Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jesse (21) is klokkenluider: “Ik begon al toen ik drie jaar oud was”

7 augustus 2020 · Leestijd 3 min

Elke zondag hoor je ze weer: kerkklokken. Sommigen gaan tegenwoordig automatisch, maar er zijn ook genoeg kerken waar mensen handmatig de klokken moeten luiden. Eén van die klokkenluiders is Jesse die in gesprek met BN DeStem vertelt over zijn hobby als klokkenluider. “Toen ik drie jaar was, mocht ik een keer de elektrische schakelaar van de luidklok aanzetten. Dat vond ik kennelijk zo prachtig, dat het sindsdien elke zondag om 10 uur mijn taakje werd.”

‘Het versterkt emoties, tijdens een huwelijk of uitvaart’

Wie denkt dat het een kwestie is van ‘touwtjetrekken’ aan de juiste kerkklok, heeft het goed mis. “Ik bepaal precies hoe hard ik aan een klok trek om de juiste klank te creëren.” Hij vindt dat het luiden van klokken tegenwoordig nog een erg belangrijke functie heeft. “Het versterkt de emotie van mensen, of het nou een huwelijk is of een uitvaart. Dat is iets moois.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

Intussen is Jesse niet alleen in zijn eigen kerk actief, maar beklimt hij ook andere kerktorens. “Toen ik naar de tandarts in Weesp ging, ontdekte ik de klokken van Bussum, van Hilversum en die van de basiliek in Laren. En vervolgens ging ik op YouTube filmpjes opzoeken. Gewoon ‘klokken luiden’ intikken en dan kwamen er vaak filmpjes van iemand uit Groningen. Samen met mijn vader ben ik 2011 naar Zeerijp in Groningen gegaan en aan die kerkklok hing nog een touw. Daarmee mocht ik de klok laten luiden. Fantastisch vond ik dat.”

De grootste van Nederland

Tegenwoordig is Jesse luidmeester bij de Dom in Utrecht, met veertien luidklokken de grootste van Nederland. “Vergelijk het met een dirigent. Ik leer het anderen. Er zijn tachtig luiders en ik zit in de commissie die het geluid samenstelt, dat wil zeggen klankcombinaties maakt. De veertien klokken vormen een toonladder en je kiest er een paar uit. Voor feestelijke gelegenheden is dat anders dan bij iets droevigs waarbij je met halve toonsafstanden werkt; daardoor ontstaan mineurakkoorden.” Het hele interview van BN DeStem met Jesse is hier te lezen.

In een Zwitserse kerk klonk wel een heel vreemd geluid uit de kerktoren. Luister het geniale geluidsfragment hier!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡