Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Napalmmeisje: “Door het geloof is mijn vijandenlijst mijn gebedslijst geworden”

21 januari 2020 · Leestijd 2 min

Phan Ti Kim Phúc – beter bekend als het napalmmeisje – wordt wereldberoemd als ze op haar negende gefotografeerd wordt tijdens de horror van de Vietnamoorlog. Ze wordt geraakt door een brandstofbom en raakt ernstig gewond. Nu – bijna 50 jaar later – vertelt ze in een indrukwekkende video hoe ze tot geloof kwam en heeft leren vergeven.

Grote kans dat jij Phan Ti Kim Phúc kent van een foto uit je geschiedenisboek. De foto schudde in de jaren zeventig de wereld wakker: deze oorlog moest stoppen. Voor Kim Phúc was het beeld een confrontatie met een traumatische gebeurtenis: “Ik vond die foto helemaal niet leuk. Ik dacht: waarom heeft hij die foto genomen? Ik had ondraaglijke pijn. Was naakt. Lelijk. Ik wenste dat die foto nooit was genomen.”

Gered door het geloof

Vanaf het moment dat de foto genomen werd, had Kim elke dag pijn. Ze onderging 17 operaties. “Haat, bitterheid en woede stapelden zich in mij op. Ik leefde met de vraag: ‘Waarom ik? Waarom is dit mij overkomen?’”. Op haar negentiende wilde Kim een einde aan haar leven maken. “Ik dacht: als ik dood ben, is er geen lijden meer. Geen pijn.” In die periode ontdekt ze het Nieuwe Testament, in de bibliotheek van Saigon. Tijdens de kerst van 1982 wordt ze christen.

Vergeving

Kim: “Het geloof heeft me enorm geholpen. Sinds ik geloof heb, is mijn vijanden-lijst mijn gebedslijst geworden. Ik realiseerde: ‘Wow, Kim! Je bidt voor je vijanden? Dat betekent dat je liefhebt!’ Vergeving heeft mijn hart vrij gemaakt. Ik vergeef iedereen die mij heeft doen lijden. Zelfs de piloot, de commandant en mensen die macht over me hadden.”

Deze man werd zelf vergeven voor de moord die hij pleegde

Beeld: ANP, Robin van Lonkhuijsen

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡