Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is vasten en waarom zou ik het doen?

7 augustus 2018 · Leestijd 4 min

Vasten is voor een bepaalde periode stoppen met eten of drinken. In de Bijbel komt het regelmatig voor: zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament. Dat vasten anders is dan diëten weten de meeste christenen nog wel, maar verder? BEAM zet even wat informatie over vasten voor je op een rij.

Wat is vasten?

Vasten is een spirituele aangelegenheid. In plaats van tijd en aandacht besteden aan maaltijden, spender je deze tijd met God. Je kunt vasten van één maaltijd, een dag, meerdere dagen of zelfs weken.

Wat is vasten niet?

1. God is je niets verschuldigd

Vasten is geen manier om God iets te laten doen wat jij graag wilt. God is niet te manipuleren. Vasten maakt je niet heiliger of een betere christen.

2. Doe er niet stoer over

Vasten is geen disciplinetest of afvaltechniek. Ook maakt Jezus het in de bergrede nogal duidelijk dat je niet trots praat over hoe goed jij wel niet vast. Als je het voor je eigen ego doet, kan je het beter helemaal niet doen.

3. Geen doel op zichzelf

Je bent geen betere christen als je vast en het is ook niet iets om van je bucketlist af te kunnen strepen. Vasten is geen doel op zichzelf maar een middel om op een bijzondere manier tijd en aandacht aan God te besteden.
 

Waarom vasten?

Er zijn veel verschillende (persoonlijke) redenen om te vasten, maar het basis idee is dat je tijd en aandacht opzij zet om te bidden, Bijbel te lezen en God te aanbidden.

Andere (persoonlijke) redenen kunnen zijn om:

Krachtig te kunnen bidden

 • Gods woord te verstaan

 • Te rouwen

 • God iets te vragen

 • Schuld te belijden en terug te keren naar God

 • Nederig te zijn naar God toe

 • God te laten zien dat je van hem houdt en hem aanbidt

  Wanneer je vast, komt er een moment dat je af en toe een hongersteek voelt.

  Jezus vastte zelf ook. Veertig dagen en nachten lang in een woestijn. Vet bizar. Dit deed hij ls voorbereiding op zijn opdracht op aarde. In de bergrede zegt hij dit over vasten: “Wanneer jullie vasten zet dan niet zo’n somber gezicht als de huichelaars, want zij doet dat om iedereen te laten zien dat ze aan het vasten zijn. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen.” (Mattheüs 6: 16)

  Wat opvalt is dat het Grieks naar het Nederlands vertaald is met ‘WANNEER jullie vasten’. Er staat niet ALS jullie vasten, maar WANNEER. Blijkbaar ging Jezus er vanuit dat vasten een regelmatig beoefende activiteit is bij de mensen waar hij tegen spreekt. Dit is voor christenen soms ook een drijfveer om te vasten. Simpelweg omdat Jezus het zegt.

  Hongergevoel

  Wanneer je vast, komt er een moment dat je af en toe een hongersteek voelt. Dit is irritant, maar deze steek kan je juist ook inzetten als een herinnering dat je hongerig bent naar Jezus en dat je op hem wilt vertrouwen voor alles wat je nodig hebt. God is je dagelijkse brood en alles wat je nodig hebt. Veel christenen focussen tijdens een periode van vasten op één onderwerp of vraag die ze aan God hebben. Tijdens Pasen vasten veel christenen terwijl ze nadenken over de kruisiging van Jezus, ook vasten christenen soms voordat ze een moeilijke keus moeten maken.

  Hoe kan ik veilig vasten?

  Als je een langere periode wilt vasten, bespreek dit dan met je huisarts. Je lichaam is waardevol en je moet er goed voor zorgen. Wanneer je nog nooit eerder hebt gevast, ga dan niet direct all the way. Doe het rustig aan en probeer eens of één maaltijd overslaan je helpt om meer tijd aan God te besteden. Ook vasten de meeste christenen helemaal van eten, maar drinken ze nog wel water. Blijf dit ook vooral doen.

  Geschreven door

  Wilke

  Misschien ook wat voor jou

  Volg BEAM op TikTok!

  Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡