Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Laura (18) laat zich niet vaccineren tegen corona: “Ik vertrouw erop dat God mij beschermt”

24 juni 2021 · Leestijd 3 min

Wel of geen coronavaccin? Dit is een vraag die bij veel mensen – ook christenen - door hun hoofd spookt. Wij vragen christelijke jongeren waarom zij zich wel of niet laten vaccineren. Dit keer is dat Laura* (18): “God heeft mij tot nu toe beschermd, dus ik hoef de vaccinatie niet.”

“Ik heb besloten geen coronavaccin te nemen, want ik heb er geen goed gevoel over. Onderzoekers vertellen dat de ontwikkeling van het vaccin hetzelfde is gegaan als bij andere vaccinaties. Toch vind ik dit spannend, want de langetermijngevolgen van dit vaccin zijn nog niet bekend. Ik heb veel informatie opgezocht over het vaccineren, maar daar kan ik weinig over vinden. Ik vind het bijvoorbeeld eng dat ik misschien niet meer zwanger kan raken. Daarbij zie ik corona niet als een ernstige ziekte. Het aantal doden en besmettingen in mijn leeftijdsgroep lijkt namelijk mee te vallen. Het voelt daarom te riskant om het vaccin te nemen. Zelf ben en voel ik me gezond en daarom wil ik liever geen stukje ziekte in mijn lichaam laten spuiten.”

Goede weerstand

“Mijn geloof speelt ook een rol in mijn keuze om mij niet te laten vaccineren. God heeft mij tot nu toe beschermd. Ik heb misschien corona gehad, maar ik heb het niet op een heftige manier van dichtbij meegemaakt. Mocht ik nog ziek worden, vertrouw ik erop dat God mij ook dan zal beschermen. Ik ben ervan overtuigd dat hij mij een goede weerstand heeft gegeven om ziektes als het coronavirus te overwinnen.”

Gevoelig onderwerp

“Doordat corona nu speelt, is het vaccineren een gevoelig onderwerp. Ik vind het mooi om mijn mening te geven, maar ik vind het te riskant om dit in het openbaar te doen. Daarom wil ik graag anoniem blijven. Het wordt door veel mensen als normaal gezien om je te laten vaccineren. Dit is voor mij persoonlijk niet het geval. Wanneer ik dit met mijn naam vertel, ben ik bang dat ik – met mijn mening – mensen kwets die zich wel willen laten vaccineren. Ook kunnen er veel reacties komen."

Andere meningen

“Ondanks dat ik het vaccin niet neem, ben ik helemaal oké met mensen die dit wel doen. Als christen kan je ook geloven dat God dokters heeft gemaakt, die een zegen hebben gekregen om een goed vaccin te maken. Dat is de andere kant van het verhaal en die accepteer ik.

Daarnaast heb ik veel jongeren gesproken over dit onderwerp. De meesten zeggen dat zij kiezen voor een vaccinatie om daarmee anderen te beschermen. Ook is voor hen een reden dat zij meer vrijheid krijgen waardoor ze bijvoorbeeld naar een festival kunnen gaan. Zelf laat ik niet zomaar wat in mijn lichaam spuiten om meer vrijheid te krijgen. Dan leef ik liever met wat meer regels als ik op die manier wel zekerder ben.”

*Echte naam is bekend bij de redactie

Benieuwd naar feiten en fabels over het coronavaccin? Lees er hier alles over.

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡