Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO 3
Uitgelichte afbeelding

Dit zeggen BEAM-redacteuren over ge­ne­zings­dien­sten: ‘Het is bizar!’

24 mei 2023 · 10:07

Update: 5 juli 2023 · 15:21

Het is een van de meest talked-about diensten tijdens Opwekking: de genezingsdienst. Iedereen verzamelt zich in de grote tent waar vervolgens urenlang mensen naar voren worden geroepen die genezen willen worden. De ene bezoeker vindt het helemaal fantastisch en de andere staat sceptisch aan de zijkant toe te kijken. Ook op de BEAM-redactie liggen de meningen uit elkaar. Check hier wat Gerben, Daniëlle en Merveille vinden van het fenomeen genezingsdienst.

Daniëlle: “Ik ben allergisch voor genezingsdiensten”

“Ik kijk vrij sceptisch naar genezingsdiensten, maar niet naar genezing zelf. Ik geloof dat God nog steeds elke dag mensen geneest op wonderbaarlijke wijze, omdat ik het zelf van dichtbij heb meegemaakt. God geeft mensen de gave van genezing, check het in 1 Korinthiërs 12:9, en dat is iets moois wat we mogen gebruiken.

Waar ik een beetje allergisch voor ben, is de vorm genezingsdienst. Je bepaalt dan, in mijn ogen, de agenda van God. Voor alles is een tijd, ook voor genezing, maar het is niet aan ons om die tijd te bepalen. Ook ben ik geen fan van de sfeer die wordt gemaakt in zo’n dienst: eerst moet er een uur gezongen worden, daarna een preek om mensen in de mood te krijgen en onder het gebed hoor je een pianomuziekje om nog meer kracht te geven aan de woorden. Er wordt alles aan gedaan om de endorfine door je lichaam te laten razen en dan kan er pas genezen worden. Het voelt bijna als een groepshypnose. Nogmaals: er is niks mis met bidden voor mensen die genezing nodig hebben, maar de manier waarop het in zo’n dienst wordt gedaan, vind ik lastig.”

Merveille: “God kan bizarre dingen doen, dus ook genezen”

“Ik geloof 100 procent in genezing. Het staat in de Bijbel én Jezus geneest zelf ook de zieken. Daarom bid ik zelf ook om genezing voor de mensen in mijn omgeving die ziek zijn. Ik heb gezien met mijn eigen ogen dat het werkt en omdat Jezus het doet, mag ik volgen in zijn voetsporen.

“Naast het genezingsgebed heb je ook de genezingsdienst. Ze vullen elkaar elkaar aan, maar zijn niet hetzelfde. Die laatste is een hele kerkdienst met aanbidding en een preek, waarvan genezing een onderdeel is. Ik zie wel om me heen dat er op veel verschillende manieren invulling wordt gegeven aan zo’n dienst en niet altijd op een goede manier. Begrijp me niet verkeerd, ik sta helemaal achter genezingsdiensten, alleen krijg ik bij sommige diensten het idee dat vooral de mensen die genezen centraal staan in plaats van God. Het is God die geneest, dus moet Hij alle eer krijgen.”

Ik denk dat mensen genezingsdiensten vooral moeilijk vinden omdat daar bizarre dingen gebeuren. Maar we hebben nou eenmaal een God die bizarre dingen kan doen. Ik vind het supermooi wat er in zulke diensten gebeurt en ik geloof echt dat God geneest.”

Gerben: “Er bestaat geen formule voor genezing”

"Ik vind het bij genezingsdiensten moeilijk dat er het soms lijkt alsof we zelf invloed hebben op de genezing. Alsof er een soort formule bestaat en dat wie zich daaraan houdt, sowieso genezen wordt. Zo werkt het niet. In sommige stromingen wordt zelfs gesuggereerd dat het je eigen schuld is als je niet geneest: dat je geloof dan niet groot genoeg is, dus dat God je niet wíl genezen. Zoiets kun je echt niet zeggen!

Mensen willen tegenwoordig een quick fix. Maar stel dat je naar zo’n dienst gaat en alle hoop om beter te worden in de handen legt van een voorganger, en dan gebeurt het niet. Wat doet dat dan met je geloof? Dat zijn verhalen die je weinig hoort.

Luister tip
spotify

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

BEELD: ANP

Meest gelezen

Lees ook