Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De do’s & dont’s van discipline: in 5 stappen een betere versie van jezelf

7 april 2023 · Leestijd 4 min

Jij en ik doen elke dag goede, maar ook bijzonder domme dingen, toch? Dat is oké, want het hoeft allemaal niet perfect. Tegelijkertijd willen we bij BEAM elke dag een beetje beter worden en meer op ons grote voorbeeld Jezus gaan lijken. Vandaag doen we een poging om te groeien in discipline: gehoorzaamheid aan jezelf om je aan afspraken te houden.

Wat is discipline?

Stel je komt uit school, gaat op de bank liggen en mag van jezelf tien minuten op TikTok. Als anderhalf uur later je vader roept dat het eten klaar is en jij nog steeds ligt te scrollen, heeft dat te maken met discipline: je hebt je niet aan de afspraak met jezelf gehouden. Discipline is ook dat jij elke donderdag door weer en wind besluit hard te lopen. Je doet je schoenen aan en gaat gewoon, want dat is nou eenmaal de afspraak die je met jezelf hebt gemaakt: discipline.

Het zou in veel situaties in je leven handig zijn om wat meer discipline te hebben, toch? Denk aan huiswerk maken, sporten, niet te veel schermtijd, naar de kerk gaan en Bijbel lezen. Wij zochten voor je uit hoe je jouw discipline kan laten groeien.

Stap 1: Haal verleidingen weg

Mensen kunnen eigenlijk niet zo heel goed met verleiding omgaan. Als we een WhatsApp-‘pingggg’ horen, iets lekkers ruiken of als onze vrienden zeggen dat we toch echt mee moeten naar een feestje in plaats van huiswerk maken, is het écht lastig om weerstand te bieden. Dat is niet gek, want volgens deze wetenschappelijke studie is de beste manier om met verleiding om te gaan, de verleiding weghalen. Dit is iets anders dan steeds verleid worden en elke keer weer ‘nee’ moeten zeggen, dat kost mega veel energie. Dus zet het geluid van je telefoon uit als je niet gestoord wilt worden, zorg dat er geen snoep in huis is als je niet wilt snoepen en leg je telefoon niet naast je bed als je ’s avonds bijbel wilt lezen. Simpel en effectief!

Stap 2: Stel een concreet doel

Niet gelijk dit artikel wegklikken, maar we gaan toch echt (net als je docenten) beginnen over SMART-doelen stellen. Niet om je te pesten, maar omdat er wetenschappelijk is bewezen dat het echt werkt! Stel je wilt vaker Bijbel lezen, wat denk je dat beter werkt: met jezelf afspreken dat je voortaan vaker Bijbel leest of met jezelf afspreken dat je voortaan elke ochtend voor het tandenpoetsen tien minuten de Bijbel leest? Nou, dat laatste werkt dus veel beter. Hoe specifieker het doel, hoe makkelijker het is om jezelf te motiveren en het vol te houden.

Trouwens, SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, haalbaar (Attainable), Realistisch en Tijdsgebonden, maar goed, dat wist je waarschijnlijk al door je docent.

Stap 3: Houd je voortgang bij

Als je meer discipline wilt kweken, is het belangrijk om je bewust te worden van je eigen gedrag. Wil je twee keer in de week sporten? Houd bij welke week dit wel en welke week dit niet is gelukt. Wil je minder vloeken of schelden? Schrijf op welke momenten het verkeerd gaat en waarom, dan leer je jezelf beter kennen en is het makkelijker om je gedrag aan te passen. Meten is weten en dus discipline kweken!

Stap 4: Wees een beetje aardig voor jezelf

Je gaat falen. Laten we maar gewoon heel eerlijk zijn. Iedereen die nieuwe dingen probeert, faalt. Dat hoort bij het leven en dat is niet erg. Nooit ergens aan beginnen en de hele tijd bang zijn om iets verkeerd te doen, kost veel meer energie dan een keer flink op je bek gaan. Dus als je bloedend op de grond ligt, (figuurlijk dan hè? Bel anders een ambulance) zeg dan tegen jezelf dat het erbij hoort en dat het niet erg is. Discipline krijg je door weer op te staan en het opnieuw te proberen. Je kan het!

Stap 5: Laat God je helpen

Tenslotte hoef je het niet alleen te doen. Deel met je familie, vrienden en klasgenoten waar je meer discipline in zou willen krijgen zodat ze je kunnen helpen. Ook kan en wil God jou helpen om meer discipline te krijgen. Zelfbeheersing (een ander woord voor discipline) wordt in de Bijbel zelfs genoemd als één van de negen karaktereigenschappen waarbij Gods geest je graag helpt om ze te laten groeien. Weet dus dat je het niet alleen van jezelf hoeft te verwachten.

Nou, veel succes ermee hè? Vergeet jezelf niet te belonen als je (kleine) stappen maakt, dat is heel belangrijk om het vol te kunnen houden.

'Je bent geen slapjanus als je niet uit bed kan komen'

Lees ook over:

'Je bent geen slapjanus als je niet uit bed kan komen'

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡