Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geen blote buik of kort rokje: dit vinden jullie van kledingprotocollen op school

12 juli 2021 · Leestijd 4 min

De temperaturen lopen op, samen met de spanningen over welke kleding je dan wel en niet mag dragen. Op sommige scholen wordt namelijk streng gelet op te ‘uitdagende’ kleding zoals crop tops, hotpants of shirtjes met een diep decolleté. Dit gebeurde op een school in Amersfoort. Ouders kregen een mail dat hun kind, ook in de hitte, in gepaste kleding naar school moest komen.

Het begon met een post van NOS Stories over deze school in Amersfoort en het advies dat zij meegaven aan ouders om hun kinderen niet te bloot naar school te laten gaan. Dat houdt in: geen blote buiken en alleen broeken of rokjes met een lengte waarbij er geen ongepaste opmerkingen over gemaakt kunnen worden. Ook leraren zouden volgens de directeur last kunnen hebben van de blote kleding.

Eigen schuld

Er kwamen veel boze reacties die vooral gingen over ‘victim blaming’: de schuld van de ongepaste opmerkingen wordt gelegd bij degene die de opmerking krijgt. “Je vraagt er zelf om als je je zo kleedt”, is dan vaak het argument hiervoor. De directeur van de school zegt dat er geen sprake is van ‘victim blaming’, maar dat ze jongeren weerbaar willen maken, en bewust van hoe hun gedrag effect kan hebben op anderen.

afbeelding

Wie is verantwoordelijk?

In Trouw vertelt een deskundige van kenniscentrum van seksualiteit Rutgers dat het niet goed is als je meiden verantwoordelijk maakt voor het seksuele gedrag wat bepaalde kleding eventueel zou kunnen uitlokken. Als er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag, richt je dan tot de jongens die zich misdragen. Zij zijn daar verantwoordelijk voor.

Dit vinden jullie

NOS Stories schrijft op hun site dat de regels op christelijke scholen waarschijnlijk strenger zullen zijn dan op openbare scholen. Daarom waren wij benieuwd hoe jullie dachten over het onderwerp ‘kledingprotocollen’. Op Instagram onderzochten we het met een poll.

Artikel gaat verder onder foto's

De meeste van jullie zijn het eens met de reacties die ook onder het bericht van NOS Stories te vinden waren: bepaal zelf wat je aan wilt trekken naar school, de mensen met kritiek moeten zelf in de spiegel kijken. Dit waren jullie meningen:

Mariëlle: “Behandel elkaar met respect en kleed jezelf ook met respect voor je eigen lichaam.”

Lucas: Er zijn twee kanten: je moet jezelf beheersen, maar je kunt de ander ook helpen door niet te verleiden.”

Iris: “Kledingregels zorgen (vooral bij meiden) voor vroege seksualisatie van hun lichaam. Dat is problematisch!

Jonna: “Ik denk wel dat meisjes moeten nadenken over wat ze aantrekken, en de reactie die dat kan uitlokken. Waar wil je voor staan en wat zijn je waardes? Tegelijkertijd vind ik ook dat andere mensen niet zomaar (seksuele) opmerkingen mogen maken, wat een meisje ook aanheeft.

Wilma: “Als je door een straat loopt waar veel rovers zijn, ga je toch ook niet met een hand vol briefgeld lopen”

Marinke: “Ik snap goed dat er ophef is vanuit feministisch oogpunt. Ik ben het er mee eens dat het probleem bij mannen ligt die zich eraan storen, en niet bij jonge meiden. Ik heb zelf op een Reformatorische school gezeten en snap dus ook dat er bepaalde normen en waarden zijn. Een aanval op de scholen vind ik dus onterecht. Moeilijk onderwerp dus!

Mandy: “Ik vind kledingregels wel goed. Juist vanaf de middelbare school beginnen er hormonen te komen bij jongeren en is het goed om ze daar meer over te leren.”

Norali: “We worden ook nageroepen als we een dikke trui aanhebben, dus kleding is het probleem niet. Er moet aangeleerd worden dat het niet oké is om dat soort opmerkingen te maken.”

Britta: “Ik vind het niet netjes om met een crop top naar school te gaan, evenmin mag je als leerkracht met een kort rokje naar school. Het heeft te maken met normen en waarden. Op een begrafenis zal je geen wit dragen en op een bruiloft geen zwart. In het dagelijks leven wordt de nuance steeds minder zichtbaar en lijkt alles maar te moeten kunnen. Dus ik vind dat je opmerkingen daarover zelf uitlokt wanneer je je te bloot kleedt. Daar tegenover staat natuurlijk dat dit nooit een reden mag zijn om aan een ander te gaan zitten, maar ik snap de ophef op scholen wel.”

BRONNEN: Trouw, NOS Stories

Loes studeert aan de Hogeschool voor de Kunsten om mode ontwerpster te worden en laat door de kleding die ze maakt God zien. Lees hier haar verhaal.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡