Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat te doen bij seksueel misbruik?

20 oktober 2016 · Leestijd 3 min

Seksueel misbruik komt soms opeens heel dichtbij. Misschien ken jij iemand die hier mee te maken heeft. Of… ben je zelf slachtoffer. Wat kun je doen?

BEAM belt met Corine van de Burgt, medewerker bij de christelijke hulporganisatie Eleos. Voor haar werk komt zij veel jongeren tegen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik. Corine: “Soms was ik de eerste die het hoorde.”

Wanneer is er sprake van seksueel misbruik?

“In het ene geval is dat duidelijker dan in het andere. Er is sowieso altijd sprake van misbruik als er iets tussen een volwassene en een minderjarige voorvalt op dit gebied. Onder leeftijdsgenoten is de grens soms wat vager, maar kan er zeker wel misbruik plaatsvinden. Wanneer een jongere het bijvoorbeeld moeilijk vindt om z'n grenzen aan te geven en als daar misbruik van gemaakt wordt."

Hoe herken je signalen van misbruik?

“Een uiting kan zijn dat er plotseling verandering van gedrag is. Iemand die altijd heel vrolijk was en nu opeens niet meer. Of iemand gedraagt zich opeens heel uitgelaten en uitdagend, vooral op seksueel gebied. Ook kan iemand in een depressie raken. Ik heb zelfs jongeren ontmoet die letterlijk niet meer praten. Bij anderen uit het zich weer in lichamelijke klachten. Als iemand bijvoorbeeld veel vage klachten heeft, vaak naar de huisarts gaat niet lekker in z’n vel zit, kan daar iets achter zitten.”

Wat kan je doen als je vermoedt dat iemand wordt misbruikt?

“Probeer het bespreekbaar te maken. Dat is spannend, maar toch goed om te proberen. Werkt dat niet? Praat dan met deskundigen uit de omgeving. Een studentenpastor of vertrouwenspersoon op school bijvoorbeeld. Zoek in ieder geval mensen die er wat mee kunnen, die daarvoor zijn opgeleid en weten welke hulp er eventueel geboden moet worden.”

Praten is noodzakelijk, want alleen kom je er niet uit

“Je hebt hiervoor wel toestemming nodig van het slachtoffer. Wees daarom duidelijk over wat je ziet en wat je van plan bent, bijvoorbeeld: 'Ik denk dat het bij jou thuis niet goed gaat en je wil me niks vertellen. Daarom ga ik voor de zekerheid naar de vertrouwenspersoon op school om erover te praten.' Zorg ervoor dat het grote geheim van een ander, niet ook jouw grote geheim wordt. Het risico is dat je de vriendschap op het spel zet, maar soms heb je weinig keus. Een andere optie is dat je belt met Veilig Thuis of chat met een hulpverlener, hier kun je anoniem de situatie bespreken en krijg je tips.”

Wat doe je als je zelf slachtoffer bent?

“Zoek iemand op die je vertrouwt en praat erover. Dat is de enige manier. Praten is noodzakelijk, want alleen kom je er niet uit. Vroeg of laat krijg je er last van. Bij iedereen uit zich dat op een andere manier, maar het heeft sowieso invloed op je. Seksueel misbruik heeft alles met identiteit te maken. Het vormt een belemmering op het ontwikkelen van een gezonde persoonlijkheid. Onbewust maakt het heel veel los. Hulp zoeken is daarom heel belangrijk.”

Hulp zoeken doe je zo:

- Praat met je ouder(s) / verzorger(s)
- Praat met je mentor op school
- Praat met een vertrouwenspersoon op school
- Chat (anoniem) met een hulpverlener

Tessa (14): ‘Ik gaf mezelf de schuld van mijn aanranding’

Lees ook over:

Tessa (14): ‘Ik gaf mezelf de schuld van mijn aanranding’

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡