Deze 7 dingen die Jezus deed, kun jij ook doen

Soms lijkt christen-zijn heel ingewikkeld. Je ‘moet’ allerlei dingen, zoals op zondag naar de kerk en bidden. Andere dingen mag je weer absoluut niet, bijvoorbeeld vloeken en egoïstisch zijn. Maar wat zijn de belangrijkste regels?
Bij BEAM geloven we dat we gelukkig altijd naar Jezus kunnen kijken, als het leven ingewikkeld is. En wat blijkt? Jezus zegt nooit: volg alle regeltjes en dan ben Ik blij met je. Hij zegt: volg Mij. Iemand volgen, betekent ook wel iemand nadoen. De Amerikaanse voorganger John Mark Comer heeft veel onderzoek gedaan naar hoe we Jezus kunnen nadoen. Uiteindelijk heeft hij zijn ontdekkingen samengevat in zeven leefregels.
Leefregel 1: Bidden zoals Jezus
Overal in de Bijbel lees je dat Jezus bidt. Hij praat regelmatig met zijn Vader in de hemel, soms hardop en soms zacht. Zijn twaalf leerlingen zien het ook en vragen Hem om hun te leren hoe ze mogen bidden. Jezus leert hun het bekendste gebed ter wereld, het Onze Vader (onder andere terug te vinden in Matteüs 6):
Onze Vader in de hemel,
laat iedereen u eren.
Laat uw nieuwe wereld komen.
Laat op aarde uw wil gedaan worden,
net zoals dat in de hemel gebeurt.
Geef ons vandaag het eten dat we nodig hebben.
En vergeef ons wat we fout gedaan hebben,
want wij hebben ook andere mensen hun fouten vergeven.
Help ons nooit tegen u te kiezen.
En bescherm ons tegen de macht van het kwaad.
Want u bent koning,
u regeert met grote macht,
voor altijd. Amen.
Als je het moeilijk vindt om te bedenken wat je wilt zeggen tijdens het bidden, is het dus helemaal niet raar om gebeden te bidden die al door iemand anders verzonnen zijn! Dit deden de leerlingen van Jezus ook. Zoek online mooie gebeden op of begin met het Onze Vader. O ja, het helpt natuurlijk als je zo’n gebed niet zo snel mogelijk afraffelt, voordat je de eerste hap eten in je mond stopt of onder de wol kruipt. Denk echt goed na over de zinnen die je zegt en wat die voor jou betekenen.
Leefregel 2: Vasten zoals Jezus
Jezus vastte regelmatig. Dit betekent dat Hij voor een tijdje (vaak een dag, soms langer) stopte met eten. Dit lijkt misschien op diëten om af te vallen, maar dat was niet Jezus’ reden om te vasten. In de tijd van Jezus vastten gelovige mensen regelmatig, omdat het hen hielp te focussen op God. Elke keer als ze een hongersteek voelden in hun maag, kozen ze ervoor niet naar hun lichaam te luisteren en eten naar binnen te proppen, maar om het eten uit te stellen en tegen God te zeggen: “Ik verlang meer naar U dan ik naar eten verlang.” Bijzonder, hè?
Vasten is iets wat tegenwoordig niet veel Nederlandse christenen meer doen, terwijl Jezus er wél enthousiast over was! Als het jou interessant lijkt om te proberen, kun je er hier meer over lezen:
Leefregel 3: Eenvoudig leven zoals Jezus
Jezus leefde heel eenvoudig. Zijn ouders waren arm en ook Hij had nooit een eigen huis of veel geld. In de speeches die Hij gaf en die in de Bijbel zijn opgeschreven, sprak Hij vaak over geld; bijna 25 procent van de tijd! Hij vindt het belangrijk dat we goed nadenken over hoe we met spullen en geld omgaan. Er zijn twee manieren om over spullen en geld na te denken:
- Ik heb genoeg en het komt wel goed.
- Ik heb niet genoeg en ik wil meer.
Als jij eerlijk naar jezelf kijkt, op welke manier denk jij dan vaak? Als jij constant het gevoel hebt dat je moet winnen, meer spullen nodig hebt, en heel rijk wilt worden, is de kans groot dat je niet echt een gul persoon bent. Je houdt liever alles zelf. Jezus vertelt dat je van weggeven gelukkiger wordt dan van krijgen. Klinkt best ingewikkeld hè? Lees er hier nog wat meer over als je dat interessant vindt:
Lees ook over:
Ik wil heel rijk worden, mag dat als christen?
Leefregel 4: Stil zijn zoals Jezus
In de Bijbel lezen we dat Jezus zich vaak terugtrekt in de stilte. Soms wordt het vertaald met ‘in de wildernis’. Hij zocht plekken op waar niemand anders was, om alleen te zijn met God. Jezus had deze momenten nodig terwijl Hij niet eens, zoals wij, de hele dag werd afgeleid door z’n smartphone. Als mens heb je échte stilte nodig, en dat is wat anders dan in je eentje een serie kijken of gamen.
Wanneer was de laatste keer dat jij bewust de stilte hebt opgezocht in de natuur of thuis? Zonder oortjes met muziek, of afleidende meldingen? Het is best lastig en misschien zelfs wat spannend om te proberen, maar zoek die stilte af en toe eens op; vijf minuten per dag is al fantastisch. Redacteur Daniëlle probeerde een uur per dag stil te zijn en vertelt jou hier hoe ze het vond:
Lees ook over:
EXPERIMENT: Elke dag een uur stil zijn om Gods stem te verstaan
Leefregel 5: Uitrusten zoals Jezus
Jezus vierde sabbat, net als de joden dat nu ook nog doen. De sabbat is een moment van 24 uur om te stoppen, rusten, genieten en aanbidden. Jezus deed dit elke zaterdag. Tegenwoordig zijn we allemaal vaak heel druk en moe, dus een sabbat om uit te rusten is helemaal geen gek idee.
Wist je dat vermoeidheid invloed heeft op je hersenen? Vooral op het gebied dat gaat over de controle die je hebt over je impulsen (prefrontale cortex). Als je moe bent, kan je opeens snappen naar je broertje of zusje, maak je slechte beslissingen en zorg je slecht voor jezelf. Dit is niet wat Jezus graag voor je zou willen. Hij zegt juist: ‘Volg mij, want mijn juk is licht. Kom naar me toe en ik zal je rust geven’ (Matteüs 11: 28). Eén van de manieren waarop Jezus je rust wil geven, is die sabbat. Als God de wereld maakt, werkt Hij zes dagen hard en neemt hij de zevende dag rust. Dat is de sabbat. Als God het doet, hebben wij het ook nodig. Je bent namelijk geen machine, je bent een ziel. God heeft jou zo gemaakt dat je die dag rust nodig hebt.
Er is een risico dat een rustdag heel saai wordt, maar dat hoeft echt niet! Uitrusten betekent niet op de bank zitten en niks mogen. Het mag juist de leukste dag van de week zijn! Denk voor jezelf eens na: wat doe ik het liefst als ik een dag lang helemaal tot rust wil komen en me geen zorgen wil maken? Misschien wil je naar het strand, superlekker eten, je telefoon 24 uur wegleggen, wandelen, een boek lezen, sterren kijken met vrienden, muziek maken: het is aan jou!
Leefregel 6: Community vormen zoals Jezus
Jezus verzamelde graag mensen om zich heen. Hij had twaalf vrienden die met hem mee liepen en het leven samen met hem deden. Waarschijnlijk waren een paar daarvan z’n beste vrienden. Zo wordt er over de leerling Johannes gezegd dat dat een leerling was van wie Jezus veel hield. Vrienden zijn er voor gezelligheid en om leuke dingen mee te doen, maar ook om een spiegel te zijn. Het is altijd spannend en een beetje ongemakkelijk, maar het is heel waardevol als vrienden eerlijk tegen je durven zijn: ‘je was vandaag best onaardig tegen een andere vriendin’, ‘je laat anderen niet uitpraten’ of ‘je zit alleen maar op je telefoon als we afspreken’ zijn pijnlijk om te horen, maar vooral ook wel heel goed zodat je een mooier mens kan worden. Durf jij een ander weleens zulke ‘feedback’ te geven? Heb je het zelf weleens gehad en zou je dat anders graag willen?
Een ander onderdeel van community zijn is de kerk! Je kan christen zijn zonder naar de kerk te gaan, maar het is veel leuker en gezonder om christen te zijn én naar de kerk te gaan. Op die manier word je elke zondag geïnspireerd en heb je mensen om je heen die ook van God houden. Ben jij gewend om naar de kerk te gaan? En wat vind je van jouw kerk? We hopen dat je een kerk hebt waar je je gezien voelt, want dat is belangrijk. Sowieso kan je ook één keer per maand meekijken en chatten met de BEAM Kerkdienst op YouTube. Deze online dienst vervangt niet een 'echte kerk', maar is wel een hele leuke manier om nieuwe vrienden te maken en meer over God te leren.
Leefregel 7: Bijbellezen zoals Jezus
De Bijbel is een superbijzonder boek. In de tijd van Jezus was het eerste gedeelte van de Bijbel, het Oude Testament, al beschikbaar. Deze boekrollen kende Jezus als joodse man waarschijnlijk (bijna) helemaal uit z'n hoofd. Tijdens en na het leven van Jezus is het tweede gedeelte, het Nieuwe Testament, op papier gezet. Lees hier meer over het ontstaan van de Bijbel, want daar weten we door onderzoek best veel van:
Jezus spreekt hoog van de Bijbel en vindt het erg belangrijk en betrouwbaar. We vertrouwen als christenen de Bijbel omdat we Jezus vertrouwen, niet andersom. We snappen misschien niet alles, maar omdat Jezus de Bijbel vertrouwt en belangrijk maakt, proberen wij dat ook. De Bijbel lees je heel anders dan een boek of een krant. Het gaat niet om informatie en onthouden wat er staat, het gaat over Jezus ontmoeten op elke pagina en gevormd worden. Heb je zo weleens naar de Bijbel gekeken? Het gaat meer om je houding en mindset dan om je bijbelleestechniek. De Bijbel is vaak vertaald. Dit is heel betrouwbaar gedaan, maar daarom zijn er wel makkelijkere versies en versies die wat ingewikkelder zijn. Check hier welke het beste bij jou past:
Lees ook over:
Welke Bijbelvertaling past bij jou? Doe de test!
Vind je het lastig om te lezen omdat tekst niet helemaal je ding is of omdat je concentratieboog kleiner is dan het vingerkootje van je pink? No worries. Je kan altijd oefenen (de Bijbel is het écht waard!) en daarbij hebben we hier wat goede alternatieven op een rijtje gezet. Podcasts, videoseries, allemaal dingen die je helpen om Bijbel te lezen:
Lees ook over:
How to: bijbellezen als ik daar moeite mee heb?
Mooie leefregels hè? Nog even dit!
Word je enthousiast van bovenstaande regels? Mooi! Onthoud wel: je kunt niet alles tegelijk! Dat is niet erg, want je hebt je hele leven de tijd. Kies een van de zeven leefregels uit, waarmee je de komende tijd aan de slag wilt en begin klein. Houd het minimaal drie weken vol, en voor je het weet, heb je een nieuwe gewoonte gecreëerd. Succes!
Lees ook over:
Zo liep het af met de 12 leerlingen van Jezus

Geschreven door
Wilke