Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mila (16) speelt in de film #YOUTOO: 'Voor sommige mensen is mijn rol de realiteit: dat vind ik heftig'

15 februari 2022 · Leestijd 4 min

“Nee! Ik doe het niet. Dit hadden we niet afgesproken. Ik ga naar huis.” Na de video van BOOS over seksueel overschrijdend gedrag wordt er meer aandacht aan dit onderwerp gegeven. Mila (16) is actrice en speelt in de film #YOUTOO. De hoofdrol Lotus, een meisje van zestien jaar, wordt tijdens een fotoshoot geforceerd om steeds een stapje verder te gaan. Wij spraken Mila over deze uitdagende rol. “Ik vind het belangrijk dat we over seksueel overschrijdend gedrag kunnen praten: je hoeft je niet te schamen."

Mila zit in havo 4 en houdt eigenlijk van alles wat met acteren en toneelspelen te maken heeft. Zo volgt ze de vooropleiding musical master in Amsterdam. “Elke week ben ik bezig met wat ik het liefst doe: zingen, dansen en acteren. Ik vind het gaaf om in films te spelen en hierin de boodschap van mijn personage te vertellen.”

Nee! Ik doe het niet.
#YOUTOO

In oktober 2021 kwam een producent naar Mila toe met het concept van de film. “De film gaat over seksueel overschrijdend gedrag. Een meisje van zestien wordt geforceerd door de fotograaf om zichzelf uit te kleden, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet wil.” In de film kijkt Mila in bijna alle scenes in de camera. “Door het camerapunt lijkt het net of je meekijkt naar Lotus en zie je alle emoties extra goed.” Door het verhaal heen denk je dat ze zich overgeeft aan de opdrachten van de fotograaf. Toch is daar dan het omkeermoment. Lotus geeft haar grens aan: ‘‘Nee! Ik doe het niet. Dit hadden we niet afgesproken. Ik ga naar huis.’’

Bekijk hieronder de film #YOUTOO op YouTube!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Modellenwerk

“Toen ik 12 jaar was, heb ik hier en daar zelf ook weleens een fotoshoot gedaan. Mijn moeder reageerde vaak voor mij op Instagram op mensen die modellen zochten voor bijvoorbeeld hun kledinglijn.” Zelf weet Mila dus – gelukkig in positieve zin - hoe het er ongeveer aan toe gaat bij zo’n fotoshoot. “Als actrice probeer ik zo goed mogelijk in de rol te kruipen van het personage en probeer ik dezelfde emoties te voelen. Het acteren vond ik bij deze film dan ook best even spannend. Ik speelde een rol waar ik weer uit kon stappen, maar voor andere mensen was dit gewoon echt. Dat vond ik wel even schrikken.”

Ik word er zo boos van!

“De avond voor het filmen was ik dan ook best nerveus. Ik had alles klaargelegd en stapte met kriebels in mijn buik met mijn vader de auto in, op weg naar de set. Ik ben zelf gelukkig iemand die niet zo snel onzeker of zenuwachtig is. Ook was de sfeer van het team op de set relaxed. Hierdoor voelde ik me gelijk op mijn gemak en kon ik doen wat ik het liefste doe; acteren. Toen ik eenmaal bezig was, gleed de spanning er langzaam af. Ik dacht bij mezelf: ik ga deze boodschap vertellen en iedereen mag het weten!”

BOOS

Ondanks dat de film al een tijdje geleden is opgenomen, is hij nu – helaas - relevanter dan ooit. “Toen de producent het idee had voor deze film, wilde hij simpelweg het bewustzijn van seksueel overschrijdend gedrag naar buiten brengen. Nu is het ineens heel actueel geworden. Ik word er zo boos van dat dit soort dingen voorkomen! Meisjes én jongens mogen weten dat het oké is om zich over nare situaties uit te spreken. Ze hoeven zich niet te schamen; er zijn meer mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.”

Wat te doen bij seksueel misbruik?

Lees ook over:

Wat te doen bij seksueel misbruik?

Geschreven door

Tirza

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡