Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ik ga stoppen met negatief denken! (al zal dat me toch niet lukken 😒)

23 februari 2024 · Leestijd 7 min

Positief denken. Ik, Femke, kan het niet goed. Aan de ene kant vind ik mezelf vrolijk en enthousiast. Maar me verheugen op iets doe ik eigenlijk niet, want wat als ik een dag van tevoren ziek word? Ben ik wel leuk genoeg? Hoe zal mijn leven gaan in de toekomst? Zo kan ik nog wel even doorgaan met de lijst van negatieve gedachten waar ik me vaak door laat leiden. Eigenlijk heel zonde, want negen van de tien keer kloppen ze voor geen meter. In dit artikel ga ik uitzoeken waar mijn negatieve gedachten vandaan komen, of het erg is én wat mijn geloof in God hierin kan betekenen.

Niet de enige

Het blijkt dat ik niet de enige ben die hiermee struggled. In een polletje op onze Instagram geeft 82 procent van de stemmers aan regelmatig negatieve gedachten te hebben. Wat veel! Bij sommigen zal het nog stuk heftiger zijn dan bij mij, maar het is stiekem een opluchting om te zien dat ik niet de enige ben.

Hieronder staat waar de meeste negatieve gedachten over gaan 👇

Piekeren
Lijst met meeste pieker gedachten.

Oorzaak

Wanneer ik kijk in mijn omgeving, op het nieuws of social media valt het mij ook op: negativiteit voert vaak de boventoon. Ik ben benieuwd: denken mensen sneller negatief dan positief? En waar zou dat vandaan komen? Deze vragen stel ik aan psycholoog Sarah van den Boogaard. “Iedereen heeft wel eens last van negatieve gedachten. Of je hier veel hinder van hebt, is voor een gedeelte bepaald door je genen. De ene persoon is van nature meer een optimist dan de ander,” begint Sarah. 

Daarnaast spelen ook sociale en omgevingsfactoren een grote rol. “Hoe je wordt opgevoed, welke mensen je om je heen hebt en waar je woont zijn bepalend hierin. Maar ook bijvoorbeeld het weer kan invloed hebben op hoe je je voelt," vervolgt ze.

Wij als mens willen snel alles steeds groter, beter en mooier

Sarah van den Boogaard

Dat merk ik ook. Het weer is in Nederland niet altijd goed, wat bij mij weleens zorgt voor een winterdip. Maar alsnog hebben we het in dit koude kikkerlandje zo goed vergeleken met andere landen. Hoe kan het dan toch dat we dan nog steeds vaak negatief denken? "We zijn als mens vaak geneigd om steeds beter, groter en mooier te willen. Een soort van oneindige drang naar ‘perfectie’. Door social media is het nu ook heel makkelijk om jezelf met superveel andere mensen te vergelijken. Mede hierdoor lopen steeds meer jongeren aan tegen prestatiedruk."

Te veel prikkels

“Daarbij ontwikkelt de technologie superhard, terwijl onze hersenen dit helemaal niet bij kunnen houden. We zijn eigenlijk helemaal niet bestand tegen al deze prikkels. Dit kan voor veel onbewuste stress zorgen," stelt Sarah.

Wanneer ik dit hoor, vind ik het niet gek dat ik soms in de knoop raak met mijn eigen gedachten. Zou ik hier hulp voor moeten zoeken? Sarah: “Sowieso is het goed om hierover te praten met mensen die je vertrouwt. Je bent echt niet gek wanneer je hier last van hebt. Als je merkt dat je gedachten je dagelijks leven echt negatief beïnvloeden, dan kan het heel goed zijn om professionele hulp hiervoor te zoeken.”

Heb jij soms last van je eigen gedachten? Sarah geeft de tip om jezelf deze vragen te stellen!

1.     Bewijzen voor en tegen: klopt het nu wel wat ik beweer? Is het realistisch en zo nee, waarom niet?
2.    Zijn er alternatieve manieren om naar de situatie te kijken of deze te verklaren?
3.    Is het helpend zo te denken? Levert het mij iets op?
4.   Stel je voor dat de gedachte waar is en het ergste gebeurt, wat dan? Wat betekent dat voor mij? Hoe zou ik vervolgens hier mee om kunnen gaan?

TW: in deze alinea gaat het over gedachten van zelfdoding

Depressieve gedachten

Iemand die ook last heeft gehad van negatieve gedachten is christelijk spreker Robbie van Veen: “In 2017 ben ik in een burn-out beland en kwam ik thuis te zitten met heftige paniekaanvallen. Ik kreeg depressieve gedachten over of ik er nog wel toe deed. Ook maakte ik me zorgen of ik hier ooit nog wel uit zou komen. Als dat niet zou lukken vroeg ik me af of ik nog wel wilde leven op deze manier.”

In therapie kwam Robbie erachter dat zijn drukke leven niet per se de oorzaak was: “Diep van binnen was ik altijd op zoek naar bevestiging van anderen. Ik wilde het gevoel hebben dat ik er mocht zijn. Ik legde de lat zo hoog voor mezelf en dat brak me op.”

Ik zocht altijd bevestiging bij anderen

Robbie van Veen

Leugens

Op een gegeven moment besefte hij dat zijn gedachten niet altijd klopten of realistisch waren. “In het bijbelboek Genesis verleidt de slang Adam en Eva door de belofte dat zij net als God zullen worden wanneer ze de vrucht eten. Dit, terwijl ze al zijn gemaakt naar Gods beeld! Er wordt iets beloofd wat ze al hebben.

Op deze manier kijk ik ook naar mijn gedachten. Ik word bijvoorbeeld verleid door het idee dat ik er niet mag zijn, terwijl God dit mij dit in genade al heeft gegeven. Ook kan ik weleens de gedachte krijgen: ‘denk jij dat je op deze manier bij God aan kunt kloppen?’ Terwijl ik in de bijbel lees dat Gods niets liever wil dat wij bij hem komen. Daarom probeer ik na te gaan of de stemmen in mijn hoofd kloppen, of dat het stemmetje van ‘de aanklager’ aan het woord is.

Ik praat met anderen over hoe ik me voel

Eigen kracht

Robbie vertelt verder: “Ik vind het mooi om waarheden uit de bijbel te gebruiken. Maar het is het goed om er op te letten dat je je negatieve gedachten niet wegdrukt en dan bijbelteksten voor jezelf gaat opdreunen. Op deze manier overschreeuw je je gevoel, probeer je het te doen op eigen kracht en maak je jezelf alleen maar moe. Ik zou aanraden om het samen met God te doen.”

“Ik vind het verhaal van Elia hierbij heel toepasselijk bij dit onderwerp. Hij zit depressief in de woestijn, bang om vermoord te worden. Dan komt er een engel langs en geeft hem te eten en te drinken. Hij wordt weer gesterkt en gaat weer verder op pad.” vertelt hij gepassioneerd.

“Een les die ik hieruit haal is dat het goed is om je gevoel bij God te leggen. Hij weet wat er in jou speelt. Hierin kan je rust vinden en weer opladen. Maar ga daarna ook weer zelf aan de slag. Dit kan praktisch betekenen dat je bijvoorbeeld andere patronen aanleert. Of misschien moet je op zoek naar andere vrienden, omdat je huidige vrienden je naar beneden trekken.

En tenslotte is het belangrijk om hulp te zoeken wanneer negativiteit je in greep houdt. Therapie vind ik een van de mooiste dingen die God gegeven heeft,” eindigt Robbie.

Af en toe een herinnering nodig?

Het is dus goed om je bewust te zijn van je gedachten en te bedenken of ze ook kloppen. Een tip: zet een inspirerende tekst op je achtergrond van je telefoon zodat je er regelmatig aan herinnerd wordt 🙌 Hieronder een paar ideeën:

  • Maak je geen zorgen voor de dag van morgen
  • Wees niet bang, Ik ben bij je
  • Stop overthinking, just do

Zo, dit heeft mijn kijk op de situatie echt veranderd. Aan het begin dacht ik dat ik mijn negatieve gedachten helemaal opzij moest gooien, bijbelteksten hardop moest zeggen in de spiegel en mezelf moest drillen om alleen maar positief te denken. Nu weet ik dat negatieve gedachten erbij horen, maar dat ik mijzelf er niet helemaal door hoef te laten leiden. Gelukkig hoef ik het ook niet alleen te doen. Ik mag er altijd met mensen over praten én heb God aan mijn zijde.

Isolde (16) gebruikt alleen social media in de vakantie: ‘Door scrollen voel ik me nutteloos’

Lees ook over:

Isolde (16) gebruikt alleen social media in de vakantie: ‘Door scrollen voel ik me nutteloos’

Geschreven door

Femke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡