Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mijra werd op haar 18e moeder: “Mijn geloof laat mij inzien dat mijn leven zo moest lopen”

6 juli 2021 · Leestijd 5 min

De 22-jarige Mijra heeft twee dochters: Yinthe (2) en Ellenoor (10 maanden). Ondanks dat ze haar kinderen als een cadeau ziet, kwamen beide zwangerschappen onverwachts. Mijra: “Mijn moeder was er om mij te helpen, maar emotioneel stond ik er alleen voor.”

“Het was niet gepland dat ik Yinthe zou krijgen. Ik was achttien, zat nog volledig in een feestperiode en had net een tussenjaar genomen van mijn school. Ook had ik sinds een paar maanden een relatie. Hiervoor slikte ik de pil, maar ik werd al een tijdje niet meer ongesteld. Daarom besloot ik een zwangerschapstest te nemen. De pil was ik waarschijnlijk een keer vergeten te slikken, want ik ontdekte dat ik zwanger was. Ik schrok enorm, maar voelde me tegelijkertijd ook blij. Het kind was gelijk erg welkom. Wel vond ik de reacties spannend. Wanneer ik op straat liep, dacht ik continu na over wat mensen zouden denken. Gelukkig reageerden mijn vriendinnen positief, maar mijn moeder schrok heel erg en voelde zich ook verdrietig. Dit was niet hoe ze mijn leven had bedacht. Toch draaide zij uiteindelijk snel bij en vond ze het helemaal leuk.”

Zware periode

“Ondanks dat ik er vrede mee had dat ik zwanger was, was het geen makkelijke periode. Het ging namelijk niet goed met mijn relatie. Nadat ik een paar maanden zwanger was, veranderde het gedrag van mijn voormalige vriend op een negatieve manier. We hadden veel ruzie en het was een ongezonde relatie. Aan het einde van mijn zwangerschap was ik hier klaar mee. Ondanks dat ik het probeerde vol te houden, was de relatie niet gezond. Ook niet voor mijn dochter. Het was erg moeilijk om het te verbreken, maar ik wilde Yinthe niet opvoeden in deze situatie. Zij was op dat moment twee maanden en als ze oud genoeg is, leggen we de situatie uit.”

Moederinstinct

“Door de situatie met mijn ex-vriend had ik het zwaar. Ik voelde mij erg eenzaam. Mijn moeder was er wel om mij te helpen met Yinthe, maar emotioneel stond ik er alleen voor. Toch besefte ik na een tijdje dat ik mijn ex-vriend niet nodig had om mijn kind op te voeden. Mijn moederinstinct kwam omhoog. Ik had geen idee wat ik moest verwachten, maar vanaf het moment dat Yinthe er was, ging alles vanzelf. Ondanks alles wat er gebeurde, ging ik door. Ik had namelijk iets om voor te vechten. Deze periode heeft me sterker gemaakt.”

Tweede dochter

“Een paar maanden na Yinthe’s geboorte kreeg ik een nieuwe vriend. Hij hielp mij met opvoeden. Yinthe ziet hem daardoor als haar echte vader. Inmiddels heb ik twee en een half jaar een relatie met hem. In de tussentijd hebben wij samen nog een dochter gekregen: Ellenoor. Ook zij kwam onverwachts. Ik was door mijn vorige zwangerschap extra voorzichtig geworden met het slikken van de pil en vergat hem nooit. Toch ben ik zwanger geworden. Dit gebeurt bijna niet, maar het kan wel. En het overkwam mij. We schrokken best wel. Mijn vriend had het er moeilijk mee. Ellenoor was welkom en geliefd, maar de timing was niet handig. Zelf stond ik er de eerste twee weken niet eens bij stil en deed ik alsof het er niet was. Dit veranderde toen we de echo zagen. We waren opslag verliefd en hebben er het beste van te gemaakt.”

De eerste keer dat ik in de kerk kwam, begon ik gelijk te huilen

“Ondanks dat beide zwangerschappen onverwachts kwamen, zie ik mijn dochters als cadeautjes. Ik ben erachter gekomen dat mijn leven zo moest lopen. Mijn geloof speelt hier een grote rol in. Ik ben niet christelijk opgevoed, maar zat wel op een christelijke basisschool. Ook hoorde ik veel Bijbelverhalen bij mijn opa en oma. Als tiener kwam het geloof steeds terug in mijn gedachten. Ik had het gevoel dat er continu aan mij werd getrokken, maar ik kon het niet verklaren. Dit veranderde net voor de zwangerschap van Yinthe.”

Lichte deken

“Ik werd door kennissen meegevraagd naar een Evangelische kerk. De eerste keer dat ik daar was, begon ik gelijk te huilen. Ik had geen idee wat er aan de hand was. De pastoor riep mij naar voren en hij hield zijn hand boven mijn hoofd. Op dat moment leek alsof er een soort lichte deken over mij heen kwam. Het voelde alsof alles werd losgelaten. Hierdoor begon ik weer te huilen. Alles kwam eruit. Na dit moment besloot ik vaker naar de kerk te gaan en mij meer in het geloof te verdiepen. Het voelde alsof ik thuiskwam.”

Positieve wending

Het geloof betekent nu eigenlijk alles voor mij. Ik heb een diepe connectie met God. Ik voel mij nooit alleen en ik heb iets om voor te leven. Het geloof maakt me rustiger. Mijn vriend is ook christelijk opgevoed en we hebben samen veel over het geloof gepraat. We hebben ervoor gekozen om onze kinderen gelovig op te voeden. Ze gaan naar een christelijke school en ik lees met ze uit de Bijbel. Het voelt alsof alles wat er is gebeurd zo had moeten zijn. Het gebeurde met een reden en God zorgde daarvoor. Het gaat op dit moment heel erg goed met me. Ik heb het gevoel dat ik altijd op God terug kan vallen. Als er wat is, kan ik mijn verhaal bij hem kwijt en op hem vertrouwen. Dat is heel erg belangrijk voor mij. Mijn leven heeft een positieve wending gekregen.”

Ook de 20-jarige Robert werd op jonge leeftijd (17) onverwachts vader. Dit was eerst geen pretje, maar hij ziet hier nu vooral de voordelen van in. Check zijn verhaal!

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡