Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elbert: "Trinity is nog steeds bij elkaar door therapie én veel lol"

22 september 2018 · Leestijd 5 min

De Nederlandse band Trinity, die muzikaal gezien alles behalve Nederlands klinkt, gaat met hun nieuwe album op tournee in Europa. Zanger Elbert: “We willen feestjes bouwen waar iedereen zich thuis voelt.” In dit interview vertelt Elbert over hun nieuwe album en dat hij zich afvraagt of hij nog wel een christen is.

Trinity bestaat uit de drie broers Johan, Elbert, Niek en hun goede vriend Bert. Hun nieuwste album is geproduceerd in de Verenigde Staten. Elbert: “Ik ben super trots op het nieuwe album. Een poosje terug deden we een promotietour in Amerika, dat was fantastisch. Wel merkten we direct dat Amerikanen erg op zichzelf zijn. Veel incomplete gezinnen, verschillende culturen mengen niet echt en mensen laten gerust alles achter en verhuizen naar de andere kant van het land voor hun werk. Trinity wil juist culturele verschillen overstijgen en goede feestjes bouwen waar iedereen zich thuis voelt en om elkaar geeft. Ik denk dat onze muziek van waarde is in Amerika.”

Of je nou Amerikaan of Nederlander bent, iedereen kijkt tijdens een optreden van Trinity met stijgende verbazing naar de hoeveelheid verschillende fluitinstrumenten die wordt bespeeld door frontman Elbert. “Als er nog een instrument is dat ik wil leren bespelen dan is dat wel Uillean pipes. Ik heb het instrument al thuis, het is een soort gekke doedelzak. Waarschijnlijk kan ik dit pas als ik 60 ben, het is vet moeilijk. Ook leer ik gitaar spelen, tijdens de laatste tournee deed ik voor het eerst een liedje waar ik mezelf begeleidde!”

Ik liep met mijn iPhone de zee in, toen moest ik wel offline zijn

“Ik ben als brave jongen in de gereformeerde gezindte opgegroeid en ik snapte God wel. Ik had hem in mijn broekzak en ik wist precies wat ik als goede christen wel en wat ik niet moest denken en doen. Dacht ik.

Twee jaar terug had ik het veel te druk: Trinity, Topdoks, mijn werk, mijn gezin. Dingen die ik normaal leuk vond, waren niet meer leuk en ik wist niet waarom ik überhaupt mijn best nog deed. Ik besloot er even helemaal tussenuit te gaan: 3 maanden naar Indonesië. In de eerste week liep ik met mijn nieuwe iPhone 8 de zee in. Het zeewater trok in mijn telefoon en hij werd twee keer zo dik, ik kon er niets meer mee. De rest van de tijd was ik gedwongen offline en ik dacht: ‘Misschien is het wel beter zo.’

Ik praatte al mijn hele leven mensen na

“Opnieuw met je geloof aan de slag gaan is doodeng, dat is wel wat er gebeurde die maanden in Indonesië. Ik ontdekte dat ik ontzettend hard probeerde de liefde van God te verdienen met wat ik deed. Eigenlijk praatte ik mijn hele leven vooral andere mensen na als het op mijn geloof aan kwam en wist ik niet echt wat ik zelf vond. Want ben ik het overal wel mee eens? Is de aarde gemaakt in zeven dagen? Is homoseksualiteit niet oké? Langzaam ontdekte ik dat ik klaar was met het napraten van anderen: God past niet in je broekzak, Hij is een mysterie.”

Ik weet eigenlijk niet of ik nog wel een christen ben

“Nadat ik terugkwam uit Indonesië ging ik met mijn broers en mijn vader (die dominee is) naar een klooster. Hier kwam het hoge woord eruit: ‘Ik weet eigenlijk niet of ik nog wel een christen ben.’ Mijn vader reageerde met de wijze woorden: ‘Elbert, er is niets nieuws onder de zon. Het is oké om te twijfelen en nieuwe dingen te ontdekken. Blijf alleen niet kritisch aan de zijlijn staan, want God is meer dan de moeilijke dingen. Ga op weg met een groep mensen die God zoeken, doe het samen.’ Dit was goed om te horen. Ik noem mezelf weer christen en sinds ik besef dat God een mysterie is, voelt Hij groter en persoonlijker dan ooit. Dat is misschien moeilijk te begrijpen, maar ik kom hem veel vaker tegen: in andere personen, in muziek, in de natuur. Steeds vaker zie ik God waar ik hem niet verwacht, niet alleen in vrolijke momenten, ook in het lijden. God is in ‘the in between’.

Alive Again - single van nieuwe album

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Met de hele familie in therapie

The In Between, dat is ook de titel van het nieuwste album van Trinity. Elbert schreef de teksten, de melodieën ontstonden al jammend. “Met je familie in een band zitten is soms wel heftig, je moet echt door je shit heen werken. We hebben jaren regelmatig met een coach gewerkt die ons verplichtte irritaties eerlijk naar elkaar uit te spreken. Onze familie is een grote verzameling conflictvermijders, vandaar.. Deze therapie heeft ontzettend geholpen. Veel bands gaan uit elkaar na 10 jaar. Trinity is al 15 jaar samen en ik durf te zeggen dat dit komt door die therapie en natuurlijk door de lol die we met elkaar hebben.”

Leuk he, christelijke artiesten. Wij spraken pas Alexander Pappas van Hillsong Young & Free! Lees dat interview hier.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡