Ga naar submenu Ga naar zoekveld

HELP! Moet ik kiezen tussen Jezus en therapie?

15 mei 2024 · Leestijd 5 min

“Waarom zou je professionele hulp zoeken als God je ook kan helpen?” Dit is niet alleen de struggle van Amerikaanse zanger Josh Wilson die het liedje ‘Jesus And Therapy’ schreef. Het is een gedachte die veel meer voorkomt onder christenen. Maar moet je echt kiezen tussen Jezus en therapie?

Dichter bij huis kwam laatst het boek RAUW van Simply Jesus-spreker David de Vos uit. Hij is daarin bloedeerlijk over zijn strijd met de pijn van het leven. En over zijn zoektocht naar hulp buiten de kerk. Bijvoorbeeld met zijn ADD, dat hij heel lang alleen met geloof wilde ‘oplossen’. We bellen David op en laten hem het liedje horen. David: “Jullie moesten aan mij denken? Haha, dat begrijp ik wel. Ik zie het als een compliment. Het is goed als Jezus en therapie samen kunnen gaan.” Waarom? Hij legt het hieronder uit.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De zanger van het liedje, Josh Wilson, dacht jarenlang dat je als christen alles voor elkaar moest hebben. En dat tegenslag iets goeds was dat God je gaf. Of op z’n minst iets wat je aan moest kunnen. Dat laatste herkent David: “Geloven en vertrouwen betekent dat je je overgeeft aan situaties. De Bijbel staat ook vol met bovennatuurlijke oplossingen. In 1 Korintiërs 10 vers 13 staat letterlijk dat je niets hoeft te dragen wat boven je vermogen is. Dus als je daarvan uitgaat, waarom zou je dan zelf stappen ondernemen en hulp buiten God zoeken? Dat is precies mijn worsteling geweest.”

Geen medicatie

In een van de kerken waar David kwam, zei de voorganger: “We hebben niet de ervaring dat mensen beter terugkomen van therapie.” Dichter in zijn omgeving hoorde hij ook verschillende waarschuwingen tegen medicatie. Dit soort ervaringen zorgden er toen – en voor sommigen nu nog steeds – voor dat de stap naar professionele hulp groot is. Hulp zoeken bij Jezus én therapie volgen voelt dan als een spanningsveld.

Deur openzetten voor de duivel

Er zijn heel veel verschillende soorten therapie. Afhankelijk van je verhaal, afhankelijk van je hulpvraag, afhankelijk van je wensen kun je daarnaar op zoek. David: “Ik vond dat heel eng. Sowieso om iets of iemand anders dan God in mijn ziel te laten kijken. Die angst kwam bij mij voort uit mijn opvoeding. Ik leerde dat je de deur openzet voor de duivel als je in aanraking komt met iets wat niet meteen van God is. Inmiddels durf ik te zeggen dat waar je ook komt als kind van God, hij bij je zal zijn. Dingen die vreemd lijken, zijn niet meteen fout. Er is heel veel verklaarbaar over de psyche vanuit de wetenschap en er zijn veel methodes om daar te komen, denk aan EMDR-therapie of traumaverwerking. Het is toch ook mooi om maximaal gebruik te maken van wat God uiteindelijk gemaakt heeft.”

Mental health playlist

Wil je meer christelijke liedjes over mentale gezondheid? Josh Wilson maakte een complete playlist met liedjes die hem helpen: Klik hier om naar de playlist te gaan.

Christelijke therapeut

“Een christelijke therapeut is geen must, maar de persoon moet wel respect hebben voor jouw waarden en hoe je in het leven staat,” gaat hij verder. “Het is een beroep met een grote verantwoordelijkheid, iemand heeft invloed op je denken. Het is daarom ook fijn als hij of zij iets begrijpt van jouw spanning rondom dit alles. Tegelijk kan het lekker zijn als het een keer heel iemand anders. Het belangrijkste is dat jij je er goed voelt.”

Tell God and tell somebody

Het liedje eindigt met een herhaling: ‘Tell God and tell somebody else”. Bijna alsof Josh Wilson het in je oren wil knopen: ‘Praat met God over je problemen én vertel het iemand anders’. Iemand die je vertrouwt. Iemand die jou meer kan vertellen over je opties. Andersom kan natuurlijk ook. Dat juist tienerleiders en ouders aan jóu durven vragen hoe het met je gaat en of je goed in je vel zit. Door gesprek ontstaat er ruimte.

Jezus én therapie

De optimale samenwerking tussen Jezus en therapie vat David zo samen: “Een grote angst is waarschijnlijk om te ontdekken dat je niet oké bent. Maar wat is oké? En voor wie? Het is belangrijk om oké te zijn voor jezélf. Om in die spiegel te kijken is moed nodig. Denk niet dat God alles voor je moet oplossen, want hij heeft alles al voor ons voorbereid via de liefde van Jezus aan het kruis. De vraagt blijft over: vraag je God al je issues te fiksen? Of durf je te geloven dat hij er sowieso al voor je is? Dan kun je aan de slag met waar het nog pijn doet. En dat is iets wat we allemaal doormaken. Hoe eerder je dat doet, hoe eerlijk je bent naar jezelf nu en in je relaties later.”

5x Bijbelse personen met mental health issues

Lees ook over:

5x Bijbelse personen met mental health issues

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡