Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christen, Moslim of Hindoe: alles komt samen in deze ruimte op Schiphol

2 september 2021 · Leestijd 4 min

Ben je op Schiphol en heb je alle tijd voordat je vlucht vertrekt? Verborgen achter de Security van het altijd drukke Schiphol ligt een oase van rust genaamd ‘The Meditation Centre’. Een plek om te ontprikkelen, bidden, lezen of in gesprek te gaan met het luchthavenpastoraat. BEAM liep mee met luchthavenpastor Marieke die mensen van over de hele wereld helpt op deze bijzondere plek.

“Zoekt u de richting naar Mekka?” fluistert luchthavenpastor Marieke. Ze wijst een passagier naar een hoek waar een kleedje al in de goede richting ligt en de man begint zijn gebed. “Het zal nu wel drukker worden vanwege het middaggebed”, zegt ze even later en ze heeft gelijk. Personeel en passagiers komen de ruimte binnendruppelen met een kleedje en knielen neer. Iedereen neemt een andere vlucht, maar heeft nu even dezelfde bestemming.

Hindoe in de kerkdienst

De boekenkast valt als eerste op als je de ruimte binnenkomt. “We hebben Bijbels in wel negentig talen, Joodse boeken, Korans en andere religieuze boeken”, vertelt Marieke. “Regelmatig laten reizigers ook een vertaling achter die nog ontbreekt in onze verzameling.” En mocht je op je zondagochtend op reis moeten, kun je zelfs op Schiphol een kerkdienst bijwonen in deze ruimte. “Soms komen er dan ook Moslims of Hindoes die vragen of ze een dienst mee mogen maken. Gewoon uit interesse.”

afbeelding

Ssst...

“Stilte verbindt”, is de kern van Marieke haar werk. Mensen van elke religie en overtuiging zijn hier welkom voor een gebed, gesprek of om gewoon voor zich uit te staren en te genieten van de stilte. Zij is er om mensen te helpen en ze preekt regelmatig in de kerkdienst van Schiphol op zondagochtend. “Mensen komen voor van alles en nog wat aan de deur. Laatst klopte er een student uit India aan met heel veel vragen over verschillende godsdiensten. Dan drink je samen een kop koffie en heb je een goed gesprek. Een andere keer was het een meisje uit Engeland die net de uitvaart van haar tante had gemist. We hebben hier samen een kaarsje aangestoken en een gebed uitgesproken. Je leert iemand in een korte periode heel goed kennen. Ik heb uitnodigingen van Canada tot Zuid-Afrika.”

To the rescue

Naast dat passagiers naar het Meditation Centre komen, gaat het luchthavenpastoraat zelf ook op pad op de luchthaven. “We helpen mensen die overstuur zijn naar de gate, wachten passagiers op die net iemand zijn verloren op hun vakantie en vangen mensen op die niet meer weten hoe ze verder moeten. Zo was er een vrouw die net afscheid had genomen van haar ongeneeslijk zieke zus. Ze was onderweg naar huis, maar op elke luchthaven was haar coronatest alweer verlopen. Ze had twee dagen op de grond van de luchthaven in Madrid geslapen en barstte in huilen uit toen ik haar aansprak. Wij blijven dan in de buurt totdat iemand weer verder kan.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Ik heb hier alle tijd voor gebed"

Anas is een passagier die net even heeft gebeden in de stilteruimte. Hij pakt een kop thee en legt uit waarom hij het belangrijk vindt om daar tijd voor te maken: “Over een uur vertrekt mijn vlucht naar Ankara. Ik ga voor het eerst in een halfjaar mijn dochtertje van twee weer zien. Ik heb nu alle tijd om te bidden dus dat doe ik dan ook. Het geeft me rust en ik voel me een vrij mens dat ik hier samen met anderen de tijd kan nemen voor mijn geloof.”

"Ik zocht een plek om tot rust te komen"

Ergens anders in de ruimte klinkt zacht gesnurk van een vermoeide man. Naast hem zit zijn vrouw, Meriam, haar social media bij te houden. Meriam: “We hebben er net een vlucht van tien uur op zitten en moeten straks door naar onze eindbestemming Engeland. Het was heel vermoeiend en dus zochten we een plek waar we even tot rust konden komen. We zagen deze gebedsruimte en zijn zelf Moslims dus we voelen ons hier fijn. Ik denk wel dat het tijd is dat ik mijn man wakker maak. We moeten door.”

BEELD: Schiphol

Kom je net terug van vakantie? Dit zijn acht tips om je niet te vervelen terwijl je op je bagage wacht of je moeder die winkeltjes wilt kijken.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡