Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noah (22) drinkt nooit alcohol: ‘De ober zucht als ik water bestel’

12 oktober 2022 · Leestijd 5 min

Noah is 22, student én hij drinkt GEEN alcohol. HUH?! Ja, je leest het goed. Noah bestelt op het terras liever koffie dan bier en drinkt tijdens het eten liever water dan wijn. Noah: “Alcohol drinken is zo normaal geworden, dat het juist gek is als je het niet doet. Dat vind ik debiel.”

“Ik heb natuurlijk wel eens alcohol gedronken. Af en toe een slokje om te proeven, maar ik vond bier heel erg vies. Ik dronk misschien één keer in de maand een glas wijn, maar meer dan dat is het nooit geweest. Ik vond het niet nodig én niet lekker. In augustus besloot ik met mijn vriendin dertig dagen geen alcohol te drinken, en ik miste het totaal niet. Ik besloot het door te trekken en heb tot nu toe niks meer gedronken sinds dat moment.”

*zucht*

Naast dat Noah alcohol niet lekker vindt, heeft hij diabetes type 1. Hierdoor kan het drinken van alcohol gevaarlijk zijn voor zijn gezondheid. Hele verstandige keuze dus om gewoon zonder door het leven te gaan. Toch wordt hij te vaak raar aangekeken als hij water bestelt. “De mensen die mij kennen, snappen de keuze en zijn er helemaal oké mee. Het zijn juist de wildvreemden die me aanspreken. Een ober die zucht als ik ice tea bestel, of me toch probeert over te halen: ‘Ah joh, neem nou effe een fluitje’. Ook als ik op een feestje sta, krijg ik negen van de tien keer een opmerking, zoals: ‘Doe niet zo saai’.” Noah is op een gegeven moment zo klaar met de opmerkingen dat hij een statement zet op zijn LinkedIn en ging viraal:

Noah's LinkedIn oproep

Hoi, ik ben Noah, ik ben in de twintig en... ik drink niet (meer).
Ja, als ik op het terras zit neem ik een spa blauw of een koffietje.
Wanneer ik er zin in heb, neem ik een Cola zero (soms noodgedwongen een Pepsi Max, ik weet het echt erg...) 👀
En dit is waarom ik je dit vertel...

👉 Omdat ik moe wordt van "neem er gewoon één"

👉 de "maar weet je zeker dat je niets wilt drinken?"

👉 de "ugh doe niet zo saai"

👉 of het o zo indringende "Waarom drink je niet?"

Sommige van je vrienden (of mensen die je zult ontmoeten) drinken niet.
En ze zijn je geen uitleg verschuldigd.
Dus de volgende keer dat je maat kiest voor een jus d'orange in plaats van een gin...
Laat hem zich niet als een zere duim voelen omdat hij niet toegeeft aan de "norm" van de drinkcultuur.
Laat ze rustig genieten van hun spa blauw 🤗

Ohja voordat ik het vergeet: De reden dat ik niet (meer) drink is omdat het onhandig is in combinatie met type 1 diabetes, mijn lichaam heeft het al zwaar genoeg 😉

Leven en laten leven

“Hoe ik reageer op mensen die me aanspreken omdat ik geen alcohol drink, is heel verschillend. Het ligt echt aan mijn mood. Soms ga ik het gesprek wel aan en vooral als mensen vragen stellen, leg ik het uit. Maar het gebeurt ook vaak genoeg dat ik niks zeg en gewoon vriendelijk lach. Ik heb verder geen oordeel over mensen die wél regelmatig alcohol drinken, dat moet iedereen lekker zelf weten, dus hoop ik dat mensen mij ook in mijn waarde laten.”

De voordelen van GEEN alcohol drinken 🍺🍷

Ruim 80% van de Nederlandse achttien-plussers drinkt wel eens alcohol. Gemiddeld 1,3 glas per dag. Alcohol is dus eigenlijk niet meer weg te denken uit ons leven. We gebruiken het al eeuwenlang en hoort er ‘gewoon’ bij. Zelfs in de Bijbel lees je al veel over alcohol (benieuwd naar Bijbelteksten over alcohol? Lees het hier). Je wordt er losser van én de meeste mensen vinden het lekker. Toch heeft een (korte) periode of helemaal stoppen met alcohol veel positieve gevolgen. Waarschijnlijk meer dan je denkt.

  • Je slaapt beter en je wordt ’s ochtends uitgeruster wakker
  • Je voelt je fitter, kunt je aandacht ergens beter bijhouden en dingen onthouden
  • Je wordt minder snel ziek en als je ziek bent, word je sneller beter
  • Je huid gaat stralen. Alcohol maakt je huid doffer en droog. Als je stopt zie je er gezonder uit
  • Je valt af, omdat er veel calorieën zitten in alcohol
  • Je voelt je blijer en krijgt meer zelfvertrouwen
  • Je bespaart geld

BRON: NPO Kennis, Alcohol info

De norm

“Alcohol drinken is zo normaal geworden, dat het juist gek is als je het niet doet. Dat vind ik debiel. Met Oud & Nieuw hoort er een glas champagne bij en in elk kerstpakket kun je een fles wijn vinden. Het is superongezond en voegt eigenlijk niks toe. Je wordt er alleen wat losser van. Als je het nodig hebt om een leuke avond te hebben, moet je misschien eerst wat soul searching gaan doen. Het kan ook leuk zijn zonder!”

Denk je dat het niet cool om te stoppen met alcohol? Deze celebs doen het ook én laten zien dat je het echt niet nodig hebt.

DILEMMA: Is een studentenontgroening christelijk?

Lees ook over:

DILEMMA: Is een studentenontgroening christelijk?

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡