Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Michelle (22) moest 19 keer verplicht verhuizen: “God leert me dat het oké is, hoe het leven ook loopt”

23 april 2021 · Leestijd 4 min

De 22-jarige Michelle heeft een heftige jeugd achter de rug. Hierdoor gaat het jarenlang niet goed met haar. Ze stopt tijdelijk met school en gebruikt veel drugs. Totdat zij tijdens het stappen een christelijke vriendin ontmoet en in aanraking komt met het geloof.

“Mijn leven was zwaar ruk. Als kind had ik geen veilige thuissituatie. Om deze reden ben ik op mijn veertiende uit huis geplaatst door Jeugdzorg. In die tijd woonde ik in verschillende jeugdinstellingen. Van mijn dertiende tot mijn achttiende ben ik negentien keer verhuisd. Ik had dus geen stabiele jeugd. Vanaf het moment dat ik uit huis werd geplaatst, kwamen al mijn opgekropte emoties eruit. Dit zorgde voor moeilijk gedrag: ik liep soms weg en gebruikte veel drugs. Ook stopte ik na het behalen van mijn vmbo-diploma een tijdje met school. Ik deed eigenlijk alles wat niet goed was.”

Ik wist niet wat het geloof voor mij betekende

“Twee jaar geleden veranderde mijn leven. Tijdens het uitgaan ontmoette ik een nieuwe vriendin. Zij was christelijk. Hierdoor praatten wij regelmatig over het geloof. Dit onderwerp interesseerde mij. Ik ben totaal niet gelovig opgevoed, maar mijn opa en oma zijn wel christelijk. Toen ik klein was, ging ik soms met ze mee naar de kerk. Ik vond het geloof altijd wel interessant, maar ik deed er nooit wat mee. Het voelde als iets te groots om me in te interesseren. Ik wist gewoon niet waar ik moest beginnen. Het was nog niet het juiste moment voor mij om daar wat mee te doen.”

Alpha-cursus

“Door mijn nieuwe vriendin was ik weer meer met het geloof bezig. Toch had ik nog geen idee wat dit voor mij betekende. Mijn vriendin tipte mij daarom om een Alpha-cursus te volgen. Dit is een soort wekelijkse Bijbelstudie voor mensen die een weg zoeken in hun geloof. Ze vertelde dat ik daar mijn vragen over het geloof kon uitzoeken. Het was een laagdrempelige stap om te beginnen, dus ik besloot om dat te doen. Ik ging er open in en liet het allemaal op mij af komen. Vanaf het moment dat ik aan de cursus begon, besefte ik dat ik hier heel mijn leven al wat mee wilde. Ik kreeg nu de handvatten om uit te zoeken wat het geloof voor mij betekende.”

God geeft me niets voor de kiezen dat ik niet aan kan

“Tijdens Alpha-cursus kwam ik erachter dat God mijn leven had bepaald. Ik realiseerde mij dat God ervoor zorgde dat ik geen dingen voor mijn kiezen kreeg, die ik niet aankon. Mijn heftige jeugd had mij juist gemaakt tot de persoon wie ik nu ben. Hier kon ik ook dingen van leren. Door dit besef lukte het mij om mijn verleden af te sluiten. God leerde mij dat het oké is, hoe het leven ook loopt.”

Stoplicht van God

“Een tijdje na de cursus ben ik tot geloof gekomen. Dit is niet op een specifiek moment gebeurd, maar de cursus heeft daar zeker aan bijgedragen. Er is in mijn leven zoveel positief veranderd. Ik ervaar God nu elke dag, terwijl ik niet met hem ben opgegroeid. Door mijn geloof in God ben ik enorm gegroeid en heb ik doorzettingsvermogen gekregen. Het geloof geeft mij de kracht om met moeilijke situaties om te gaan. Ik leef nu met het stoplicht van God. Hier bedoel ik mee dat ik mijn leven mag neerleggen in zijn handen. Wanneer iets in mijn leven niet zo lekker loopt, geloof ik dat dat gebeurt omdat het op dat moment niet voor mij is weggelegd. Het stoplicht staat dan op rood. Maar als iets in mijn leven goed gaat, staat het stoplicht blijkbaar op groen. Hierdoor kan ik makkelijk accepteren wat het leven mij brengt.”

God aan mijn zijde

“Het gaat nu weer erg goed met me. Ik ben bezig met een vervolgopleiding en woon in een gezellige studentenflat. Ook zit ik bij de christelijke studentenvereniging Navigators. Ik vind het fijn om daar met leeftijdsgenoten over het geloof te kunnen praten. Het begin van mijn leven was niet leuk, maar ik heb dat doorstaan. Ik geloof dat dat met God aan mijn zijde is gelukt. Ook al had ik dat vroeger niet door. Nu besef ik gelukkig dat God altijd naast mij staat en ik op hem kan vertrouwen.”

Ook Joey (22) had, net als Michelle, een heftige jeugd. Hij was drugsverslaafd, schizofreen en wilde niet meer leven, maar krijgt een bijzonder teken van God.

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡