“Ook buiten het christendom is er een obsessie met regels rondom seks”
Uit onderzoek van BEAM blijkt dat bijna de helft van de christelijke jongeren moeite heeft met keuzes maken rondom seksualiteit. De een zegt dat seks voor het huwelijk wel mag en de ander vindt dat het een zonde is. Kortom: seks is een lastig thema, maar we vinden het tegelijkertijd ook heel belangrijk. We vroegen schrijver en theoloog Reinier Sonneveld waarom dit zo is.
BEAM-serie: seksualiteit onder christelijke jongeren
Deel 1: Resultaten BEAM seksonderzoek: zo denken christelijke jongeren over seks
Deel 2: Eerlijk verhaal over seks: “Ik was ervan overtuigd dat ik alles verkeerd had gedaan.”
Deel 3: Anne en Jasper hadden seks voor het huwelijk: “Ik wilde stoppen en niet meer samenwonen.”
Deel 4: Seksualiteit en zonde: “Christenen willen graag weten wat wel én niet mag.”
Waarom is seks zo’n belangrijk thema voor christenen?
“Seks is ook voor de meeste niet-gelovigen een big deal. Het is namelijk een van de meest intieme en kwetsbare dingen die je kunt doen. Daarom schuilt er een groot risico in seks: als het verkeerd gaat, raakt ons dat erg, dus willen we graag weten wat wel en niet mag. Vroeger was seks nog risicovoller. Er waren geen voorbehoedsmiddelen, dus was er veel meer kans dat een meisje ongewenst zwanger werd, wat gigantische gevolgen had voor haar toekomst. Culturen ontwikkelen taboes en regels als ze het vaak zien misgaan.
Overigens is het ook helemaal normaal als je niet zo bezig bent met seks. Toen ik jonger was, waren er genoeg vrienden of vriendinnen van zeventien die seks gewoon niet zo interessant vonden.”
Ik zie in het christendom inderdaad wel een nadruk op seksuele zonden.
“Ik zie in het christendom inderdaad wel een nadruk op seksuele zonden, maar buiten het christendom is er ook wel een obsessie met wat er wel en niet mag in seks. Daar gaat het dan minder over de grens van het huwelijk, maar over wat wel en niet geweld is. De hele #metoo beweging gaat ook over grenzen.”
Seks is dus iets kwetsbaars en regels zijn nodig?
“Ja, maar het is echt belangrijk dat je de verantwoordelijkheid bij jezelf houdt. Je moet jezelf afvragen of iets echt oké is om te doen. Je kunt niet verwachten dat iemand anders antwoord gaat geven op al jouw vragen of je gaat vertellen wat je moet doen. Maar voor tieners is het heel lastig. Zij zijn nog geen volwassen personen en voor hun zijn regels soms nodig om ze te beschermen. Maar een regel die in elk geval altijd geldt, is dat zeuren om seks of iemand onder druk zetten om seks te hebben nooit goed is. Daarnaast moet het een gespreksonderwerp kunnen zijn. Dat houdt het transparant en zo ontstaan er geen misverstanden.”
Waarom is het belangrijk om erover te praten?
“Door erover te praten wordt je omgang met seks zuiverder en gezonder. Je merkt dan vanzelf wat je grenzen zijn. Praat er daarom ook over met God. Zacht of hardop, dat maakt niet uit. Je kunt God vragen stellen. Wat kan helpen is om te zeggen: ‘Als ik écht eerlijk ben, dan weet ik dat…’ Luister dan naar het antwoord dat in je hoofd komt. Misschien ontdek je dat seks voor het huwelijk niet goed is. Maar het is dan niet de bedoeling dat je totaal overspannen de eerste huwelijksnacht beleeft. Als het heel veel stress gaat geven, kun je kijken of er een compromis mogelijk is.”
Hoe weet ik van wie ik advies kan aannemen?
“Voor een deel kun je niet controleren of het klopt wat iemand anders hierover zegt en gaat het om vertrouwen. Zelfs al ben je expert op dit gebied, weet je niet alles. Je luistert naar wie je vertrouwt. Maar je gaat niets zeker weten. Het beste wat je kunt doen, is in gesprek gaan met wijze mensen die je kent. Mensen die dingen uit liefde tegen je zeggen. Zorg dat je met open ogen God kunt blijven aankijken.”
Dit artikel is deel 5 van BEAM’s serie over christelijke jongeren en seksualiteit.
TEKST: CLAUDIA VERLOOP