Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: “Help, de kerk is nu een trampolineparadijs”

28 september 2021 · Leestijd 3 min

Dat kopte het NRC een paar maanden geleden. Een kerk in Hilversum ging van rustoord met gezangen naar stuiterpark met schreeuwende kids. Helaas zijn ze niet de enige met een nieuw bestemmingsplan. In Maastricht kun je fitnessen in de kerk en in Helmond doe je je boodschappen waar ooit de preekstoel stond. Net zoals een winkel sluit omdat er geen klanten meer zijn, wordt een vijfde van de kerkgebouwen in Nederland gerecycled omdat er geen kerkgangers meer zijn.

Even terugspoelen, want ooit was er dus een tijd dat al die kerkgebouwen tot de nok toe gevuld waren met mensen. Kerkverlating is van alle tijden, maar de afgelopen vijftig jaar hebben mensen met een sneltreinvaart afscheid genomen van hun kerk. De alarmbellen begonnen te loeien in mijn hoofd. Zoiets gebeurt toch niet zomaar? Een kerk is toch een hele fijne en warme plek? Waarom zou je daar weg willen?

Is het een 'moetje'?

Ik begreep er niks van omdat ik heel erg ben verwend met mijn kerk toen ik opgroeide. Ik had er veel vrienden, er waren jongerendiensten, ik zat op een kring en zong mee in de band. Ik leerde Gods liefde kennen in een vorm die helemaal bij mij als tiener paste en daardoor is het elke zondag feest als ik weer mag gaan. Ik weet nu dat niet elke jongere hetzelfde kan zeggen als ik. Voor hen is naar de kerk gaan een ‘moetje’, komen ze niet tot hun recht of sluit de vorm totaal niet bij hen aan.

Magische formule

Om ervoor te zorgen dat het NRC over vijftig jaar niet weer een artikel kan schrijven over leeglopende kerken, moeten we erachter komen hoe we een ‘moetje’ kunnen veranderen in een kerkfan. We moeten ervoor zorgen dat alle jongeren zich thuis voelen in de kerk. Een magische formule bestaat er jammer genoeg niet. Iedereen steekt anders in elkaar en wil andere dingen. Er past toch niet één kerkvorm bij elke christen in Nederland?  

Thuis in de kerk

Maar bij BEAM geven we de strijd niet zo makkelijk op. Ik werd nieuwsgierig en heb geprobeerd een rode draad te ontdekken in alle verschillende motivatiebronnen van jongeren om naar de kerk te gaan. De afgelopen maanden ben ik op onderzoek uitgegaan en de komende tijd kom jij erachter of ik het antwoord gevonden heb op de vraag: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren zich thuis voelen in de kerk?

BEAM-serie: een plek voor jongeren in de kerk

Deel 1: COLUMN: “Help, de kerk is nu een trampolineparadijs”

Deel 2: Vier jongeren over de do’s en dont’s van kerken: “Niets is meer hetzelfde als twintig jaar geleden dus zou de kerk dat ook niet moeten zijn”

Deel 3: Remy Splinter over de kerk en generatie Z: “De kerk is een gat in de markt voor jongeren”

Deel 4: KERKONDERZOEK | Bestaat er een formule voor de perfecte kerk?

BRON: NRC

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡