Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Spreker David de Vos over nieuw boek: ‘Jongeren, willen jullie voor me bidden?’

28 maart 2024 · Leestijd 4 min

Misschien heb je er iets over gehoord, maar misschien ook niet. BEAM Kerkdienst spreker David de Vos bracht vorige week een nieuw boek uit: RAUW. Een boek? SAAAI! Toch is dit boek iets spannender dan je denkt… “Ik ben tot een grote ontdekking gekomen.”

Ophef

Vorige week ontstond er ophef over het boek van David. Sommige christenen en kerken zijn boos, omdat hij kritisch is op bepaalde leiders en de cultuur in sommige kerken. Zo besloot de kerk DoorBrekers het event Simply Jesus wat in samenwerking met David de Vos georganiseerd werd niet door te laten gaan.

Het leven is niet perfect

“Eerlijk gezegd is dit boek niet direct héél geschikt voor jongeren, ik blijf een man van veertig. Hier en daar is het boek ook een beetje grof, dus niet het beste voorbeeld. Aan de andere kant: we hoeven ook niet te doen alsof jonge mensen die taal niet horen of gebruiken. Verder komen in het boek veel dingen aan bod waar jongeren tegen aan kunnen gaan lopen in het leven. Want het eerlijke verhaal is: het leven is niet perfect, het leven is rauw.”

Ben ik goed genoeg?

“Toen ik een tiener was, wilde ik alles perfect doen. Bij alles wat ik deed vroeg ik me af: ‘Doe ik het wel goed genoeg voor God?’ De intentie daarachter is natuurlijk mooi, maar je moet het ook omarmen als het niet lukt om het juiste te doen. Dat kon ik niet. Vroeger had ik een hekel aan de David die ik niet kon of mocht zijn van mezelf. De David die gewoon even los wil gaan, een biertje drinken, shoarma eten en compleet uit zijn plaat wil gaan in het stadion. Ik gunde het mezelf niet om lol te trappen, dat probeer ik nu écht in te halen, omdat ik tot een grote ontdekking ben gekomen.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

God is niet alleen in de kerk

“In de kerk zijn we heel goed in elkaar veroordelen. We besluiten voor God wat wel én niet mag of hoort. Vroeger vonden mensen in de kerk mij leuker of beter als ik zovéél mogelijk dingen deed die ‘hoorden’. Dat zorgde ervoor dat ik zó mijn best deed om het altijd maar goed te doen. Het échte verhaal is: ik mag weten dat er niets op deze aarde is waardoor God mij zou laten vallen. Niets op deze wereld kan ervoor zorgen dat Hij niet meer van mij houdt. Dat was echt een nieuwe ontdekking voor mij. Daarom wil ik mijn eerlijke zelf laten zien aan God en iedereen die mijn boek leest. Alles hoort bij het leven, ook de pijn, ook de scheldpartijen, ook het losgaan. God gaat mee, Hij is in jou, Hij is overal te vinden. Niet alleen in de kerk.”

Pijn

“Het is niet makkelijk om los te komen van dat oordeel. De afgelopen dagen heb ik een vloedgolf aan positieve reacties gekregen van kerkverlaters, niet gelovigen, maar ook veel kerken zijn superblij met mijn eerlijke verhaal. Tegelijkertijd zijn er ook veel mensen en kerken die het niet goed begrijpen. Christenen die boos zijn. Die keiharde kritiek hebben, terwijl de meesten het boek niet eens gelezen hebben. Dat doet pijn. Je mag best weten dat ik daar kapot van ben.”


Je mag best weten dat ik daar kapot van ben

Welkom in de kerk

“Misschien heb jij ook wel eens ervaren dat de kerk geen veilige plek is. Dat er dingen gebeuren in je kerk die niet kloppen. Die pijn doen. Die rauw zijn. Ook als is het moeilijk, probeer er over te praten. De kerk zou een plek moeten zijn waar íedereen zich welkom voelt. Dus jij ook.”

Bidden

“Het laatste wat ik kwijt wil is deze rauwe en eerlijke vraag: lieve jongeren, willen jullie voor me bidden? Dat klinkt misschien gek, maar ik wil zo graag liefdevol en positief blijven naar mijn omgeving en mijzelf. Dus als jullie mee willen bidden zou dat té gek zijn.”

Deel je verhaal

Herken jij je in het verhaal van David? Of zijn er momenten waarop jij je niet veilig hebt gevoeld of voelt in de kerk? We praten er graag over door. Laat het ons weten via onze DM op Instagram of Tik Tok

David de Vos spreekt over prestatiedruk in BEAM Kerkdienst: ‘Te veel druk kan beangstigend zijn’

Lees ook over:

David de Vos spreekt over prestatiedruk in BEAM Kerkdienst: ‘Te veel druk kan beangstigend zijn’

Geschreven door

Gerben

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡