Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Preekwedstrijd: Deze drie mensen schreven de beste preken voor jongeren

21 juni 2024 · Leestijd 3 min

Hoe kan jouw voorganger of een spreker in de kerk erop letten dat hun preek aantrekkelijk is voor jou? Wij organiseerden een preekwedstrijd voor jongeren. In totaal deden 88 (!!!) mensen mee en de beste drie preken zijn bekend. Ze zijn geschreven door Renata, Benno en Anneke. Snel lezen, want als het goed is zijn ze juist voor jou heel interessant en begrijpelijk!

Moeilijke woorden, thema's die je niet aanspreken: soms is het superlastig om een preek in de kerk goed te volgen. Dat moet toch beter kunnen? Daarom ging BEAM samen met het Nederlands Dagblad, de Theologische Universiteit Utrecht en trainingsbureau Geloofwaardig Spreken op zoek naar de beste preek voor jongeren.

In totaal werden 88 preken ingezonden. De jury heeft op verschillende dingen gelet: klopt het met wat er in de Bijbel staat? Zijn de woorden niet te ingewikkeld? Blijft het een beetje interessant? Hier zijn drie winnaars uitgekomen en jij kan hun preek nu lezen!

Renata: 'Ik wilde schrijven over wat écht in het leven van jongeren speelt'

Renata van Vulpen-de Mik (47) uit Zeewolde werkt als ontwikkelingspsycholoog. In haar praktijk begeleidt ze kinderen, tieners en hun ouders. Zelf heeft ze twee tieners. Ze gaat regelmatig voor in evangelische gemeenten. "Het bijzondere van mijn werk is dat jongeren in de stoel tegenover mij met het verhaal komen dat ze niet aan hun ouders durven vertellen. Daardoor heb ik inzicht gekregen in hun binnenwereld."

Lees hier de preek van Renata over littekens

Benno: 'Ik oefen mijn preken altijd hardop’

Benno van Mersbergen (42) zag op Instagram de oproep om mee te doen aan de preekwedstrijd voor jongeren. Voor hij de uitdaging aanging, checkte hij het bij zijn twee tieners. Wat zouden zij ervan vinden? "Prima, vonden ze. Eentje zei nog: “Je kunt het eigenlijk ook wel goed”. Als een tiener dat zegt over zijn eigen vader, dan moet je er wat mee", zegt Benno uit Weert.

Lees hier de preek van Benno over monumenten bouwen

Anneke: 'Ik probeer voorbeelden te kiezen die passen bij jongeren'

"Ja, best wel", antwoordt Anneke Douma-Braal (38) uit Lelystad, op de vraag of het behalen van de top drie haar heeft verrast. Ze is docent levensbeschouwelijke vorming op een open christelijke school in Dronten; daarnaast studeert ze nu bijna een jaar theologie aan de Christelijke Hogeschool in Ede. "Ik ben nog maar een beginneling. Dit stimuleert mij enorm om verder te gaan." Ze merkt aan leerlingen uit haar klassen, maar ook uit haar omgeving dat ze zich fixeren op hun gevoel. Ze gaan naar Opwekking of de EO-jongerendag en komen gevoelsmatig op een bergtop te zitten. Maar eenmaal thuis wacht een dol vol teleurstelling en twijfel.

Lees hier de preek van Anneke: 'Alles op gevoel'

De ultieme preek

De komende tijd gaat BEAM nog met een groepje jongeren naar deze drie preken kijken, waarna de ultieme 'beste preek voor jongeren!' gekozen zal worden. De winnaar mag in de maand september z'n preek houden op televisie in de BEAM Kerkdienst!! We houden je op de hoogte.

6x tips om die ene saaie kerkdienst te overleven ⛪

Lees ook over:

6x tips om die ene saaie kerkdienst te overleven ⛪

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡