Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wende(12) heeft een donorhart: “Ik moest dit doen als ik wilde blijven leven”

26 maart 2021 · Leestijd 2 min

In de 6-delige EO-serie ‘De 100: wachten op een donor’, kunnen we maandag 29 maart Wende (12) zien. Ze krijgt een telefoontje dat er een donorhart voor haar beschikbaar is. Inmiddels heeft ze de harttransplantatie achter de rug en vertelt ze in een interview met Visie hoe het nu met haar gaat. Wende: “Ik kan weer op de fiets naar school.”

Wende heeft het syndroom van Carvajal. Dat is een zeldzame afwijking aan haar hart waar ze mee is geboren. “De linkerkamer van mijn hart was te groot”, legt Wende uit. “Daardoor is het voor het hart moeilijker om er bloed door te laten stromen.” Tijdens de eerste lockdown in 2020 gaat het steeds slechter en adviseren de artsen Wende en haar ouders om serieus te gaan nadenken over een harttransplantatie.

Een Ferrari gekregen

Begin augustus vorig jaar staat Wende op de wachtlijst voor een donorhart. “Voor mezelf wist ik dat het uiteindelijk moest als ik nog langer wilde blijven leven”, vertelt ze. Al drie weken later krijgt ze het telefoontje met goed nieuws: er is een hart beschikbaar, een nieuwe motor voor haar lichaam. Zo gaat ze van een oud Fiatje naar een Ferrari. “Ik ben er trots op dat ik even een robot ben geweest. Mijn hart was eruit en een machine pompte mijn bloed rond, terwijl ik op het nieuwe hart wachtte.”

Ben je benieuwd naar de operatie van Wende en hoe het nu met haar gaat? Check dan het interview van haar bij Visie.

Beeld: Moon Jansen

Bron: Visie

Kijk aanstaande maandag 29 maart om 21.30 naar De 100: wachten op een donor op NPO 1 om Wende en twee andere deelnemers te zien.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡