Ga naar submenu Ga naar zoekveld

HELP: Bidden, hoe doe ik dat?

27 december 2022 · Leestijd 5 min

“Lees je bijbel, bid elke dag.” Het is een van de eerste zinnetjes die je als kind in de kerk leert. Waarom bidden we eigenlijk en wat gebeurt er, wanneer je voor jezelf en anderen bidt? BEAM helpt je begrijpen waarom bidden helpt.

Als je bidden op de simpelste manier uitlegt, dan is het: praten met God. Bidden gebeurt op allerlei manieren en momenten. Van drie keer per dag een enorm gesprek met God aangaan, tot een schietgebedje voordat je een toets gaat maken. Je kunt het alleen of samen doen, en er bestaan zelfs gebedsgroepen. Dan móét bidden wel iets belangrijks zijn, toch?  

Waarom zou je bidden? 

Waarom is het nodig dat je praat met God? Hij weet toch alles al? Dat klopt! “Jullie Vader weet immers wat jullie nodig hebben, nog vóór jullie het Hem vragen.” (Matteüs 6:8) Toch vindt God het fijn als je tijd voor Hem maakt. In de Bijbel staat dat Jezus ook vaak de tijd nam om te bidden, terwijl Hij zelf God ís. Bidden doe je niet alleen zodat je jouw hart kunt uitstorten, maar ook om God de kans te geven iets tegen jóú te zeggen. Net zoals je regelmatig met vrienden afspreekt om de vriendschap te onderhouden, moet je ook met God ‘afspreken’. Pluspunt is dat God er overal en altijd is. Er zijn geen lange fietstochten of volle agenda’s waarmee je rekening moet houden. Je hoeft alleen maar je ogen te sluiten en je handen te vouwen. 

Wat gebeurt er als je bidt? 

Bidden verandert je kijk op de wereld, situaties en andere mensen. Als je bidt, vertel je God wat je bezighoudt en probeer je dat vanuit zijn ogen te bekijken. Daardoor kun je situaties opeens in een ander licht gaan zien, of verandert de manier waarop je over iemand denkt. De heilige Geest is dan bezig in jou, zodat je naar de wereld kijkt zoals God dat doet. In de Bijbel zegt Jezus: “… bid voor wie jullie slecht behandelen.” (Lucas 6:28) Pardon? Bidden voor je vijanden? Ja! God wil je zo leren om met andere ogen naar mensen te kijken: met liefde.  

Krijg ik alles waarvoor ik bid? 

Kort gezegd: nee. God is geen webshop waar je alles wat je wilt, kunt bestellen om het de volgende dag in huis te hebben. Bidden is niet bestellen, maar overleggen. Als elk gebed uit zou komen, zou het chaos zijn op aarde. Dan won iedereen de loterij en hoefde je nooit meer te leren voor toetsen. God weet wat je nodig hebt en wat goed is voor je. Dat kan dus ook iets zijn, waarvoor je niet hebt gebeden. Of je gebed wordt pas na enkele jaren verhoord. Bij mensen die hun gebeden opschrijven, vallen soms na twintig jaar de puzzelstukjes op hun plek. Vertrouw er maar op dat Gods timing altijd perfect is.  

Kan ik bidden voor anderen? 

In de Bijbel staat dat het goed is om niet alleen voor jezelf te bidden, maar ook voor andere mensen. Wanneer je bidt voor of met vrienden of familie, kan dat enorm troosten en helpen. Misschien ken je het verhaal wel van de vier mannen die hun verlamde vriend door het dak van een huis bij Jezus brengen. Zo kun jij door gebed jouw vrienden bij Jezus brengen. Wist je dat je zelfs kunt bidden voor mensen die je niet kent? Paulus zegt daar bijvoorbeeld over: “Allereerst vraag ik dat er voor alle mensen gebeden wordt (…). Bid voor alle koningen en gezagsdragers (…). Dat is goed en welgevallig in de ogen van God, onze redder, die wil dat alle mensen worden gered en de waarheid leren kennen.” (1 Timoteüs 2:1-4) God wil dus dat we ook bidden voor de leiders van deze wereld, de zwerver die je altijd tegenkomt bij het winkelcentrum, of een collega van je moeder… voor álle mensen.   

Creatief bidden

Bidden saai? Nee, joh! Varieer je gebed met deze tips.  

  • Vind je het lastig om met God te praten? Schrijf je gebed eens op. Maak gebruik van een gebedsboekje of zet je gebed gewoon als notitie op je telefoon. 
  • Open WhatsApp en bid voor de zes contacten met wie je het recentst hebt geappt. Komt er tussendoor een berichtje binnen? Bid dan ook voor die persoon. 
  • Lastig om te bedenken waarvoor je kunt danken? Ga het alfabet af. Zoals de ‘a’ van auto, waarmee je vandaag naar school bent gebracht omdat het regende. 
  • Ben je aan het piekeren? Verzamel een paar stenen en schrijf op elke steen iets waar jij je zorgen om maakt. Gooi al biddend je stenen in het water.  
  • Pak een dobbelsteen en koppel aan elk cijfer een manier van contact hebben met God, zoals: ‘worshippen’, stil zijn, in je bijbel lezen, of een wandeling in de natuur. Dobbelen maar!
Wei (22) mag geen christen zijn: ‘Stiekem bid ik met vrienden op school’

Lees ook over:

Wei (22) mag geen christen zijn: ‘Stiekem bid ik met vrienden op school’

BEAM Magazine

BEAM Magazine

Het BEAM Magazine staat vol inspirerende verhalen van jongeren, artikelen over geloof, interviews met artiesten, uitdagende columns en interessante artikelen. Benieuwd? Je kunt het magazine gratis aanvragen!

Bestel een gratis proefnummer

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡