Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De EO-Jongerendag in cijfers: Veertien feitjes die jij nog niet wist!

10 november 2021 · Leestijd 3 min

Heb jij wel eens 50.000 mensen bij elkaar gezien? Je raadt het al: op de EO-Jongerendag waren er ooit zoveel mensen! Benieuwd naar andere feitjes over de EO-Jongerendag? Check het hier!

Locaties

1. De EOJD is in totaal op 10 verschillende locaties geweest.

BEAM-Landkaartje

2. De eerste keer dat de EOJD plaatsvond, was in 1975. Het was toen hélemaal in Groningen, in de Martinihal, en werd gepresenteerd door Jan van den Bosch. Toen was de EOJD nog een regionaal evenement, maar in 1980, toen het in de jaarbeurs in Utrecht was, werd het een landelijk evenement

3. Inmiddels zijn er 45 edities geweest, waarbij het hoogste aantal bezoekers in 1999 was, toen de EOJD 25 jaar bestond. Er waren toen maar liefst 50.000 bezoekers!

4. De afgelopen 5 jaar lag het bezoekersaantal wat lager dan in 1999, er waren namelijk tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers per jaar.

BEAM-Grafiek

On stage

5. 140 verschillende artiesten, koren en bands hebben op de EOJD opgetreden.  Een van van die artiesten is Arend, nu gitarist in de BEAM-worshipband. Zijn verhaal lees je hier.

6. Er zijn 7 verschillende presentatoren geweest: Jan van den Bosch, Nen van Ramshorst, Alma de Vries, Bert van Leeuwen, Frank van der Velde, Manuel Venderbos en Joram Kaat.

7. 58 verschillende mensen hebben gesproken op de EOJD. Henk Binnendijk spant de kroon: hij heeft op 27 edities een preek gegeven.

8. De eerste vrouwelijke spreker was Nel Benschop, zij sprak op de EOJD in 1979.

Achter de schermen

9. De voorbereidingen van de EOJD starten soms al meer dan een jaar van tevoren. De locatie en de artiesten moeten dan bijvoorbeeld al worden geregeld. Vanaf september worden ook dingen als het programma, het decorontwerp, de techniek en de promotie voorbereid.

10. Er zijn twee dagen nodig om op te bouwen. Bij de laatste EOJD (in 2019) begonnen ze op woensdagochtend al, dit ging door tot vrijdagochtend.

11. Bijna 400 mensen zijn op de EOJD aan het werk om de dag mogelijk te maken.

12. In 2019 waren er daarnaast nog 270 vrijwilligers aanwezig. Yael deed dit ook in 2018, wat zij ervan vond lees je hier.

13. Er wordt ongeveer 5 kilometer aan kabels gebruikt in de set. Denk hierbij aan kabels voor licht, geluid, video en decor.

14. Tijdens de EOJD worden ongeveer 260 lampen gebruikt in en om het podium.

BELANGRIJK: dit is de tussenstand van de EO-Jongerendag fundraising!

Lees ook over:

BELANGRIJK: dit is de tussenstand van de EO-Jongerendag fundraising!

Geschreven door

Lotte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡