Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Niet-gelovige biologieleraar Tugay kijkt de BEAM Kerkdienst: “Ik wil leerlingen uitdagen om godsdiensten te onderzoeken”

16 juli 2021 · Leestijd 3 min

Samen met zijn vriendin die wel christelijk is, keek biologieleraar Tugay elke zondagochtend naar NPO2. Hij stuurde ons een mail met een hele leuke vraag... “Ik wil mijn leerlingen graag meegeven dat ze andere religies moeten respecteren, ook al geloven ze er zelf niet in.”

Zelf is Tugay opgegroeid in een islamitisch gezin, maar hij had zijn twijfels bij die godsdienst. Hij omschrijft zichzelf nu als een agnost: iemand die niet zeker weet of er ergens een God is. Tugay: “Mijn vriendin is christelijk opgevoed en gaat nog steeds naar de kerk. Toen die dichtging vanwege corona, begon ze naar de BEAM Kerkdienst te kijken en ik zat er eigenlijk altijd naast. Ik sta open voor het christelijk geloof en ben altijd geïnteresseerd als mijn vriendin er wat over vertelt. De BEAM Kerkdienst zondagochtend vond ik altijd wel een chil begin van de dag.”

Op onderzoek uit

Tugay nam contact met ons op, omdat hij tijdens zijn biologieles over de evolutie ook wat wilde vertellen over hoe verschillende religies geloven dat de wereld is ontstaan. “Er zijn zoveel verschillende theorieën over dit onderwerp. Ik vind het belangrijk dat de leerlingen in mijn klas leren zelf op onderzoek uit te gaan en niet zomaar de evolutietheorie aannemen. Door ze kennis te laten maken met andere geloven wil ik ze ook bijbrengen dat je de overtuiging van een ander moet respecteren, ook al geloof je er zelf niet in.”

Achteraf gezien hadden we wel twee uur nodig in plaats van een

Christelijke gastles

Het is Tugay gelukt om iemand uit het netwerk van zijn vriendin uit te nodigen die in gesprek kon gaan voor de klas over het scheppingsverhaal. “Ik was op zoek naar iemand die echt met passie kon vertellen. Dat raakt de leerlingen het meeste merk ik. In de klas zaten vooral kinderen die niet gelovig zijn, maar ook een aantal moslims. Iedereen was heel nieuwsgierig en dus werden er veel vragen gesteld. Achteraf gezien hadden we wel twee uur nodig in plaats van een.”

De Bijbel in

“We hebben met elkaar gekeken naar gelijkenissen tussen het christendom, jodendom en de islam. Daarvoor doken we met elkaar het Oude Testament in. Tijdens de les durfde een meisje uit de klas te vertellen dat ze christelijk is, waar sommige leerlingen van opkeken. Het was mooi om te zien dat die ruimte er was voor haar en dat haar geloofsovertuiging gerespecteerd werd. Zelf ben ik van plan nog meer over het christelijk geloof te leren door een Alpha Cursus te doen met mijn vriendin. En door na de zomer natuurlijk weer te gaan kijken naar de BEAM Kerkdienst.”

We schreven een artikel over het dragen van korte rokjes en crop tops naar school. Mag jouw school daar iets van zeggen? Lees het hier!

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡