Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5X Tips waardoor je zeker meer kleedgeld krijgt van je ouders

9 februari 2023 · Leestijd 3 min

Misschien hoor je dit vaker: alles is duurder geworden en helaas klopt dat. Door de inflatie kunnen mensen in vergelijking met vorig jaar minder kopen met het geld dat ze hebben. Maar de overheid heeft er toch voor gezorgd dat mensen die werken hier en daar wat extraatjes krijgen. Maar je eigen kleding, snoep en energydrankjes worden ook duurder. Hiervoor een compensatie krijgen is wel eerlijk, toch? Met deze vijf argumenten krijg jij zeker meer kleedgeld van je ouders.

Wat is inflatie?

Inflatie betekent dat geld minder waard wordt. Met hetzelfde hoeveelheid geld kun je minder kopen dan eerst. Voorbeeld: vorig jaar kon je met €25 euro een T-shirt én een broek kopen, nu kan je met hetzelfde bedrag alléén nog maar een broek kopen.

1. Salaris van ouders verhoogd 

Vanaf 1 januari 2023 is het minimumloon (het geld dat je minimaal moet ontvangen als je werkt) gestegen met 10,15%. Want door de hoge inflatie kan je vergeleken met vorig jaar minder met het geld dat je hebt kopen.

Hoe te vragen: … (naam ouder) Ik heb écht meer kleedgeld nodig. Doordat het steeds kouder wordt moet ik hele andere kleding kopen. Voor de winter moet ik een dikkere winterjas hebben en ik weet dat jullie salaris vanaf 1 januari is verhoogd, dus ik denk dat het wel kan.

2. Energietoeslag erbij

Grote kans dat je ouders hebben gemerkt dat ze meer moeten betalen voor gas en elektriciteit. Steeds meer mensen hebben hier moeite mee en daarom wil de overheid deze mensen graag een handje helpen. Iedereen die er recht op heeft krijgt daarom een eenmalige energietoeslag die kan oplopen tot €1.300 euro.

Hoe te vragen: … (naam ouder) Ik weet dat jullie (wellicht) energietoeslag hebben gekregen van €1.300 hierdoor denk ik dat ik ook meer kleedgeld kan krijgen. Kleding wordt namelijk ook steeds duurder en bijna onbetaalbaar.

3. Ouders meer reiskosten

Dikke kans dat vanaf 1 januari 2023 de reiskostenvergoeding van je ouders zijn verhoogd. De vergoeding voor elke kilometer die zij rijden is van €0,19 naar €0,21 cent verhoogd. Dit betekent dat ze ietsjes meer krijgen dan voorheen. Alle beetjes helpen toch?

Hoe te vragen: … (naam ouder) Een buskaartje om naar de stad te gaan is veel duurder geworden en ik weet dat jullie nu ook iets meer reiskosten krijgen vanuit werk. Ik wil daarom vragen of ik meer kleedgeld kan krijgen om het te compenseren?

4. Thuiswerk vergoeding stijgt

Mochten je ouders af en toe vanuit huis werken dan geldt dit voor hen:

Per 1 januari 2023 stijgt de thuiswerkvergoeding van €2 per dag naar €2,15 per dag. Deze vergoeding krijgen ze om de uitgaven van toiletpapier, een kopje thee of koffie te compenseren. Chill toch?

Hoe te vragen: … (naam ouder) ik zou graag meer kleedgeld willen. Nu alle scholen weer open zijn kan ik minder werken. Om ervoor te zorgen dat mijn school er niet onder lijdt, zou ik meer kleedgeld willen.

5. Nettoloon gaat omhoog:

Vanaf dit jaar wordt er minder belasting ingehouden van je ouders hun brutosalaris (het loon dat je verdient op werk waar nog allerlei belastingen vanaf moeten). Concreet betekent dit dat je ouders meer van hun nettosalaris overhouden (het loon die je uiteindelijk krijgt).

Hoe te vragen: … (naam ouder) kan ik alsjeblieft meer kleedgeld krijgen? Ik heb gelezen dat er minder belasting wordt ingehouden van je salaris waardoor je netto meer overhoudt. Mijn kleding en allerlei andere spullen zijn nu zóóó duur en echt bijna onbetaalbaar.

Eline (16): 'Ik was alleen thuis toen er een deurwaarder aanbelde'

Lees ook over:

Eline (16): 'Ik was alleen thuis toen er een deurwaarder aanbelde'

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡