Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marijn: "Kinderen met kanker op de foto zetten is heftig, maar vooral mooi"

23 mei 2018 · Leestijd 4 min

Marijn (20) is één van de drie kanshebbers op de titel BEAM’er van het Jaar 2018. Deze titel is bestemd voor de meest enthousiaste, positieve en inspirerende jongere van het land. Marijn is genomineerd omdat ze een tussenjaar heeft genomen om een fotoserie te maken van kinderen met kanker. “Het project ‘Stoute Cellen’ is een prachtig aandenken voor de gezinnen en tegelijkertijd een manier om het taboe dat op deze ziekte ligt te doorbreken.”

“In groep drie had ik een vriendje dat aan kanker overleed. De juf vertelde dat hij misschien kaal zou zijn de volgende keer dat hij op school kwam. Ik vond dat raar: ‘Hoe kan je van ziek zijn kaal worden?’ Ik snapte er helemaal niets van. Sinds die tijd hield ik mij bezig met kanker.

Met fotografie begon ik toen ik zes jaar was. Mijn vader fotografeerde vaak en ik wilde graag doen wat hij deed. Dit jaar heb ik een tussenjaar genomen want mijn studie is het helaas niet geworden. Ik dacht: ‘Wat zou ik in dit tussenjaar kunnen doen waar ik anders geen tijd voor heb?’ Ik wilde een mooi project starten voor ouders die kinderen hebben met kanker. Het is een heftige tijd en je denkt er als ouder niet aan om foto’s te maken. Ik denk dat deze foto’s heel waardevol kunnen zijn voor de verwerking later of als herinnering. Het project heb ik de naam Stoute Cellen gegeven en ik volg op dit moment vijftien kinderen met kanker."

Marijn_maakt_foto_van_kind_met_kanker

"Meestal fotografeer ik portretten, want ik vind het interessant om met mensen te werken. Ik merk dat mensen zich voor de camera kwetsbaarder en opener opstellen. Mijn eerste fotoshoot voor Stoute Cellen herinner ik me nog goed. Ik vond het spannend en wist niet goed wat ik wel en niet kon vragen. Kan ik vragen stellen over het moment waarop de ouders te horen kregen dat hun kind ziek was? Ik stap als buitenstaander een hele moeilijke situatie binnen en wil dit op een goede manier doen. Intussen heb ik geleerd dat het hele normale gezinnen zijn en ik vragen gewoon kan stellen. Ook komt het vaak voor dat ouders vanuit zichzelf over de situatie vertellen. Ze betrekken me en sturen soms na de shoot zelfs nog updates. Dat is heel fijn en bijzonder."
 

Het komt soms voor dat ik moet huilen als ik de foto's bewerk

"Op het moment dat ik foto’s maak, ben ik een professional en wil ik niets liever dan het kind een mooi en leuk moment geven. Als ik wat later alleen thuis ben en de foto’s bewerk, komt het heel af en toe voor dat ik moet huilen. Dit is niet raar denk ik. Het is enorm heftig als een kind zo ontzettend ziek is en ik vind het heel bijzonder dat ik met mijn foto’s iets voor de families kan betekenen.

Ik heb een talent gekregen van God en ik vind dat het aan mij is om daar goed mee om te gaan. Ik kan ervoor kiezen om alleen in opdracht te werken en geld te verdienen, maar daar haal ik minder voldoening uit. Ik vind het ongelofelijk mooi dat kinderen zich zeker gaan voelen door mijn fotografie. Ik wil ze herinneringen geven en dat is iets wat fotografie kan doen."

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Het was echt een fantastisch moment toen ik hoorde dat ik genomineerd ben voor de BEAM Awards. Ik vind het geweldig om samen met Bas en Jeanne op het podium te staan zaterdag. Het lijkt me gaaf om te winnen - ik ben dikke campagne aan het voeren. Volgend jaar maart heb ik een expositie gepland staan voor Stoute Cellen, maar ik denk nu eigenlijk al dat dit project langer gaat lopen. Ik vind het belangrijk dat het verhaal van de kinderen die ik op de foto zet, verteld wordt aan zoveel mogelijk mensen.

Ps: Wist je trouwens dat Marijn samen met haar vriend ook een project runt in Moldavië? Ze gaat er deze zomer voor de vijfde keer heen om een vakantie Bijbel week te organiseren voor kinderen die geen veilige thuissituatie hebben. Dit doet ze met haar organisatie Geef Een Lach.

Overtuigd? Stem HIER op Marijn

De bezigheden van Marijn volgen? Volg Stoute Cellen op Facebook en Marijn op Instagram!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡