Ga naar submenu Ga naar zoekveld

NIEUWS: Advocaat bevestigt dat Jacob (13) in Nederland mag blijven. Jacob: "Ik dank God voor alles!!"

13 april 2021 · Leestijd 4 min

Jacob (13) en zijn moeder hebben een verblijfsvergunning gekregen. Dit werd duidelijk door een berichtje van hun advocaat: 'Zojuist bericht gekregen dat Tina en Jacob een verblijfsvergunning hebben gekregen! #jacobblijfthier'. Jacob: "Ik ben zo verrast!!"

Wij interviewden Jacob net voordat hij het nieuws hoorde dat hij in Nederland mag blijven.

In 2015 vluchtte Tina met de toen 8-jarige Jacob weg uit Syrië naar Nederland. Na hier al zes jaar gewoond te hebben, moeten ze nu van de rechter het land uit. Veel mensen zijn boos en kwamen in actie met een petitie en #jakobblijfthier. Tina en Jacob vinden onder andere troost bij God. Jacob: “Ik zie mijn moeder elke dag heel uitgebreid bidden.”

Er ontploft een bom vlak voor Jacobs ogen. Hij staat op het schoolplein met een vriendje te praten, die ter plekke overlijdt. Zelf raakt Jacob gewond door bomscherven in zijn rug en been. Het is in Syrië te onveilig en dus vluchten Jacob en zijn moeder op een volle vluchtelingenboot naar Griekenland en komen uiteindelijk terecht in Nijmegen.

Tienduizenden handtekeningen

Nu zes jaar later zit Jacob in de brugklas, doet aan breakdance, speelt gitaar en chilt met zijn vrienden. Maar: de rechter heeft besloten dat hij en zijn moeder Nederland moeten verlaten. In Syrië is nog steeds een burgeroorlog en dus worden ze naar Armenië gestuurd, omdat hun voorouders daar honderd jaar geleden woonden, voordat ze naar Syrië kwamen. Het is dus land dat ze niet kennen, een taal die ze niet spreken en een cultuur waar ze niet bekend mee zijn. De moeder van Jacobs beste vriend besluit een petitie te starten: Tina en Jacob blijven hier. Inmiddels hebben ze al 166.700 handtekeningen!

Kerk

Iemand die een grote steun is voor Tina en Jacob in deze spannende tijd is God. Jacob groeide in Syrië op in de katholieke kerk. “Ik ging naar een katholieke school die verbonden was met een kerk”, vertelt Jacob. “Tijdens een dienst zag ik dus al mijn vrienden en klasgenootjes in de kerk zitten en dat was heel leuk. In de kerk mocht ik meehelpen bij het altaar met het aansteken van kaarsen en deze vasthouden als er uit de Bijbel werd gelezen.”

Er hangt een groot spandoek op de parkeerplaats van de kerk waar ‘Tina en Jacob blijven hier’ op staat

Spandoek

Als Jacob en Tina aankomen in Nederland, belanden ze in een asielzoekerscentrum in Nijmegen. “Regelmatig werden we opgehaald door auto’s om naar ‘buurt aan tafel’ te gaan. Dit is een plek waar je samen eet en praat met mensen die in de wijk wonen. Achter ‘buurt aan tafel’ zat toevallig de kerk waar we nu naartoe gaan. Ik vind het heel erg fijn om nu te horen dat er in deze kerk voor ons wordt gebeden. Er hangt een groot spandoek op de parkeerplaats waar ‘Tina en Jacob blijven hier’ op staat. Ik vind het geweldig dat iedereen zo om ons heen staat.”

Dankbaar

“Thuis bidden we ook. Ik zie mijn moeder bijvoorbeeld elke dag uitgebreid bidden. Ik merk aan haar dat ze daar veel steun uit haalt en dat ze het fijn vindt om naar God te gaan met alles wat er speelt. Zelf begin ik mijn gebed altijd met dankbaarheid. Ik dank God voor alles wat hij mij geeft: veiligheid, gezondheid, onderdak en familie. Daarna vraag ik God of hij mij dat wil blijven geven. Ik hoop dat ik die dingen blijf ontvangen van God.”

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡