Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Artems familie woont in de Oekraïne: ‘Ik durf het nieuws niet meer aan te zetten’

25 februari 2022 · Leestijd 3 min

De wereld van Artem (13) stond even stil toen hij donderdagochtend wakker werd en hoorde dat Rusland binnen was gevallen in Oekraïne: “Ik was compleet in shock. Mijn opa en oma wonen hun hele leven al in Kiev en moeten nu alles achterlaten. Ik kon me de rest van de dag niet meer concentreren en kreeg paniekaanvallen op school.” Artem vertelt dat hij momenteel in constante stress leeft. “Ik blijf maar aan mijn familie denken.”

“Mijn ouders scheidden toen ik zes jaar oud was. Toen mijn moeder mijn stiefvader ontmoette, zijn we naar Nederland verhuisd. De rest van mijn familie bleef in de Oekraïne. Mijn droom was altijd dat onze hele familie in Nederland bij elkaar zou zijn. Hier is het namelijk altijd al veel veiliger geweest dan daar. Nu komt die droom waarschijnlijk uit, maar voelt dat heel dubbel omdat dat door de oorlog zal komen.”

Ik voel me machteloos

“Ik miste mijn familie al erg doordat ze minder naar Nederland kwamen door corona. Nu heb ik door de oorlog ook nog eens minder contact met ze. Ik kan gelukkig wel met ze bellen, ze stellen me dan gerust en zeggen dat ik me geen zorgen hoef te maken. Toch doe ik dat wel. Ik zet het nieuws niet meer aan en voel me machteloos. Ik vind dat ik het hier maar makkelijk heb en kan voor mijn gevoel niks doen.” Op school krijgt Artem ook niet altijd leuke reacties. “Ze schelden me soms uit omdat ik uit Oekraïne kom, daar word ik echt ziek van. Het doet pijn als ze zeggen dat oorlog soms gewoon nodig is wanneer ik steun probeer te zoeken.”

Het eerste wat ik doe is ze knuffelen
Ik hoop dat ze Oekraïne uit kunnen komen

Het ergst vindt Artem dat zijn familie moet vluchten. “Ik vind het zo erg dat mijn familie alles moeten achterlaten. Ze hebben daar altijd hard gewerkt en haalden er altijd het beste uit, hun hele leven is daar. Het voelt zo oneerlijk.” In spanning wacht Artem vandaag af of ze in Nederland kunnen komen. “Ze zijn sinds vanochtend onderweg naar Nederland. Het is spannend want de grootste uitdaging wordt om over de grens van de Oekraïne te komen. Ik kan alleen maar op ze wachten. Het eerste wat ik doe als ze hier zijn is naar ze toe rennen en ze knuffelen.”

Dit helpt jou als je soms even niet meer weet waar je voor kan bidden

Lees ook over:

Dit helpt jou als je soms even niet meer weet waar je voor kan bidden

Geschreven door

Tirza

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡