Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hij is gevaccineerd, zij niet: ‘Ze was boos toen ik het toch deed’

25 november 2021 · Leestijd 4 min

De één laat zich zonder twijfel vaccineren, de ander wijst deze naald stellig af. Voor Judith en Gerco is dit precies het geval. Ze hebben een relatie en hebben allebei een andere vaccinatie-keuze gemaakt. Wij vroegen hen hoe dit is.

Van nee naar ja

Judith: “Toen het vaccin ter sprake kwam, wisten we allebei: dit gaan we niet doen. Die twijfels zijn bij mij gebleven, omdat het zo nieuw is allemaal. Ik vind het niet fijn om iets in mijn lichaam te stoppen waar ik gevoelsmatig zo weinig van afweet. Daarom heb ik voor nu besloten om het niet te doen. Maar Gerco bleef het overwegen, en… nou ja, dat kun je beter zelf vertellen.” Gerco: “Ik was daar net als Judith vrij stellig in ja, maar ik ben wel blijven nadenken: ‘Wat is het nut van het vaccin, wat wordt er mee onderzocht?’ Door mijn werk als hulpverlener bij evenementen begon ik te twijfelen. Als ik niet zou vaccineren, kon ik dat niet blijven doen. Daarnaast kom ik voor mijn kerkwerk vaak bij oude mensen thuis, ik wilde hen beschermen en de zorg ook graag ontlasten. Door die opsomming besloot ik het uiteindelijk toch te doen.”

Plotseling een prik

Gerco: “Judith heeft me wel op mijn kop gegeven toen ik vertelde dat ik me toch liet vaccineren.” Judith: “Klopt, ik was er wel even boos over. Vooral ook omdat je me totaal niet had betrokken in je gedachteproces. Je zei op een dag gewoon ‘Ik laat me vaccineren’, daar schrok ik wel van. Daarna hebben we het er uitgebreid over gehad, en begreep ik het beter. We hebben onze standpunten hierover met elkaar gedeeld en besloten de beslissing van de ander te accepteren.”

Even geen terras

Gerco: “Onderling heeft het weinig invloed, maar even een terrasje pakken is er niet meer bij. Je gaat niet spontaan uit eten of ergens wat drinken als je door de stad loopt. Ik heb wel aangegeven dat ik dat lastig vind. Maar ik ga niet op basis daarvan Judith overtuigen om het toch te doen. Dat zou betekenen dat ik haar keuze niet respecteer.”

De omgeving steeds verder weg

Gerco: “We proberen zo open mogelijk naar elkaar te blijven. Toch heb ik niet altijd zin om het er weer over te hebben. We hebben onze keuzes gemaakt, en we willen elkaar niet overtuigen van het tegendeel.” Judith: “In mijn omgeving voel ik die druk wel heel erg. Ik word aan alle kanten getrokken om me toch te laten vaccineren. Onze beide gezinnen zijn wel gevaccineerd, en hebben daar een uitgesproken mening over. Daar probeer ik het onderwerp wel een beetje te vermijden, voor de sfeer. Toch blijf ik bij mijn eigen standpunt en laat ik me niet zomaar ompraten. Helaas veroorzaakt dit wel afstand met mijn familie, dat is natuurlijk helemaal niet wat ik hiermee wil bereiken.”

Laat je niks aanpraten

Judith: “Wat ik aan mensen in een soortgelijke situatie zou willen meegeven: blijf met elkaar in gesprek, zorg ervoor dat er geen miscommunicaties ontstaan. Accepteer het van elkaar, anders kom je nooit verder.” Gerco: “Precies. En blijf daarnaast ook onderzoeken wat je zelf vindt. Maak een weloverwogen keuze. Is dit een standpunt dat je ouders of je partner je hebben aangepraat, of heb je dit zelf bedacht? Weet waar je het over hebt, dan krijg je ook sneller begrip van de ander.”

Laura (18) laat zich niet vaccineren tegen corona: “Ik vertrouw erop dat God mij beschermt”

Lees ook over:

Laura (18) laat zich niet vaccineren tegen corona: “Ik vertrouw erop dat God mij beschermt”
Erwin (22) laat zich vaccineren tegen corona: “God heeft mensen aangestuurd om het vaccin te ontwikkelen”

Lees ook over:

Erwin (22) laat zich vaccineren tegen corona: “God heeft mensen aangestuurd om het vaccin te ontwikkelen”

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡