Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5x Bijbelse personen met mental health issues

13 oktober 2022 · Leestijd 6 min

We kijken vaak naar Bijbelse personen ter inspiratie en komen er keer op keer achter dat het gewoon mensen waren net als jij en ik. Deze week doet BEAM mee aan #OpenUp van MIND, HUMAN en 3FM en praten we met elkaar extra bewust over mental health issues. Wij doken de Bijbel in en vertellen jou het #openup verhaal van een aantal bekende bijbelfiguren. Benieuwd of jou dit eerder ook al was opgevallen!

Elia wil het liefst doodgaan

Elia is een ontzettend belangrijke en machtige profeet (een profeet is iemand die boodschappen van God doorvertelt aan mensen) en zijn leven wordt uitgebreid beschreven in de Bijbel. Om even te laten zien hoe bijzonder hij was: Hij zei een keer tegen een koning dat het niet meer zou regenen totdat hij zou zeggen van wel en toen regende het daar twee jaar niet! Bizar!! Toch had Elia ook best wel pittige mentale problemen. Op een gegeven moment moet hij vluchten voor een woedende koningin die hem wil ombrengen. Hij vlucht naar de woestijn en zegt dan het volgende:

‘Heer, het is genoeg geweest, laat mij maar doodgaan. Ik ben het niet waard om nog langer te leven.’ Elia ging liggen en viel onder de struik in slaap. (1 Koningen 19: 4)

Hartstikke depressief was Elia op dat moment. Ondanks zijn depressie blijft hij boodschappen van God ontvangen en gaat hij weer op weg. Hij wordt door God naar een nieuwe stad gestuurd en onderweg raakt hij bevriend met Elisa, die voortaan met hem meegaat op reis.

Hanna huilt zo hard dat mensen denken dat ze dronken is 
louis-galvez-I8gQVrDcXzY-unsplash

Hanna werd gepest omdat ze geen kinderen kon krijgen. Super heftig, natuurlijk. Helemaal als je weet dat in de tijd en cultuur van dat gedeelte in de Bijbel kinderen krijgen echt nog véél belangrijker was dan nu. Als je geen kinderen kreeg, kreeg je ook geen respect en zorgde niemand voor je als je oud werd. Over het pestgedrag richting Hanna staat dit in de Bijbel:

Als Hanna naar de tempel ging, zei Peninna gemene dingen tegen haar. Het was zo erg dat Hanna dan alleen maar kon huilen, en niet kon eten. (1 Samuël 1: 7b)

Als een priester Hanna wel érg lang in de tempel ziet bidden, denkt hij dat er wat mis met haar is. Hij denkt dat ze dronken is en wordt boos. Dat ook nog, zielige Hanna. Ze reageert:

'Nee, ik ben niet dronken. Ik ben erg ongelukkig, en ik heb al mijn zorgen aan de Heer verteld. Denk niet dat ik een slechte vrouw ben. Ik heb al die tijd tot God gebeden, omdat ik ongelukkig ben.’ (1 Samuël 1: 15)

Hanna werd dus jarenlang gepest en was diepongelukkig. Bijzonder om te lezen dat ze al haar zorgen aan God vertelt. En wat ook bijzonder is aan dit verhaal, is dat Hanna later alsnog zwanger wordt en een zoon krijgt.

Saul is agressief en gooit speren naar vrienden

Saul zijn verhaal is best een beetje tragisch. Terwijl hij dat eigenlijk helemaal niet perse wil, wordt hij de eerste koning ooit van het volk Israël. De verwachtingen zijn zo hoog dat hij ze nooit kan waarmaken. Het gaat niet goed met hem en hij wordt boos en somber:

'Saul liep schreeuwend rond in zijn huis en hij had zijn speer in zijn hand. David begon op zijn harp te spelen om Saul rustig te maken. Maar Saul schreeuwde: 'Ik steek je dood!' Hij gooide zijn speer naar David, maar David kon net op tijd wegkomen. Saul gooide nog een keer. Maar weer miste hij.' (1 Samuël 18: 10 - 11)

Het gaat de rest van zijn leven niet meer beter met Saul. Hij wordt steeds depressiever en lijkt ook last te krijgen van psychoses*. Uiteindelijk sterven in een gevecht met een tegenstander drie van zijn zonen tijdens het vechten. Saul besluit daarna zichzelf om het leven te brengen en pleegt zelfmoord.

*psychose

Tijdens een psychose ziet of hoort iemand dingen die er niet zijn (hallucinaties) en is iemand overtuigd van bepaalde ideeën die niet kloppen (wanen).

Maria Magdalena heeft stemmen in haar hoofd

We hebben het hier niet over de moeder van Jezus, maar over Maria Magdalena. We noemen haar zo omdat er in de Bijbel veel Maria's voorkomen. Zij kwam uit het dorp Magdala, vandaar de naam. Zij was iemand die heel dichtbij Jezus leefde en bevriend was met hem in de tijd dat hij op aarde was. Een gedeelte van haar leven had ze mentale problemen: ze had zeven verschillende stemmen in haar hoofd.

Er gingen ook vrouwen mee. Jezus had die vrouwen beter gemaakt en kwade geesten uit hen weggejaagd. Eén van de vrouwen was Maria uit Magdala. Uit haar had Jezus zeven kwade geesten weggejaagd. (Lucas 8: 2)

Over Maria Magdalena bestaat best veel onduidelijkheid. Ze lijkt super belangrijk te zijn geweest in de groep discipelen van Jezus, maar tegelijkertijd komen wetenschappers en bijbelexperts er niet helemaal uit. The Chosen is een Amerikaanse serie over het leven van Jezus. De makers hebben in de allereerste aflevering besloten om het leven van deze Maria centraal te zetten. Een prachtige aflevering die je hier kunt bekijken als je benieuwd bent. 

David kan alleen maar huilen
steve-barker-yNlZ2Hpm4to-unsplash

David was koning van Israël. Het meest bekend staat hij natuurlijk om zijn gewonnen gevecht met de reus Goliath. Let’s go, David. (Hij is trouwens ook de dude op de foto hierboven, dat is een bekend beeld dat van hem is gemaakt door de kunstenaar Michelangelo.) Naast koning was David ook muzikant en schreef hij veel psalmen (christelijke liederen). Als je goed naar die teksten kijkt, zie je dat David soms hartstikke in de put zat én daar eerlijk over was in zijn muziek.

Psalm 42:
Dag en nacht ben ik verdrietig, ik kan alleen nog maar huilen. 

Waarom ben ik zo bedroefd, waarom zo onrustig vanbinnen? 

We weten niet of David de diagnose depressie zou hebben gekregen bij zijn huisarts, maar we weten wel dat hij regelmatig ontzettend diep in de put zat. Toch leefde hij ook heel dicht bij God en was hij de voorouder van Jezus. Super belangrijke persoon dus! God gebruikt ook mensen die af en toe in de knoop zitten met zichzelf, dat is de conclusie.

Herken jij je in deze eeuwenoude verhalen? Dat kan! Het kan je helpen om anoniem te chatten met iemand van stichting Chris. 

Marit (18) beschadigde zichzelf: 'Ik vond dat ik pijn verdiende'

Lees ook over:

Marit (18) beschadigde zichzelf: 'Ik vond dat ik pijn verdiende'

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡