Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Seksualiteit en zonde: “Christenen willen graag weten wat wel én niet mag.”

17 juni 2020 · Leestijd 5 min

Is seks voor het huwelijk een zonde? Uit onderzoek van BEAM blijkt dat bijna 80% van de respondenten in het afgelopen jaar minimaal één keer heeft gehoord zondig te zijn na seks voor het huwelijk. Ook denkt zo’n 40% dat in de bijbel staat dat seks voor het huwelijk zondig is. Of dit terecht is? Dit vroegen we aan Cocky Drost (39). Ze is relatietherapeut en helpt mensen bij het aangaan en onderhouden van goede (intieme) relaties.

BEAM-serie: seksualiteit onder christelijke jongeren

Deel 1: Resultaten BEAM seksonderzoek: zo denken christelijke jongeren over seks
Deel 2: Eerlijk verhaal over seks: “Ik was ervan overtuigd dat ik alles verkeerd had gedaan.”
Deel 3: Anne en Jasper hadden seks voor het huwelijk: “Ik wilde stoppen en niet meer samenwonen.”

Onderdeel van wie je bent

Volgens Cocky is seks niet zo zwart-wit een zonde te noemen. “Bij andere zonden, zoals moorden en stelen, is het helemaal duidelijk dat ze zondig zijn. Maar seks is daar niet mee te vergelijken, omdat seks iets moois is. Maar wanneer je het verkeerd gebruikt, bijvoorbeeld in overspel, dan is het niet goed. Wat ik in mijn werk veel zie, is dat christenen graag willen horen wat wel en wat niet mag.”

“Mensen willen graag weten waar grenzen liggen op het gebied van seks. Maar het is heel belangrijk dat je hierin bewust bent dat jouw seksualiteit onderdeel is van wie je bent. Seksuele gevoelens zijn normaal. Ze horen erbij. Een ander kan jouw grenzen niet vaststellen, dat moet je zelf doen. Veel christenen leren in hun opvoeding vooral om heel voorzichtig te zijn met seks en het tot het huwelijk te bewaren. Dus op het moment dat je als tiener seksuele gevoelens krijgt, zegt alles in je dat het niet goed is. Je krijgt het idee dat die gevoelens niet goed of zondig zijn. Ik denk dat een hoop christelijke jongeren daar mee worstelen.”

Als je alleen maar bezig bent met seksueel rein zijn, dan is dát de zonde.

Een relatie met God

“De woorden ‘zonde’ en ‘seks’ vind ik een heel akelige combinatie, omdat je het idee krijgt dat seks fout is. We zijn soms zo gefocust op het niet zondigen dat het ten koste gaat van onze relatie met God. Het is typisch menselijk en christelijk gedrag om te denken dat wanneer je maagd blijft, er niets tussen jou en God in kan staan. Maar dat is niet de zonde.”

“Als je alleen maar bezig bent met seksueel rein zijn, dan is dát de zonde. Want het gaat ten koste van je relatie met God. Maar als je geen oog houdt op wat goed en wijs is om te doen, dan is dat ook zonde. Het zit hem dus niet zozeer in of het wel of niet voor het huwelijk gebeurt. Het gaat om de motivatie die eronder ligt.”

“We komen niet dichter bij God door niet te zondigen. We komen dichter bij God door de relatie die we met Hem hebben. En vanuit díe relatie kun je zoeken naar wat wijs is, naar wat goed is voor jou en je geliefde. Kortom: als wachten met seks tot je huwelijk jullie dichter bij God houdt, dan is dat het goede. Maar merk je dat je er zó op gefocust bent om niet te zondigen, dan moet je jezelf afvragen of je motivatie wel de juiste is.”

Eigen verantwoordelijkheid

“Je lijf hoort bij wie jij helemaal bent. Je bent een seksueel geschapen mens. God heeft ons zo geschapen en Gods schepping is goed. Ook seksuele gevoelens mogen bestaan. Stel: je zou seksuele gevoelens vergelijken met boze gevoelens. Boosheid is niet slecht, maar het is wel jouw eigen verantwoordelijkheid wat je met die boosheid doet. Op het moment dat bepaalde gevoelens jou of anderen beschadigen, moet je je afvragen hoe je er beter mee om kunt gaan. In die zoektocht is het belangrijk dat het je eigen besluit is, en dat je het niet doet omdat anderen het van je vragen.

“Veel te veel jongeren leren niet om te luisteren naar eigen grenzen en emoties, dat heeft invloed op je relatie, ook later nog. Seks is ontiegelijk kwetsbaar en ik vind dat dat echt door deze maatschappij wordt genegeerd. Je geeft jezelf letterlijk bloot. Dus ja: zoek naar wijsheid, ook op seksueel gebied. Maar koppel dat niet los van je relatie met God.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit artikel is deel 4 van BEAM’s serie over christelijke jongeren en seksualiteit.

Deel 1: Resultaten BEAM seksonderzoek: zo denken christelijke jongeren over seks
Deel 2: Eerlijk verhaal over seks: “Ik was ervan overtuigd dat ik alles verkeerd had gedaan.”
Deel 3: Anne en Jasper hadden seks voor het huwelijk: “Ik wilde stoppen en niet meer samenwonen.”

TEKST: CLAUDIA VERLOOP

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡