Ga naar submenu Ga naar zoekveld

HolyBe is nieuw platform voor christelijke lhbti-jongere: "Superbelangrijk"

11 oktober 2019 Leestijd 4 min

Vandaag - op Coming-outdag - komt er een nieuw online platform voor christelijke tieners en jongeren die zoeken naar identiteit en seksuele diversiteit: HolyBe. Sanna (28) is nauw betrokken bij dit project. "Ik krijg vaak wel een raar gezicht als ik vertel dat ik mij als hetero inzet voor LHBTI鈥檈rs."

Waarom lanceren jullie vandaag HolyBe?

“We zetten ons al jaren in voor meer acceptatie van LHBTI’ers in kerk en maatschappij. Al die jaren zijn er veel initiatieven ontstaan, maar niks voor tieners en jongeren. Terwijl zij juist in de leeftijd zijn waar ze hun eigen seksualiteit ontdekken en dat kan diverser zijn dan dat de kerk of de ouders ze vertellen. Als je ontdekt dat je anders bent, probeer daar dan maar eens over te praten. Zeker als homo of lesbienne. Als je alle pest- en uitsluitingsverhalen opschrijft heb je een boek zo dik van hier tot aan China. Laten we dat eens doorbreken en een plek creëren waar je gewoon jezelf mag zijn. Online is nu de beste plek, toch? Google is mijn grootste vriend, naast Jezus dan. Dus als je meer informatie zoekt over je gender, seksuele diversiteit, wat de Bijbel daar over zegt: dan ga je googelen. Dan kom je hopelijk bij HolyBe uit: de plek waar je jezelf mag zijn en mag weten dat God je boven alles gewoon liefheeft.”

Wat doen jullie bij HolyBe?

“Wij maken vlogs waar onze vloggers hun eigen (coming out) verhaal vertellen: Gerard vertelt hoe hij samen met zijn vriend leeft en God dient. Theoloog Hinke legt Bijbelse taferelen uit hoe je dat kan interpreteren als LHBTI’er of psycholoog Joëlle die praat over onzekerheden en je anders voelen. We behandelen elk onderwerp dat je maar kan verzinnen: natuurlijk met de input vanuit de doelgroep. We zijn een online community, dus je mag je verhaal en vragen delen (zeker ook anoniem). The Cloud op de website biedt plek waar je meer LHBTI’ers tegenkomt en zijn we natuurlijk actief op Insta met Q&A’s en must watches. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat vind jij belangrijk aan dit werk?

“Ik krijg vaak wel een raar gezicht als ik vertel dat ik mij als hetero inzet voor LHBTI’ers. Nu moet ik steeds vaker hardop zeggen dat ik hetero ben, dat is echt heel raar. Het werk dat ik doe voor HolyBe is het gaafste wat ik me kan bedenken. Nu kan ik met een heel onrechtvaardigheids-verhaal komen, al zie ik het soms ook dat ik voor God op moet komen. Gods liefde staat in mijn leven centraal en als ik hoor dat christenen hun mede-christenen de hel in praten omdat ze homo of lesbi zijn: dan word ik boos en kan ik niet geloven dat God dat zo bedoeld heeft. De verhalen die ik hoor doen mij enorm pijn. Ik gun dat iedereen mag ontdekken hoe groots Gods liefde: dat je echt van binnenuit blij en enthousiast kan zijn met wie je echt bent. Leven naar hoe je bedoeld bent, is volgens mij hoe God het bedoeld heeft."

Waarom is het nodig?

“Er komt vaak zoveel pijn bij kijken. LHBTI’ers die slachtoffer worden en zichzelf niet mogen zijn. De veroordeling in de kerk en verscheurde relaties. Als tiener en jongere ontdek je dat je anders bent en in de kerk is daar niet altijd ruimte voor. We hopen tieners te sterken in hun identiteit. Dat ze voor zichzelf opkomen, dat ze rolmodellen bij ons vinden en dat ze zien hoe het kan. Hopelijk ontdekken ze meer wie ze zijn en hoe ze hun relatie met God kunnen vormgeven. Laten we een omgeving creëren in de christelijke omgeving waar we elkaar accepteren, met elkaar in gesprek gaan en waar meer acceptie heerst. Ik denk dat dat soms hard nodig is.”

www.holybe.nl

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕