Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is een brief aan mijn gescheiden ouders

3 december 2021 · Leestijd 3 min

Weet je nog dat de grote kast in mijn kamer vroeger volstond met sprookjesboeken? Van Assepoester tot Doornroosje: we hebben ze samen ontelbaar vaak gelezen. Het leven leek in die verhalen zo simpel. Je ontmoet de liefde van je leven en leeft nog lang en gelukkig. Blijkbaar is dat in echte leven niet zo makkelijk als het klinkt. Jullie leerden me dat sprookjes niet bestaan. Liefde is soms blijkbaar ook kijken hoe lang je het met iemand uithoudt.

Het is inmiddels een jaar geleden, de scheiding. Praktisch is alles afgesloten. De papieren zijn getekend en papa woont in een nieuw huis, maar mijn hoofd en hart zijn nog een grote warboel. Van de ene op de andere dag ging het van een druk huis vol spanning en geschreeuw naar een huis zonder vader en een oorverdovende stilte. Jullie zijn uit elkaar, maar ik heb jullie nu eigenlijk harder nodig dan ooit.

Aardbeving

Want jullie zijn niet de enige met een gebroken hart. Het is niet alleen jullie relatie die beschadigd is. Het voelt een beetje alsof er een aardbeving is geweest in ons gezin. Alles begint te wankelen en er gaan dingen kapot. Je probeert nog te redden wat er te redden valt, maar voor een aardbeving kun je niet wegrennen. Je laat het over je heen komen en achteraf doe je damage control.

Alles keer twee

Soms denk ik: “Niet zo zeuren. Het is toch leuk om twee huizen te hebben en elke feestdag twee keer te vieren?” Maar elke feestdag, elk weekend en elke vakantie moet er een keuze gemaakt worden. Wie van mijn ouders mag me ophalen van kamp of mijn zestiende verjaardag organiseren. Jullie zeggen wel dat het niet erg is, maar elke keuze die ik maak voelt zwaar.

Lang en gelukkig

Nu, in de stilte na de storm, hebben we de grootste schade opgeruimd. We bouwen de muren weer op van niet een, maar twee huizen en ik voel dat er iets veranderd is. Er is rust. Eindelijk. Ik zie jullie weer lachen en uitkijken naar de toekomst, hoe die dan ook uit mag gaan zien. Jullie gaan nog lang en gelukkig leven pap en mam. Alleen niet meer met elkaar. 

KIJKEN: Zo voelt het als je ouders gaan scheiden

Lees ook over:

KIJKEN: Zo voelt het als je ouders gaan scheiden

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡