DILEMMA: Is een studentenontgroening christelijk?
Als eerstejaars student wil je lid worden van een studentenvereniging, maar eerst word je nog zwaar op de proef gesteld: de studentenontgroening. BEAM zocht uit of zo’n ontgroening bij een christelijke studentenvereniging past. We hebben verschillende studentenverenigingen gebeld en gesproken met een aantal studenten die de ontgroening hebben meegemaakt.
"Er begon iets in mij te branden"
Wat gebeurt er nu precies tijdens zo’n ontgroening? Even een disclaimer: er hangt een dikke mist rondom dit onderwerp. Veel studenten willen weinig tot niets loslaten hierover. Toch doet BEAM een poging, die begint bij de vereniging die het afgelopen jaar het meest in het nieuws is geweest: Vindicat Atque Polit. Deze studentenvereniging stond voor de rechter omdat een eerstejaars tijdens de ontgroening zo hard op het hoofd geslagen werd, dat deze met hoofdletsel naar het ziekenhuis moest.
We spraken een christen die een ontgroening bij Vindicat heeft meegemaakt. “Die dagen waren best lang. Soms trokken ouderejaars kleding uit bij de nieuwe feuten. Er waren een paar oudere jongens en die hadden op een gegeven moment een feut geslagen. Niet een paar klappen maar echt aardig wat. Vanuit mijn christelijk geloof heb ik normen en waarden meegekregen zoals dat je anderen goed moet behandelen. Iemand slaan is dan natuurlijk niet goed. Dus toen de feut in elkaar werd geslagen, begon er binnen in mij iets te branden. Ik werd echt een beetje kwaad.”
Geheimhouding
Is de ontgroening bij een christelijke studentenvereniging te vergelijken met zulke heftige verhalen? BEAM deed een belrondje. De studentenverenigingen hielden hun lippen stijf op elkaar. Geheimhouding is volgens hen belangrijk omdat het ‘bijdraagt aan het succes van de week’. Uit bescherming voor hun toekomstige eerstejaars willen ze niets vertellen.
Toch kunnen we wel globale conclusies over de ontgroening trekken, want studentenverenigingen hebben zich aan regels te houden die de universiteiten in 2017 maakten. De universiteiten schreven deze gedragscode voor de ontgroening in hun stad, waarin staat dat alle eerstejaars recht hebben op minstens zes uur slaap per dag, drie maaltijden en twee liter non-alcoholistische drank. De christelijke studentenverenigingen houden zich aan deze regels, want we hebben hard gezocht, maar konden geen enkel incident vinden waarbij een christelijke studentenvereniging betrokken was.
Brinta met wat groenten erin
Toch vonden we enkele leden bereid om een tipje van de sluier te lichten over de ontgroening. Dit waren de verhalen die ze vertelden:
- “We moesten in de brandende zon staan; stil staan of sportactiviteiten met spelletjes die niet meer leuk zijn. Dan moet je denken aan ‘ren je rot’ – maar dan ben je helemaal moe en moet je alsnog dingen doen.”
- “Je slaapt gewoon écht heel slecht. Af en toe word je wakker gemaakt. Ook het eten is echt belabberd; ik heb vijf dagen Brinta gegeten met wat groente erin.”
- “Ze hebben eigenlijk alle macht over je. Ze laten je allemaal dingen doen, vooral fysieke oefeningen. Als je iets niet doet dan krijgt de rest van de groep daar straf voor, dus dat wil je eigenlijk ook niet.”
Waarom kiezen christelijk verenigingen voor zo’n aanpak van hun eerstejaars, terwijl de bijbel duidelijk leert: ‘Heb je naast lief als je zelf?’ De studentenverenigingen die eerder weinig kwijt wilden, willen wel hun redenen voor de ontgroening vertellen:
- “Wij hebben een ontgroening omdat het zorgt voor een sterke band tussen de nieuwe leden. Een gezamenlijk vijand zorgt zogezegd voor verbroedering.”
- “Naar onze mening is een ontgroening geschikt, omdat je mensen in een soort snelkookpan stopt. Je versnelt het groepsproces.”
- “De hele studententijd staat ook in het teken van volwassen worden. Je wordt op een bepaalde manier op de proef gesteld om ervoor te zorgen dat jij voor jezelf op kan staan, je grenzen aan kan geven en dat ook bijvoorbeeld voor mensen binnen je jaargroep kunt doen.”
Als mens blijf je gelijkwaardig
Eén van de vertegenwoordigers zegt: “Ik snap wel dat een ontgroening gek over kan komen. Het is bij ons ook erg belangrijk dat je als mens gelijkwaardig bent. Je hebt dezelfde rechten en plichten, dat is wel één van onze uitgangspunten, het is niet zo dat we ze even een week het leven zo zuur mogelijk maken en dan horen ze erbij.”
In totaal zijn er 61 christelijke studentenverenigingen waarvan er 17 kiezen voor geen ontgroening. We spraken met Emma Bout van Ichthus Utrecht, een vereniging die geen ontgroening heeft. “Vanuit de vereniging is dat een groot punt: we zijn gelijk zijn en er staan geen mensen boven anderen. Dat is vanuit onze Bijbelse achtergrond, je bent vriendelijk tegen anderen en je zorgt voor je naasten. We vinden het belangrijk dat je een praatje kunt maken met anderen zonder dat je er van alles achter hoeft te zoeken.”
Vriendschappen
Natuurlijk hebben onze anonieme bronnen niet alleen maar negatieve verhalen met ons gedeeld. Over Vindicat wordt verteld: “Ze doen veel aan goede doelen en dat komt helaas niet op het nieuws – alleen de slechte dingen. Ze doen veel voor dak- en thuislozen of zamelen geld in voor vluchtelingen.”
Een andere student vertelt over de ontgroeningsweek: “Aan het begin ken je niemand en na die week heb je al vriendschappen en een goede verbondenheid met elkaar. Dat is heel mooi.”
Lees ook over: