Yue-Lin (18) heeft het Prikkelbare Darm Syndroom: ‘Ik lijk soms wel zwanger'
Iedereen heeft een verhaal. Maar wanneer heb je de kans om onbeschaamd al je vragen aan de ander te stellen? Nou, dat kan hier. Bij de BEAM-rubriek ‘Durf te Vragen’ stellen wij de vragen die jij via Instagram hebt ingestuurd. Vandaag spreken we Yue-Lin, zij heeft het prikkelbare darm syndroom (PDS).
Rosa: Wat is het prikkelbare darm syndroom?
“Het prikkelbare darm syndroom is een aandoening aan je darmen waardoor je last hebt van buikpijn en problemen met poepen. Hierdoor kun je ook last hebben van een opgeblazen gevoel in je buik. PDS kan mild zijn, maar je kan ook last hebben van een ergere variant. Bij de mildere variant kan je vaak niet goed tegen pittige dingen, knoflook of eten met veel smaak. Ik heb de ergere variant, waardoor ik eigenlijk niks kan eten zonder dat ik er last van krijg. Bij letterlijk alles dat ik eet, zoals een mentos, een diner of een steak, krijg ik heel veel buikpijn. Vaak wordt het eten dat ik binnenkrijg niet goed verwerkt door mijn darmen. Ik moet dan ook gelijk na het eten naar de wc omdat mijn darmen het niet hebben opgenomen.”
Jeroen: Heb je het altijd al gehad? Of is het ontstaan?
“Toen ik klein was, kwamen we er al snel achter dat ik niet goed tegen lactose kon. Op een gegeven moment werden mijn klachten veel erger. We hebben toen een test laten doen bij het ziekenhuis en daaruit bleek lactose niet de oorzaak van mijn klachten te zijn. Vervolgens besloten we te testen op PDS door een speciaal dieet te volgen. Via dit dieet kon ik erachter komen van welk voedsel ik het meeste last had.”
“Eerst at ik heel weinig, alleen een droge, glutenvrije boterham voor ontbijt en lunch. Dit was echt heel vies. Tijdens het avondeten mocht ik een tijdje alleen maar aardappelpuree eten. Op een gegeven moment mocht ik steeds meer verschillende dingen eten, zoals hagelslag of jam. Dit was geen fijn dieet, hier heb ik ongeveer twee maanden over gedaan. Ik weet door dit dieet dat ik het meest last krijg van mijn darmen als ik pepermunt, kauwgom, veel kaas, of voedsel met scherpe kruiden eet. Als ik dit niet binnenkrijg, voel ik mij wat beter. Helaas is er geen eten waar ik helemaal geen last van heb.”
Tom: Heb je een opgezette buik? Zo ja, hoe voelt dat?
“Ja, zo’n opgeblazen buik is echt verschrikkelijk. Je ziet het ook goed, het lijkt net alsof ik zwanger ben. Eigenlijk voelt het alsof je aan het uitbuiken bent na een enorm diner in een restaurant terwijl je helemaal niet zoveel hebt gegeten. Gelukkig krijg ik nooit opmerkingen over mijn buik, maar ik krijg wel eens te horen dat ik erg lang op de wc zit. Dat komt ook door PDS.”
Sophie: Wat dacht je toen je hoorde dat je PDS hebt?
“Shit, daar heb ik echt geen zin in. Als je PDS hebt, kom je er namelijk niet meer vanaf. Ik moet hier mijn hele leven mee dealen. Ik slik capsules met pepermuntolie, dat helpt bij het verwerken van eten. Dit helpt wel iets, maar is helaas niet genoeg om al mijn klachten op te lossen. Ik vind het best moeilijk dat ik PDS heb en vroeger werd mijn geloof in God hierdoor wat minder sterk. Tegenwoordig weet ik dat ik God niet de schuld kan geven van mijn ziekte. Ik weet ook steeds beter hoe ik ermee om moet gaan en dit helpt mij enorm.”
Eva: Heb je tips voor andere mensen die ook PDS hebben?
“Luister naar het advies dat je krijgt van de arts, dat helpt echt. Al heb je er veel last van en zit je er helemaal doorheen, probeer PDS niet je hele leven te laten belemmeren. Het is heel vervelend, ik heb er heel veel last van. Toch merk ik dat als ik er minder op focus, dat ik het een beetje vergeet. Ik ben een keer naar een genezingsdienst gegaan waar Tom de Wal, de voorganger in die dienst, sprak. Deze dienst heeft mij erg geholpen. Ik heb hierdoor een keer gebeden voor mijn klachten en ik voelde dat de steken in mijn buik minder pijnlijk werden. Het voelde echt alsof iemand handen op mijn buik legde, dit voelde erg bijzonder.”
Geschreven door
Lydia Reitsma