Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lieke is negentien en nu al ouderling in haar kerk ⛪

22 februari 2024 · Leestijd 4 min

Ouderlingen… dat groepje ouwe, stoffige mensen dat voorin de kerk zit, toch? NEE! In de kerkenraad van Lieke (19) ging de gemiddelde leeftijd flink naar beneden toen Jarik (20) en zij werden benoemd als junior jeugdouderling: “We hebben ons laten inspireren door de BEAM Kerkdienst.”

“We zijn al gebeld door het Nederlands Dagblad, de lokale krant hier in Barneveld en nu door jullie”, zegt Lieke lachend. “Blijkbaar doet onze kerk iets dat niet normaal is. Ik heb ook nog nooit gehoord dat anderen kerken jongeren als ouderlingen hebben.” Bij NGK De Ontmoeting in Barneveld vonden ze het hoog tijd om jongeren ook een plek te geven in de kerkenraad. “Het is onze taak om de mening van jongeren in onze kerk te laten horen. Ik denk dat het voor elke kerk belangrijk is om erachter te komen waar de jongeren behoefte aan hebben. Wij doen dat op deze manier.”

Ouder...wattus?

In de meeste kerken vind je een groep ouderlingen. Dit zijn mensen die zijn gekozen door gemeenteleden en/ of voorgangers om extra te zorgen voor de kerk en de mensen die daar lid zijn. Dit doen ze door met elkaar te vergaderen over alles wat speelt in de kerk, op bezoek te gaan bij leden van de kerk die in een moeilijke situatie zitten en ze zijn verantwoordelijk voor alles wat er tijdens de dienst op zondag gebeurt.
BRON: PKN

Gezocht: Ouderling

Kun je ergens solliciteren om ouderling te worden? Of moeten alle kerkleden naar de stembus? Lieke legt uit hoe ze werd gevraagd om ouderling te worden: “Er werd in onze kerk bekend dat deze nieuwe functie er zou komen en dat alle leden mochten aangeven wie ze daarvoor geschikt vonden. Het moest iemand zijn tussen de 18 en 23 jaar die belijdenis* had gedaan. Daar kwamen Jarik en ik uit. Ik ken Jarik al heel lang en vond het gaaf dat we dit samen mochten gaan doen. In oktober zijn we officieel bevestigt als ouderling in de kerk.”

*: Iemand die belijdenis doet, vertelt voorin de kerk dat hij of zij in God gelooft en bij de kerk wil horen.

Taakomschrijving

Jarik en Lieke zijn al een halfjaar met elkaar en de kerkenraad onderweg. “We mogen voorin de kerk zitten tussen de andere ouderlingen en bij elke jeugdraad- en kerkenraadvergadering zijn. Hiernaast studeer ik nog én ben ik veel bezig met sport dus het lukt me niet altijd om aanwezig te zijn. Gelukkig doen we het met z’n tweeën. Doordeweeks gaan Jarik en ik langs bij de groeigroepen (groepjes jongeren die bij iemand thuis met elkaar praten over het geloof en de Bijbel) en in gesprek met onze jongeren zodat we weten wat er speelt in de kerk.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

BEAM Kerkdienst inspiratie

Een keer in de maand is er in De Ontmoeting ook een jeugddienst. “We hebben ons als kerk voor die diensten twee jaar geleden laten inspireren door de BEAM Kerkdienst. Veel jongeren uit onze kerk keken daarnaar en dus wilden we wat elementen daaruit toepassen. Nu nodigen we toffe sprekers uit die een kort maar compleet praatje houden dat aansluit op het dagelijkse leven van onze jongeren. Daarnaast zingen we alleen nummers die zij leuk vinden en zijn de bandleden, koffieschenkers, techniekmensen en andere helpers allemaal jongeren!”

Dikke tip!

Lieke en Jarik zijn twee jaar lang ouderling in de kerk. Daarna kan dat voor twee jaar worden verlengd óf kunnen andere 18-plussers het stokje overnemen. Een supermooie stap om jongeren te betrekken bij de kerk, vindt Lieke: “Het is belangrijk om rekening te houden met ALLE kerkleden, dus ook de jongeren. Als je dat moeilijk vindt, zou ik je willen tippen om het gesprek aan te gaan, écht te luisteren naar jongeren en open te staan voor verandering.”

BEELD: Hans-Lukas Zuurman

Kerk moet sluiten en geeft geld aan EO-Jongerendag

Lees ook over:

Kerk moet sluiten en geeft geld aan EO-Jongerendag

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡