Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ezekiel (11) is een baas op het orgel: “Van Canada tot Zuid-Afrika reageren mensen op mijn video’s”

17 mei 2021 · Leestijd 3 min

Ezekiel (11) heeft een hobby die je niet dagelijks voorbij hoort komen: orgel spelen. Met de video’s die hij erover post op YouTube haalt hij duizenden views. Ezekiel: “Ik word zelfs gevraagd om op bruiloften van vreemden te spelen.”

Ezekiel is niet de eerste in het gezin die achter het orgel kruipt. Zijn oudere broer Michaell (14) was hem voor. “Michaell begon met orgel spelen toen hij acht was”, vertelt Ezekiel. Drie jaar later was ik aan de beurt. Ik vind het een heel mooi instrument en begon eerst een beetje te friemelen achter het orgel dat we thuis hebben staan. De buren zijn wat doof en hebben dus niet snel last van ons. Af en toe kunnen we ook in onze kerk oefenen. De koster woont hier vlakbij dus de sleutel van de kerk kunnen we makkelijk ophalen.”

Viral gaan

Sinds anderhalf jaar post Ezekiel video’s op YouTube van zijn orgelspel. Hij heeft al duizend abonnees en krijgt veel leuke reacties op zijn filmpjes. “Ik speel vooral veel Psalmen. Die vind ik toch wel het mooiste om te spelen.” Zijn meest bekeken video is Psalm 93 die 23.000 views heeft.  “Mensen van over de hele wereld reageren daarop. Van Canada tot Zuid-Afrika. Ik heb zelfs mailtjes gehad met de vraag of ik op bruiloften wilde spelen. Dat ga ik nog even niet doen, maar ik maak een uitzondering voor mijn nicht die ik oktober gaat trouwen. Dat wordt mijn eerste optreden voor publiek. Best spannend, maar mijn broer speelt gelukkig ook mee.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een blinde orgelleraar

Ondertussen krijgt Ezekiel lessen van Tjaco van der Weerd. “Tjaco had mijn filmpjes gevonden op YouTube en stuurde een mailtje waarin hij vroeg of we nog een leraar zochten.” Tjaco is zelf blind geworden toen hij nog maar zeven jaar was. Omdat hij niks ziet, is zijn gehoor extra goed en is hij een briljante orgelspeler. “Hij hoort echt alles. Hij zegt dan weleens: ‘Je bent veel te veel bezig op de linkerkant van het orgel’.”

Dromen

Ezekiel gaat nog lang niet stoppen met orgel spelen. “Mijn droom is om een keer een eigen concert te geven. Mijn broer mag dan ook een paar liedjes meedoen.” Tot die tijd blijft Ezekiel oefenen en filmpjes maken. Wie weet wat we in de toekomst nog van hem te zien krijgen.

Zin om iets vets te zien? Deze politieagent ging viral met een filmpje waarop hij losgaat op een orgel. Bekijk hem hier.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡