Ga naar submenu Ga naar zoekveld

UPDATE: Dit is er gedaan met de collecte van EOJD 2016

7 maart 2018 · Leestijd 3 min

Elke EO-Jongerendag haalt BEAM geld op voor mensen die dit harder nodig hebben dan wij. In 2016 was dit voor een jongerencentrum in Beiroet waar Syrische en Libanese jongeren leren samenleven. Deze week kregen we een mail uit Libanon: Het geld (€44.637,21) is goed besteed!

Wat is er aan de hand in die landen?
Joram: "In Libanon wonen vier miljoen mensen, waar twee jaar terug bijna twee miljoen Syrische vluchtelingen bij zijn gekomen. Geen probleem denk je misschien, maar deze volken hebben een gigantische hekel aan elkaar. In de jaren 80’ vochten ze tegen elkaar in de Libanese Burgeroorlog. Het zou hetzelfde zijn als als er na de Tweede Wereldoorlog acht miljoen Duitsers in Nederland zouden komen wonen, of nu acht miljoen Syrische vluchtelingen. In Libanon zit nu de hoogste vluchtelingenintensiteit ter wereld. Het is een complexe situatie. Tijdens mijn bezoek zag ik Syrische vrouwen die op straat werden uitgejoeld. Door de enorme toestroom van vluchtelingen zijn daarnaast de prijzen gestegen. Waar een pak melk voorheen nog een euro was, kost hetzelfde pak nu vier euro. Syriërs nemen banen in en betrekken woningen. Je begrijpt dat er een gespannen sfeer heerst.”

Joram in Libanon (2016)

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Heeft het geld wat verzameld is op de EOJD geholpen?
“Het doel was om jongeren uit beide landen samen te laten leven. Samen naar school, rondhangen en naar de kerk gaan. Zo ontstaat er uiteindelijk een generatie vol liefde, in plaats van haat. Dit deed BEAM in samenwerking met Metterdaad en Youth For Christ. Hier zijn de foto's die we deze week via de mail binnenkregen!" 

f8358c88-c886-4e69-8af7-972e67ffc1fb

Het centrum is gebouwd in het meest dichtstbevolkte gebied in het Midden-Oosten. Het is een thuis voor groepen mensen die in het verleden een diepe haat aan elkaar hadden. 

d6856b09-798d-493f-b568-e4390c03a18f

Pas brak er ruzie uit tijdens één van de kringgesprekken, maar de deelnemers waren zelf in staat weer vrede te sluiten. Ze besloten vrienden te zijn in plaats van vijanden, ondanks dat dit laatste logischer zou zijn gezien de geschiedenis.

13ba05de-b78e-44d7-947b-c5a7ab1b16b9

In het centrum wordt er een 'herstelprogramma' gedraaid, is er 's middags tijd en ruimte voor recreatie (zoals tafelvoetbal) en kunnen Syrische vluchtelingen ook educatie ontvangen.

Heb je in 2016 geld gegeven? Namens alle jongeren heel erg bedankt! Wij kijken alweer uit naar EOJD 2018. KOOP JE TICKETS!

Geschreven door

Joram

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡