Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoeveel weet jij van de Tweede Kamerverkiezingen? Test het hier!

17 november 2023 Leestijd 5 min

Vandaag, 22 november, is het eindelijk zo ver: de... dag van de leraar in Costa Rica! (Echt waar) Iets minder belangrijks op deze dag; de Tweede Kamerverkiezingen. Vandaag gaan heel veel 18-plussers (sorry man) stemmen, maar waarom? Hoezo? En de Tweede Kamer hoe zit dat eigenlijk? Test jouw kennis over de verkiezingen hier onder!

Heb je de test gemaakt en ben jij enthousiast geworden om jouw stem te laten horen? Maar heb je geen idee op welke partij je zou stemmen? Vul dan de jongeren kieswijzer in.

LET OP: Doe eerst de test, voordat je verder leest.

Wat wordt er gekozen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen?

Kort: De leden van de Tweede Kamer

Lang: Vandaaghebben alle Nederlanders vanaf 18 jaar de mogelijkheid om op iemand te stemmen, die ze graag in de Tweede Kamer zien. De persoon waarop je stemt vertegenwoordigd als het ware jouw mening/standpunten in de Tweede Kamer. Tijdens deze verkiezingen wordt dus niet direct de nieuwe Mark Rutte (Premier) gekozen, maar ook weer wel, daar meer over in de volgende vraag.

Hoe wordt de nieuwe Minister President gekozen?

Kort: De nieuwe Minister President wordt in een samenwerking (coalitie) tussen (meestal) de grootste partijen in de Tweede Kamer bepaalt.

Lang: De Minister President wordt niet per definitie gekozen tijdens de verkiezingen, maar de uitslag van de verkiezingen heeft wel heel veel invloed op wie de nieuwe Rutte wordt. Hoe zit dat? De partij die vandaag de meeste stemmen krijgt mag gaan kijken met welke andere partijen ze willen gaan samenwerken. Ook heeft de grootste partij het recht om een nieuwe Premier aan te dragen in die samenwerking (coalitie). In de meeste gevallen is dit de lijsttrekker van de grootste partij, maar niet altijd. Daar later meer over.

Mark Rutte op foto
Je ziet de huidige demissionair Minister President Mark Rutte lachend op een foto.

Hoeveel leden (of zetels) heeft de Tweede Kamer?

Kort: 150

Lang: In de Tweede Kamer zijn er stoeltjes (ook wel zetels genoemd) voor 150 kamerleden. Het aantal stemmen dat een partij vandaag krijgt bepaald op hoeveel stoeltjes de partij mag zitten in de Tweede Kamer. Hoe meer stemmen; hoe meer stoeltjes de partij mag verdelen onder hun kandidaten.

Foto van de tweede kamer
Op deze foto zie je de lege stoelen in de Tweede Kamer.

Wat doet de Tweede Kamer?

Kort: De regering controleren en nieuwe wetten maken.

Lang: De regering (of het Kabinet) controleren is een van de twee belangrijkste taken van de Tweede Kamer. 'Is dat nodig dan?' hoor ik je denken, nou helaas wel. Eerst wat uitleg: De Tweede Kamer maakt samen met het Kabinet nieuwe wetten en regels voor Nederland (Zoals het telefoonverbod op scholen). De Tweede Kamer stemt vervolgens of ze de voorstellen een goed idee vinden of niet. Als er meer stemmen voor dan tegen zijn gaat de nieuwe wet richting de Eerste Kamer - volg je hem nog? - Die kijken of de wet haalbaar is en voldoet aan alle regels.

Wordt de wet goedgekeurd? Dan moet de wet uitgevoerd gaan worden door het Kabinet (de regering). De Tweede Kamer controleert dan weer of het Kabinet de wetten 'goed' uitvoert. Die 'controle' is belangrijk, want de afgelopen jaren zijn er vaak grote fouten (schandalen) veroorzaakt door de regering. Denk aan de toeslagen-affaire of bij de aardbevingen in Groningen.

Wat doet de regering (en het Kabinet)?

Kort: Het beleid in Nederland maken en uitvoeren

Lang: Zoals gezegd: De regering moet nieuwe wetten uitvoeren. Het Kabinet zijn de belangrijkste mensen van de regering samen. Het Kabinet is verantwoordelijk voor de uitvoering maar ook voor het maken van het beleid in Nederland. In Nederland werken we met ministeries, deze ministeries moeten het beleid van het Kabinet uitvoeren op specifieke gebieden. Zo hebben we een ministerie die over 'school' gaat of over 'sport en gezondheid' of over het klimaat en ga zo maar door. Elk ministerie heeft een Minister (De baas van een specifiek thema) een Minister zit in het Kabinet en de leider van het Kabinet is dan weer de Minister President (Nu Mark Rutte dus).

de bordesfoto van het kabinet rutte vier
Op de foto zie je alle ministers van het Kabinet Rutte Vier.

Wat is de meest gestelde vraag (door de media) in de afgelopen weken rondom de verkiezingen?

Kort: Wil Pieter Omtzigt (van Nieuw Sociaal Contract) Minister President worden?

Lang: We hadden het er al even over: De verkiezingen bepalen niet direct wie de nieuwe Minister President wordt. Toch is dat in de praktijk meestal wel zo. De lijsttrekker van de partij met de meeste stemmen wordt ook bijna altijd de nieuwe Minister President. Maar de komende verkiezingen is dat misschien wel anders. In onderzoeken lijkt het erop dat NSC (Nieuw Sociaal Contract) misschien wel de grootste partij gaat worden. E茅n probleem: de baas van die partij (Omtzigt) weet helemaal niet of die wel de nieuwe Mark Rutte wil worden. Oeps. Als zijn partij de meeste stemmen krijgt wordt het dus heel spannend wie de nieuwe Minister President gaat worden. Misschien jij wel? Wie weet het?

LcLachende Pieter Omtzigt
Op de foto zie je de Lijsttrekker van NSC; Pieter Omtzigt, hij lacht.

Waarom zijn de verkiezingen belangrijk voor mij?

Kort: Omdat de Tweede Kamer veel dingen bepaalt in mijn leven

Lang: De verkiezingen zijn belangrijk voor JOU! (Ook al kan je niet stemmen). Vandaag wordt veel bepaald. Niet om je bang of ongerust te maken, maar welke mensen en partijen de baas worden in Nederland kan best veel betekenen voor jouw dagelijkse leven. Denk aan hoeveel geld je verdient bij je bijbaantje? Welke vakken je op school krijgt? Hoeveel vrijheid je hebt om te geloven wat je wil? Hoe de aarde er aan toe is als jij straks oud bent? Dat soort dingen.

In de Tweede Kamer wordt echt niet heel jouw leven bepaald, maar soms wel de omstandigheden. Dus als je een mening hebt (of niet), het belangrijk vindt dat jouw stem gehoord wordt, of het gewoon wel prima vindt hoe het nu gaat in Nederland, laat dan van je horen vandaag! Als je mag stemmen; GA STEMMEN! Kan je nog niet stemmen: praat met je ouders, vrienden, die wel mogen stemmen en laat hen horen waar jouw stem naar toe zou gaan! GO GO GO!

ONDERZOEK: Steeds meer christenen stemmen op niet-christelijke partijen

Lees ook over:

ONDERZOEK: Steeds meer christenen stemmen op niet-christelijke partijen

Geschreven door

Gerben

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕