Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anne en Jasper hadden seks voor het huwelijk: “Ik wilde stoppen en niet meer samenwonen.”

11 juni 2020 · Leestijd 6 min

Seks is een belangrijk onderdeel in relaties. Maar veel christelijke jongeren hebben veel moeite met dit onderwerp, blijkt uit onderzoek van BEAM. Zo lastig dat veel jongeren alleen anoniem willen vertellen over hun ervaringen. In deel 3 spreken we Anne en Jasper* over hun zoektocht naar de juiste keuzes rondom seksualiteit. “Sinds ons huwelijk voelt seks volledig veilig. Voordat we trouwden hebben we er veel moeite mee gehad.”

Deel 1: Resultaten BEAM seksonderzoek: zo denken christelijke jongeren over seks
Deel 2: Eerlijk verhaal over seks: “Ik was ervan overtuigd dat ik alles verkeerd had gedaan.”

Was seks meteen een onderwerp in jullie relatie?

“Ja, dat was het meteen”, vertelt Anne. “Ik was er toen nog wel van overtuigd om geen seks voor het huwelijk te hebben, omdat ik vond dat het niet hoort. Maar toen wist ik nog niet dat ik het wel zou gaan willen, zodra we wat langer in een relatie zouden zitten. Ik was voor de relatie met Jasper nog niet verder gegaan dan zoenen, maar nu verlangden we binnen een paar maanden allebei naar elkaar.”

Hoe zijn jullie hiermee omgegaan?

“We hebben er heel erg mee geworsteld. Ik werd er steeds meer oké mee om seks voor het huwelijk te hebben, maar jij vond het wel moeilijker”, zegt Anne tegen Jasper. “Ja ik vond het heel moeilijk. Ik wilde dat eigenlijk niet. En dat maakte me verdrietig, want we hielden van elkaar. We waren op het punt van onze relatie dat we zeker wisten dat we met elkaar doorgingen. En toen begon de grootste struggle: wat mag wel en wat mag niet? Wat is seks, en wat is geen seks? We hebben nog een heel lange tijd de regel gehad dat alles tot aan penetratie mag.” Anne en Jasper moeten even lachen. “Maar dat werkte echt niet.”

Hadden jullie uiteindelijk seks voordat jullie trouwden?

“Ja, dat gebeurde en het was heel kwetsbaar en bijzonder”, vertelt Jasper. “Ja, dat voelde goed”, zegt Anne. “Voor mij was het vanaf dat moment goed, maar voor Jasper was het lastiger.” Jasper: “Ik voelde dat ik er spijt van had, omdat ik het toch niet wilde. Maar ik wist dat Anne het wel oké vond en het voelde ook niet goed om er dan weer mee te stoppen.” Anne: “Wanneer je eenmaal seks hebt gehad, betekent dat heel veel. Jasper wilde terugschakelen, maar ik niet.”

Voelde dit als een strijd?

Jasper: “Ik heb dit inderdaad als een strijd ervaren. Mijn geweten wilde niet instemmen en ik voelde me schuldig. Maar ik had het gevoel dat ik Anne in de steek zou laten, als ik geen seks meer wilde. We woonden ook samen en op een gegeven moment wilde ik een radicale keuze maken om geen seks meer te hebben en om niet meer samen te wonen.”

Ergens vroeg ik me ook af waarom christenen hier zo moeilijk over doen.

“En dat vond ik heel heftig”, vertelt Anne. “Ik werd ook een beetje boos op God. Want voor mij voelde het allemaal wel goed, maar het gaf zoveel gedoe. Ergens vroeg ik me ook af waarom christenen hier zo moeilijk over doen. Het voelde alsof God iets van me afnam. Ik vond dat Jasper en ik de keuze al voor elkaar hadden gemaakt. We waren verbonden en dat neem je niet meer terug.”

Hoe zijn jullie hieruit gekomen?

Jasper: “Uiteindelijk geloofden we beiden dat we dit aan God moesten overgeven. Dus even los van ons eigen gevoel en onze eigen wil stelden we onszelf deze vraag: durven we samen naar God toe te gaan, het bij Hem neer te leggen? We wilden God hierin laten beslissen. En dat betekende concreet dat we óf weer uit elkaar gingen wonen, óf dat we op deze manier doorgingen en ik daarbij minder naar mijn eigen geweten - gevormd door mijn opvoeding en traditie - moest luisteren.”

Anne: “We gingen toen dagelijks zoeken naar Gods antwoord en we waren er veel mee bezig. En God heeft tegen ons heeft gesproken.”

“We kregen beiden duidelijk het gevoel het inderdaad de lijn is om seks te bewaren totdat je met elkaar trouwt. Als we dit hadden willen doen, hadden we ons een jaar terug dus in moeten houden. Dat hadden we niet gedaan, dus nu moeten we ook met de consequenties daarvan leven.” Jasper: “Ik geloofde dat ik, doordat we seks hadden gehad, de plek van Anne haar man had ingenomen. Dat kon ik niet ongedaan maken. Dus daaruit hebben we de keuze gemaakt.”

En hoe is dit nu jullie getrouwd zijn?

“Nu voelen we een volledige cover”, vertelt Jasper. “Ja, het voelt nu compleet”, vult Anne aan. Jasper: “Door elkaar het ja-woord te geven sluit je een verbond voor God en mensen. Het voelt nu voor ons beiden helemaal veilig. Ik had gewild dat ik seks met Anne had kunnen delen vanuit en vanaf deze belofte.”

Wat zouden jullie andere tieners en jongeren hierover willen meegeven?

Jasper: “Ik zou kijken naar wat er in de Bijbel staat over seksualiteit, maar vanuit de vraag waaróm het er zo staat. En focus je daarin niet op de regels, maar ga samen met God op zoek. Blijf ook samen als koppel God zoeken.”

Dit artikel was het derde deel uit de BEAM-serie over seksualiteit. In het eerste deel delen we de onderzoeksresultaten van de enquête die is ingevuld door bijna 1700 christelijke jongeren tussen de 12 en 25 jaar. In het tweede deel vertelt Claudia eerlijk over haar eigen ervaringen en gaat ze in gesprek met Mieke, die lessen geeft over seksualiteit.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

TEKST: CLAUDIA VERLOOP
BEELD: UNSPLASH

*namen zijn gefingeerd, Anne en Jasper zijn niet degene op de foto

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡