Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Seks met sokken - aflevering 2: "Waarom willen we seks met elkaar?"

8 september 2020 · Leestijd 2 min

EO heeft samen met NPO Radio 1 een nieuwe podcast genaamd ‘Seks met sokken’. In deze podcast spreekt christelijke relatiecoach Cocky Drost met experts over seks om te ontdekken welke plek seks tegenwoordig in mensenlevens inneemt. Cocky wil seks graag bespreekbaar maken. In de tweede aflevering is de vraag: “Waarom willen we eigelijk seks met elkaar?”

In de tweede aflevering van de podcast spreekt Cocky Drost met Patrick van Veen, bekend als gedragsbioloog in het TV-programma Married at First Sight. Omdat hij alles weet over onze diepste instincten nodigde Cocky Drost hem uit om deze vragen te beantwoorden: “Waarom willen wij eigenlijk seks met elkaar en welke rol speelt liefde bij seks?”

Knalroze bavianenbillen

Patrick van Veen vertelt over de biologische aard van relaties, liefde en seks. Zelf bestudeert hij het gedrag van verschillende dieren en kan veel van die vindingen koppelen aan de mens. Er wordt verteld over hoe duidelijk veel apenrassen kunnen aangeven dat ze klaar zijn voor voortplanting. Denk dan aan de knalroze, opgezwollen, dikke billen van een baviaan. Bij de mens werkt dit wel een beetje anders en is het niet zo duidelijk zichtbaar. “Je zou kunnen zeggen dat seks een tweede betekenis heeft gekregen: niet enkel een oerdrift tot voortplanting, maar er is een oerdrift tot seks zelf ontstaan.”

Verder vraagt Cocky naar de plek van liefde in dit verhaal. Patrick van Veen vertelt onder andere dat liefde een constante investering blijft; het maakt niet uit hoe lang je al met je partner samen bent. Het gaat over de dagelijkse strijd om elkaar te verleiden. Kortom, een hele hoop interessante feitjes over waarom mensen seks willen.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In de videoserie Denkstof bespreken we ingewikkelde geloofsvragen zoals: Is seks voor het huwelijk okay? Bekijk deze aflevering over christenen en seksualiteit?!

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡