Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BRIEF: Dit is wat ik als tiener had willen weten over seksualiteit

9 juli 2020 · Leestijd 4 min

In de afgelopen maanden deed Claudia voor BEAM onderzoek naar hoe christelijke jongeren naar seksualiteit kijken. Zelf vond ze seksualiteit een lastig onderwerp toen ze jonger was: “Ik vroeg me af hoe het kan dat iets moois als seks zoveel stress heeft veroorzaakt.” Door het onderzoek heen heeft Claudia veel nieuwe inzichten over seksualiteit gekregen die ze graag als tiener had willen weten. Aan de hand hiervan besloot ze een brief te schrijven aan haar jongere ik.

BEAM-serie: seksualiteit onder christelijke jongeren

Deel 1: Resultaten BEAM seksonderzoek: zo denken christelijke jongeren over seks
Deel 2: Eerlijk verhaal over seks: “Ik was ervan overtuigd dat ik alles verkeerd had gedaan.”
Deel 3: Anne en Jasper hadden seks voor het huwelijk: “Ik wilde stoppen en niet meer samenwonen.”
Deel 4: Seksualiteit en zonde: “Christenen willen graag weten wat wel én niet mag.”
Deel 5: "Ook buiten het christendom is er een obsessie met regels rondom seks.”

Beste zestienjarige Clau,

Hoe je omgaat met seksualiteit is een zoektocht. En jij zit er middenin. Het voelt misschien alsof jouw keuzes hierin betekenis geven aan hoe God naar je kijkt. Maar dat is niet zo. Gods liefde voor jou is onbegrijpelijk en onbeperkt, ongeacht de keuzes die je maakt. God kent je hart en Hij kent jouw motieven.

Je bent niet slecht. Je probeert zo hard om het goed te doen, maar je weet gewoon niet zeker wat het goede is. Als de wereld tegen je schreeuwt wat wel en niet mag, onthoud dan dat je God vindt in de stilte. Er zullen altijd meningen op je af worden gevuurd, maar je mag sterk in je eigen schoenen staan. Ook al ben je jong, je hoeft niet naar iedereen om je heen te luisteren. Dat kan ook helemaal niet, want alle mensen om je heen zeggen iets anders over seks.

Seks is zo mooi

Tijdens seks word je één met iemand en dat is heel bijzonder. Houd dat altijd voor ogen, wat anderen er ook over zeggen. Maar besef ook dat het ‘maar’ een deel is van je relatie en niet de basis. Dat is de zielsband die je met iemand hebt. Gun jezelf de tijd om jouw seksualiteit te ontdekken en ga samen met God op zoek naar de juiste keuzes.

Hoe? Dat is eigenlijk simpel: lees je Bijbel, bid elke dag. Net als het lied dat je vroeger vaak zong. Die dingen zijn de simpele basis van jouw relatie met God. Iedereen mag dit doen op een eigen manier. Het maakt niet uit welke Bijbel je leest of wat je bidt. Je hoeft het niet perfect te doen, maar doe het wel. Je zult zien dat je God alles kunt vragen en dat dit je gaat helpen in je keuzes. God spreekt namelijk tot je. Soms door een gevoel, soms door een gedachte en soms door Zijn Woord.

Voor één persoon

Je zult waarschijnlijk nooit zeker weten of seks voor het huwelijk mag, maar het is echt verstandig om seks voor één persoon te bewaren. Dit weet ik nu uit ervaring. Seks betekent meer dan je denkt, dat kan ik je met zekerheid zeggen.

Het is oké om te twijfelen en je mag fouten maken. Dus als je nu denkt dat bepaalde keuzes bepalen of jij een goed of slecht persoon bent, is dat niet zo. Het maken van keuzes is een leerproces en in dit proces zal je altijd fouten maken. Maar deze keuzes definiëren niet wie je bent. Je handelt naar wat je weet. En ik weet van jou dat je altijd op zoek bent naar de waarheid en naar de juiste keuze. Daarom mag je best wat liever voor jezelf zijn en de controle loslaten. En als je een fout maakt, vergeeft God jou met heel veel liefde.

Dit artikel is het zesde en laatste deel van BEAM’s serie over christelijke jongeren en seksualiteit.

TEKST: CLAUDIA VERLOOP
Fotografie: Mirthe Helena Photography

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡