Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tips voor examen Aardrijkskunde (havo) en Biologie (vwo) 2018

22 mei 2018 Leestijd 4 min

De examens zijn gaande! Vandaag staat Aardrijkskunde voor havo en Biologie voor vwo op het examenprogramma 2018. En wat is er fijner om op het laatste moment nog een paar tips te krijgen? Precies, dat dachten onze vrienden van NOS Kort ook. Daarom maakten zij de examenspreekuren: de dag voor je examens nog even vragen stellen aan een professionele docent.

David Pijpaert en Bert Brouwers zijn leraren Aardrijkskunde aan het Stad & Esch Lyceum in Meppel. Vandaag gaven zij jullie live tips voor het vwo- en havo-examen Aardrijkskunde. Wil je het nog even op je gemakje terugkijken? Dat kan. De livestream blijft 24 uur op de Insta van NOS Kort staan.

Handige tip: check even de syllabus van examenblad. Die vind je hier (let op: dit is een PDF). Verderop in dit stuk een paar goede tips van David en Bert, zodat ook jij slaagt voor je havo- of vwo-examen. 

Tips examen Aardrijkskunde (havo):

1. Als je een opgave tegenkomt met een onderwerp waar je niet zoveel over weet, raak dan niet paniek. Binnen elke opgave zitten toch makkelijkere vragen die je wel kan beantwoorden. Probeer zoveel mogelijk te beantwoorden, want dan kun je toch misschien punten krijgen. 

2. Over de bronnen: lees de bronnen heel nauwkeurig. Ook in het onderschrift bij een bron kan een aanwijzing zitten. Bekijk het goed, want daar kan veel meer informatie inzitten dan je denkt.

3. Schrijf het nummer van het kaartblad op, als je die gebruikt. Want: zo voorkom je fouten. Ook wordt er soms nadrukkelijk gevraagd naar het nummer. Op deze manier kun je het niet vergeten.

4. Als je nog last-minute wilt kijken naar oud examens, kijk vooral naar het correctiemodel. Op die manier zie je hoe de punten verdeeld worden en hoe je dus het beste kunt antwoorden.

5. Als je iets moet zoeken in de atlas: maak gebruik van het achterschutblad en het trefwoordenregister. Zo kom je zo snel mogelijk bij de juiste kaart of het juiste gebied uit.

Biologie

Pascal van de Nieuwegiessen is leraar Biologie aan het Sint-Oebelbertgymnasium in Oosterhout. Hij heeft ook een eigen website waar hij biologie op een toegankelijke manier uitlegt. Die website check je hier. Vandaag gaf hij jullie tips voor het vwo-examen Biologie.

Handige tip: check even de syllabus van examenblad. Die vind je hier (let op: dit is een PDF). Verderop in dit stuk een paar goede tips van Pascal, zodat ook jij slaagt voor je vwo-examen. 

Tips examen Biologie (vwo)

1. De Binas (of ScienceData) is tijdens het examen je beste vriend. Zorg dat je vooraf de tijd neemt om de Binas te bestuderen. Zo weet je precies welke informatie je daarin terug kunt vinden tijdens het examen. Scheelt weer tijd.

2. Lees komend weekend niet keer op keer je boek of aantekeningen door. Je krijgt het idee dat je de stof kent, maar in werkelijkheid herken je alleen de stof. Een betere voorbereiding bestaat bijvoorbeeld uit het maken van oude examenopgaven. Blijkt dat je bepaalde stof nog onvoldoende beheerst? Fris die kennis dan op met een samenvatting. 

3. Maak optimaal gebruik van de bronnen bij de vraag. Lees de bron nauwkeurig en gebruik een markeerstift om de belangrijkste informatie aan te geven. Als de bron erg complex is, maak dan aantekeningen waarin je de belangrijkste informatie weergeeft.

4. Een veelgemaakte fout bij het formuleren van antwoorden is het gebruik van te algemene bewoordingen. Gebruik vaktermen en laat daarmee zien dat je de stof echt beheerst.

5. Let op het aantal te scoren punten bij een open vraag. Een vierpuntsvraag kun je niet in één zin beantwoorden! Je gebruikt minimaal een zin per scorepunt.

Voor meer tips, check het YouTube-kanaal van Pascal.

Check hier nog even wanneer de examenspreekuren van NOS Kort zijn. 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕