Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jan Willem wordt dominee in Ermelo: “Ik denk dat ik de enige homoseksuele dominee ben in dit deel van het land”

3 september 2020 · Leestijd 2 min

Afgelopen week is dominee Jan Willem Leurgans ingezegend als nieuwe dominee bij een gereformeerde gemeente in Ermelo. Nu is dat op zichzelf niet zo bijzonder, maar Jan Willem behoort tot een van de weinige dominees in Nederland die (openlijk) homoseksueel is. "Ik ben verbaasd dat dat nog zoveel reacties oproept."

Zelf vindt de dominee het niet zo bijzonder meer. In een gesprek met Omroep Gelderland zegt hij: “Ja, ik val op mannen, maar dat is voor mij allang geen issue meer.” Hij is blij met zijn positie, zegt hij: “Ik ben niet alleen welkom in de kerk: ik mag er zelfs dominee zijn.”

Ik wil graag hoop en geloof bieden aan jongeren die het lastig hebben met hun geaardheid

Hij hoopt ook iets te kunnen betekenen voor de jongeren die nu twijfelen over hun geaardheid en of ze wel geaccepteerd worden zoals ze zijn. In een interview met De Stentor zegt hij hierover: “In mijn jeugd heb ik iemand gemist die me liet zien dat je vanuit de bijbel toch een relatie met iemand van hetzelfde geslacht kunt hebben. Die eenzaamheid die ik toen voelde, kan tot hele erge dingen leiden, zoals zelfmoord. Als ik met mijn voorbeeldfunctie hoop en geloof kan bieden aan deze groep, vind ik dat al genoeg.”

In zijn kerk zijn ze in ieder geval heel blij met hem. “Het gaat mij er vooral om dat een dominee goede preken geeft,” zegt een vrouw uit de gemeente tegen Omroep Flevoland. “Ook dat hij er gewoon is voor de gemeente,” vult een man haar aan.

Lees het hele interview met Jan Willem in De Stentor.

Wil jij meer lezen over de lhbt’ers en hun geloof en ervaringen in de kerk? Klik dan hier voor het verhaal van drie lhbt'ers.

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡