Ga naar submenu Ga naar zoekveld

KERKONDERZOEK | Bestaat er een formule voor de perfecte kerk?

4 oktober 2021 · Leestijd 6 min

Dat zou makkelijk zijn: een ‘perfecte kerk starterpack’. Dat er een handleiding zou bestaan waardoor jongeren nooit meer de kerk zouden verlaten. Die bestaat natuurlijk niet, maar wij vroegen ons af of een onderzoek onder onze volgers wat antwoorden zou kunnen geven. Wij vroeger jullie waarom je naar de kerk gaat. Moet het van je ouders of ben je zelf laaiend enthousiast over jouw kerk? Bijna 1800 jongeren reageerden en dit zijn de resultaten.

Ga je met plezier naar de kerk? Dat was een van de eerste vragen die we jullie stelden in het onderzoek. Met de antwoorden konden we een overzicht maken van grofweg drie grote kerkstromingen in Nederland en zien in welke kerk jongeren het meeste plezier hebben.

Schermafbeelding 2021-10-03 om 17.14.21

Het lijkt erop dat evangelische kerken vooroplopen. Maar wat doen zij dan anders dan andere kerken waardoor jongeren er met meer plezier naartoe gaan? 83% is indrukwekkend, maar het is geen honderd. Het Amerikaanse onderzoek ‘Growing Young’ zocht uit of dit wel zou kunnen. Is er een manier waarop alle jongeren vrijwillig én met plezier elke zondag naar de kerk zouden gaan? Die honderd procent ga je waarschijnlijk niet halen met een kerk, maar de Amerikanen kwamen uit op zes kernwaarden die de kerk kan toepassen om jongeren een ‘thuis’ te geven in de kerk.

Kernwaarde 1: Zet Jezus en Zijn boodschap centraal

Uiteindelijk draait het allemaal om Jezus. Hij moet het middelpunt zijn van elke dienst. Tradities zijn belangrijk in een kerk, maar zouden niet belangrijker moeten zijn dan het evangelie. De kerk moet jongeren aanmoedigen om meer op Jezus te lijken en leren dat ze gered zijn door Zijn offer. Laat Jezus, wie Hij is, wat Hij gedaan heeft en wat Hij voor ieder persoonlijk mag betekenen, het kloppende hart zijn van je gemeente.

Kernwaarde 2: Geef leiderschap door aan jongeren

We hebben allemaal talenten en skills in huis. Hoe gaaf is het om die in te zetten voor de kerk? Daar groei je niet alleen zelf van, maar je doet ook iets voor een ander. 51% van de jongeren die het onderzoek invulden, zegt een taak te hebben in hun kerk. Dat kan zijn van muzikant tot koffiezetter, of van gebedsteam tot geluidstechnicus. Jullie bewezen dat een bediening in de kerk ervoor zorgt dat je je meer verbonden voelt met de gemeente:

Voel jij je door die taak meer verbonden met je kerk?

Schermafbeelding 2021-10-03 om 17.05.41

Kernwaarde 3: Wees relevant voor anderen

De kerk moet geen veilige bubbel zijn, maar ook de wijde wereld ingaan. Ze moeten jongeren leren wat discipelschap is en hoe je Jezus praktisch kunt navolgen door bijvoorbeeld je naaste lief te hebben als jezelf. Een kerk moet niet naar binnen gericht zijn, maar naar buiten. Zorg voor een inclusieve en open houding tegenover niet-christelijke mensen. Dat betekent niet dat ‘alles’ geaccepteerd hoeft te worden en je geen verschillende meningen mag hebben, maar wel dat je open moet staan voor gesprek. Als die cultuur ontbreekt zoeken jongeren buiten de kerk een plek om te praten over thema’s die zij belangrijk vinden.

Kernwaarde 4: Inlevend zijn in de jongeren van vandaag

Positief nieuws voor jullie: de kerk moet eigenlijk meer rekening gaan houden met de wereld waar jullie in opgroeien en wat jullie bezighoudt. Diensten moeten inclusief zijn. Dat betekent dat niet alleen oma zich aangesproken voelt, maar dat ook jij blij wordt van de liederen die worden gezongen en dat je je herkent in de preek. Daar hebben we gelijk de twee belangrijkste motivatiebronnen voor jullie om naar de kerk te gaan:

Schermafbeelding 2021-10-03 om 17.02.28

Als de preek en de muziek voor jullie belangrijkste aspecten zijn van een dienst, moet een kerk zijn best doen om jullie hierin aan te spreken. Dat betekent: in begrijpelijke taal praten, af en toen foto’s of video’s gebruiken in een preek, vragen te stellen, een beamer op te hangen en af en toe liederen te zingen die jongeren in hun eigen Spotify Worship afspeellijst hebben staan.

Kernwaarde 5: Werk aan een warme gemeenschap

Een kerk is veel meer dan een plek waar je leert over het christelijke geloof. Je vormt een gemeenschap met elkaar. Die gemeenschap moet warmte uitstralen door een plek te zijn waar je je welkom voelt en waar je geaccepteerd wordt. Het moet als het ware een grote, blije familie zijn. Vriendschappen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Een kerk kan activiteiten organiseren om die vriendschappen een duwtje in de rug te geven of Bijbelstudiekringen en catechisaties opzetten.

Kernwaarde 6: Geef in alles aandacht aan jongeren en jonge gezinnen

Geloven begint thuis. Kerken en ouders zijn vier handen op een buik als het gaat om geloofsopvoeding. Kerken kunnen ouders handen en voeten geven in hoe zij hun geloofsleven thuis kunnen overbrengen op de kids. Kinderen volgen op hun beurt weer het voorbeeld van hun ouders waardoor geloven niet alleen iets op de zondag is, maar de hele week door. In de kerk mag daar best aandacht aan gegeven worden in preken en door het gesprek aan te gaan met jongeren en jonge gezinnen.

De magische handleiding

Even voor de duidelijk: natuurlijk bestaat er geen formule en is dit geen magische handleiding voor kerken. Sommige jongeren vinden hun plek niet in een gemeente of geloven simpelweg niet, hoe hard een kerk ook zijn best doet. Hierboven zijn vooral tips die kerken kunnen helpen om naar de stem van jongeren te luisteren en hiermee aan de slag te gaan. Wij kunnen alleen de ‘vorm’ van kerk-zijn veranderen. Wat er in iemand hart gebeurt en het plan dat God met iemand heeft, kunnen wij niet controleren. En dat is maar goed ook.

BEAM-serie: een plek voor jongeren in de kerk

Deel 1: COLUMN: “Help, de kerk is nu een trampolineparadijs”

Deel 2: Vier jongeren over de do’s en dont’s van kerken: “Niets is meer hetzelfde als twintig jaar geleden dus zou de kerk dat ook niet moeten zijn”

Deel 3: Remy Splinter over de kerk en generatie Z: “De kerk is een gat in de markt voor jongeren”

Deel 4: KERKONDERZOEK | Bestaat er een formule voor de perfecte kerk?

BRON: Growing Young, Kerk voor een nieuwe generatie

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡