Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6x tips om te stoppen met piekeren 🤯

20 februari 2023 · Leestijd 4 min

Je ligt uren in je bed te draaien, naar het plafond te turen en bovenal: TE PIEKEREN! Gênante blunders, de spullen die je morgen écht niet mag vergeten en dat gekke appje van die vriend: alles raast door je hoofd. Met deze tips maak je een einde aan de slapeloze piekernachten.

Waarom we piekeren

Piekeraars zijn meestal conflict vermijdende mensen. Tijdens het piekeren denk je vaak na over een probleem waarmee je zit. Om dat probleem op te lossen, moet je soms ruzie maken of voor jezelf opkomen. Dit vinden piekeraars meestal heel lastig. Door er eindeloos over na te denken, proberen ze het probleem in hun eentje op te lossen, zonder die confrontatie aan te hoeven gaan. Spoiler Alert: in je eentje kom je er niet uit. Duizend manieren bedenken om het toch te proberen is dus eigenlijk nutteloos.

Piekeren is: rondjes blijven lopen in je eigen hoofd
Waarom lijkt ’s nachts alles erger?

Hoe komt het dat piekergedachtes vooral tevoorschijn komen als je in bed ligt? Simpelweg omdat je dan de minste afleiding hebt. Uit onderzoek blijkt dat je gedachtes negatiever worden van piekeren. Dit komt doordat je emoties door al dat malen worden versterkt. Door al dat denken beleef je de gebeurtenissen steeds opnieuw waardoor je stresshormonen aan het werk worden gezet en je bloeddruk omhoogschiet. Daardoor kan de situatie waarin je verzeild ben geraakt soms nóg rampzaliger lijken als je er ’s nachts in je bed over ligt te piekeren.

Stoppen met piekeren: zo doe je het!

🛏️ Ga uit je bed!

Lig je al een tijd te draaien in bed? Ga eruit! Zo doorbreek je de piekercyclus waarin je zit. Ga twintig minuten iets heel anders doen, maar liever niet op je telefoon. Lees een boek, maak een puzzel of drink een kop thee. Ben je overdag aan het piekeren? Ga dan op zoek naar afleiding!

✍️ Schrijf het op

Wat goed kan helpen is om je zorgen, vragen en problemen van je af te schrijven. Blijf niet vastzitten in het probleem, maar schrijf ook gelijk op hoe je het gaat oplossen. Is die er niet? Dan heeft het ook geen zin om erover te piekeren. Probeer het los te laten.

🙏 Bid ervoor

Ben je niet van het schrijven? Spreek je piekergedachtes dan uit naar God. Het kan helpen om alle dingen uit je hoofd bij God neer te leggen.

⌛ Piekerkwartier

Lig jij elke avond wakker van je eigen gedachtes? Stel dan overdag een piekerkwartier in. Zet een timer en pieker vijftien minuten lang over alle dingen die je ’s nachts wakker houden. Als je timer afgaat, moet je stoppen met piekeren en zo voorkom je dat het je ’s nachts nog wakker houdt.

📊 Pieker over de feiten

Door piekeren ga je vanzelf negatief kijken naar je situatie. Probeer daarom realistisch de feiten op een rijtje te zetten van het probleem waarmee je rondloopt. Stel jezelf vragen als: Wat het ergste wat er kan gebeuren? Hoe groot is de kans dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren? Zo test je je eigen gedachtes.

✅ Los het op

De beste remedie tegen piekeren is natuurlijk het probleem oplossen. Denk na over een mogelijke oplossing en over hoe je de confrontatie aan wilt gaan. Zet alle gevolgen voor jezelf op een rijtje en overwin je angst. Je kunt het!

Check hier een uitgebreid artikel over piekeren van Psychologie Magazine.

HELP: Bidden, hoe doe ik dat?

Lees ook over:

HELP: Bidden, hoe doe ik dat?

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡