11 maart 2019

Hillsong Young & Free: "Keihard rennen, springen en aanbidden"

“Je kunt me Alex noemen, of gewoon Pappas. Zo noemen veel mensen mij.” Alexander Pappas is zanger bij de wereldberoemde worshipband Hillsong Young & Free en speelt met zijn band Rotterdam Ahoy gegarandeerd plat tijdens de EO-Jongerendag op 25 mei. “We kijken uit naar een indringende muzikale ontmoeting met God."

Jullie speelden in 2015 ook op de EO-Jongerendag. Wat weet je daar nog van?

“Ik weet alles nog! Hillsong Young & Free springt altijd heen en weer op het podium, maar jullie stage was zo groot dat we allemaal minstens 10 kilometer hebben gerend die dag. En jullie hadden vuur dat uit het podium schoot! Dat vergeet ik echt nooit meer. Het was op dat moment een van de grootste concerten die we ooit hadden gegeven en we wisten niet wat ons overkwam. Switchfoot en Royal Tailor waren er die dag ook, hier heb ik Tauren Wells (toen nog frontman van Royal Tailor, red.) voor het eerst ontmoet."

Wordt dit optreden heel anders, denk je?

“We hebben veel nieuwe muziek uitgebracht sinds 2015 en we willen 25 mei veel van ons nieuwe album III laten horen. Deze plaat vind ik beter dan alles wat we tot nu toe hebben gemaakt. De lyrics laten zien dat we de laatste jaren van alles hebben meegemaakt: hoge pieken en diepe dalen. We groeien op en onze muziek groeit met ons mee.”

Welk nummer van het nieuwe album III is je favoriet?

“Op dit moment is het ‘Heart Of God’. Dat is zo’n krachtig nummer. Ik ben opgegroeid in de kerk en heb meegemaakt dat leeftijdsgenoten God vaarwel zegden omdat ze dachten dat hij boos en veroordelend is. In ‘Heart Of God’ zingen we: ‘But my God says to the prodigal, my beloved one, you're welcome home’. En ‘Your mercy triumphs over judgement’. Iedereen kent momenten waarop je je niet goed genoeg voelt, maar het bijzondere aan God is dat er altijd genade is. Ik hoop dat die boodschap aankomt bij het publiek, ook bij jongeren die klaar zijn met God of vertrekken uit de kerk. God blijft.”

Wat is een BEAM the Light-moment in jouw leven?

“De moeilijkste momenten in mijn leven blijken achteraf vaak de belangrijkste te zijn. God gebruikt deze donkere dagen om mij klaar te stomen om een licht te zijn in de toekomst. In de dalen groeien mijn liefde, vriendelijkheid en genade voor andere mensen die hier ook doorheen gaan. Met Hillsong Young & Free sta ik op een podium en ben ik een licht voor anderen, maar ik heb ook een eigen leven, met familie en vrienden. Ik vind het veel lastiger om ook daar Jezus’ licht te laten schijnen. In de moeilijke momenten heb ik veel van God geleerd en daardoor is het fundament van mijn eigen geloof steeds steviger geworden. De Bijbel is daarin heel belangrijk. Ik ervaar dat de heilige Geest mij enorm helpt met het lezen daarvan. Hij is een soort bril die ervoor zorgt dat ik op een goede manier begrijp wat er staat geschreven. Door die bril lees ik ook dat God niet boos of veroordelend is, maar dat Hij van me houdt en me wil me ontmoeten en helpen. Ik durf nu ook steeds meer in mijn persoonlijke omgeving Jezus’ licht te laten schijnen. Dit is een gigantisch leerpunt voor me geweest de afgelopen jaren."

Hoe voelt het om onderdeel te zijn van zo’n wereldberoemde band?

“Het is als een droom die uitkomt. Ik speelde als kind gitaar in mijn kerk en keek met grote ogen naar wat Hillsong United allemaal deed. Tien jaar geleden verhuisde ik van California naar Australië om mij aan te melden bij Hillsong College, waar ik de bijbelschool volgde, jongerenleider werd en basgitaar speelde. Drie of vier jaar later werd Hillsong Young & Free opgericht. Ik had grote dromen, maar onderdeel zijn van zo’n grote band had ik nooit aan zien komen. Met deze groep maken we nu al 6 of 7 jaar muziek maar het voelt als 10 minuten. Ik voel me net mijn opa als ik dit zeg: maar de tijd vliegt."

Is het altijd leuk? Je zit wel de hele tijd op elkaars lip…

“De band voelt als mijn familie. We zijn beste vrienden. Dat brengt ook uitdagingen mee. Soms zou ik iemand wel willen wurgen als mijn eten, waar ik me al de hele dag op verheug, weer eens verdwenen is uit de koelkast. En uiteraard gaat het ook weleens mis als je zo veel concerten geeft."

Alex vertelt over grootste faal:

Wat kunnen we 25 mei verwachten?

“Hillsong Young & Free is zonder twijfel altijd een worshipband geweest. En ja, het wordt een gigantische show waarin we keihard springen en rennen, maar de kern is aanbidding. Ik bid dat er een indringende ontmoeting met God zal zijn 25 mei.”

Er zijn nog tickets zodat jij Hillsong Young & Free LIVE kunt zien 25 mei. KOOP ZE HIER!! 

Lees meer

Volg ons