Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eline (16): 'Ik was alleen thuis toen er een deurwaarder aanbelde'

23 september 2022 · Leestijd 4 min

Stijgende energieprijzen, inflatie: termen waar je je als tiener niet mee bezig houdt. Toch zijn ze voor Chanika (14) en Eline (16) dagelijkse kost. “Ik zou me als 14-jarige geen zorgen moeten maken om geld”

Melissa (14) 
melissa

“Mijn ouders hebben beiden een eigen bedrijf. Die van mijn moeder loopt een beetje, maar het zou fijn zijn als het beter ging. Over het bedrijf van mijn vader weet ik weinig, maar ik merk dat we het krap hebben. We hebben heel veel last van de inflatie en de gasprijzen. Als we een keer iets extra’s willen doen, moeten we geluk hebben dat er geld is. Als ik met vrienden door de stad loop om te winkelen, loop ik er maar een beetje achteraan. Met boodschappen moeten we heel erg opletten.

De zomervakantie was balen. Ik zag mijn vrienden en klasgenoten op vakantie gaan, maar zelf konden we niet eens een uitje betalen. Gelukkig mocht ik met mijn vriend mee op vakantie, en konden we meedoen aan gratis evenementen van Gorkum.”

Eigen gymschoenen kopen

“Voor school moet ik een laptop gebruiken, maar die van mij is al heel oud. We hebben geen geld voor een nieuwe, dus moet ik zelf een baantje zoeken. Ik heb al een paar keer gesolliciteerd, maar helaas nog niks gehoord.”

Een eigen huis

“Ik zou me als 14-jarige niet druk moeten maken om geld, maar ik krijg er helaas veel van mee. Soms maak ik me zorgen. Ik zit nu in de derde en er komen veel examens aan. Ik wil me dan bezighouden met school, niet met hoe het er thuis aan toe gaat. We hebben het er nooit over, maar ik merk het natuurlijk wel. Ik vraag me af hoe of ik later ooit een eigen huis kan betalen.”

Anoniem

“Ik ben bang dat familieleden of klasgenoten dit lezen en me dan gaan pesten. Sommige mensen in mijn klas dragen dure kleding of krijgen een nieuwe telefoon, dat kan ik niet zomaar.”

God is er

“Probeer te genieten van de dingen die je wel hebt. Ook al lukt het niet altijd om dit te voelen: ik weet dat ik bij God terecht kan en dat Hij bij me is.”

Eline (16)
eline

“Op mijn twaalfde zijn mijn ouders gescheiden. Mijn vader moest zijn bedrijf en huis verkopen. Inmiddels wonen we in een oud huurhuis en zijn boodschappen vaak te duur. Toen ik een keer alleen thuis was, stond er een deurwaarder voor de deur, dat was wel eng.

Ik kan weinig dingen met vrienden doen, omdat ik daar geen geld voor heb en omdat ik veel moet werken. Daarnaast moet ik veel in het huishouden doen, omdat mijn vader ook vaak aan het werk is.”

Korter douchen

“Ik heb een bijbaantje en betaal soms de boodschappen, of spullen die mijn achtjarige zusje nodig heeft voor school. We praten thuis vaak over geld, maar dat gesprek is nooit positief. We bespreken dan ook hoe we geld kunnen besparen. We moeten bijvoorbeeld korter douchen, minder met de auto en dikkere kleding aan, zodat de verwarming uit kan.”

Leuke dingen

“We doen als gezin nog veel leuke dingen. We gaan bijvoorbeeld wandelen in het bos, of organiseren een filmavondje. Ook de kerk organiseert soms activiteiten. Je gaat dat soort dingen meer waarderen als je in zo’n situatie zit.”

Schaamte

“Als vrienden of familie dit zouden lezen, zou ik me erg schamen. Ik ben er niet trots op dat we het thuis soms moeilijk hebben. Het voelt alsof ik de enige ben. Eén vriendin zit in dezelfde situatie, het is fijn dat ik er met haar wel over kan praten.”

Bidden geeft hoop

“Ik haal hoop uit mijn geloof. Sommige mensen van de kerk hebben gezegd dat het goed komt, en dat ze zien dat we een nieuw huis krijgen. Dit helpt me om vertrouwen te hebben in de toekomst. Die tip zou ik anderen ook mee willen geven: blijf bidden, dat geeft hoop.”

Zakariyya (14) wordt gepest: 'Heeft je moeder weer iets nieuws gekocht bij de prullenbak?'

Lees ook over:

Zakariyya (14) wordt gepest: 'Heeft je moeder weer iets nieuws gekocht bij de prullenbak?'

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡