Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit kun je doen als je te maken hebt met (online) seksuele intimidatie/ misbruik

20 januari 2022 · Leestijd 3 min

Dat seksuele intimidatie, grensoverschrijdend gedrag en aanranding vaker voorkomen dan we denken, werd afgelopen week helaas opnieuw bewezen door de misstanden binnen The Voice Of Holland. Er zou seksueel wangedrag zijn vertoond door meerdere personen die meewerken aan het programma, maakte BNNVARA-programma BOOS bekend. Misschien lees je dit wel omdat het jou ook wel eens is overkomen op school, bij de sportclub of op straat. Dan hoop ik dat je verder leest.

Triggerwarning: Dit artikel gaat over seksueel misbruik, intimidatie, aanranding en grensoverschrijdend gedrag.

Een op de drie vrouwen tussen de 15 en 25 jaar heeft ooit in haar leven fysieke seksuele grensoverschrijding meegemaakt en zelfs de helft als het gaat om niet-fysieke seksuele grensoverschrijding. Wat doe je dan als het jou overkomt of als je weet dat het bij een goede vriend(in) is gebeurd? Weet dat het niet jouw schuld is en jij je niet hoeft te schamen. Er is jou onrecht aangedaan en het helpt om daarover te praten of hulp in te schakelen. Heb je behoefte aan een (anoniem) gesprek, hulp of wil je aangifte doen? Dan kun je hier terecht:

Ouders, familie, vrienden of je mentor

Het fijnste is om het gelijk face to face te kunnen vertellen aan iemand waar je je fijn bij voelt en die je vertrouwt. Misschien is dat de buurvrouw of een goede vriend. Zo blijf je niet alleen rondlopen met wat je is overkomen en kun je eventueel samen op zoek naar professionele hulp.

Centrum Seksueel Geweld

Je kunt gratis en anoniem bellen of chatten met Centrum Seksueel Geweld. Zij bieden professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Je kunt er je verhaal kwijt en als je wilt zorgen zij ervoor dat er artsen, verpleegkundigen, psychologen, politie of andere hulpverleners worden ingeschakeld. Op deze plaat kun je zien wat je kan verwachten van het Centrum Seksueel Geweld.

Bel: 0800-0188 (24/7) of chat via chatmetcsg.nl

Helpwanted.nl

Help Wanted is er speciaal voor advies bij online seksueel misbruik zoals het verspreiden van naaktfoto’s, bedreigingen, iemand die een nepprofiel van jou aanmaakt of jou online benaderd voor seks. Je kunt met ze chatten of advies zoeken op hun website.

Bel: 020-261 5275 of kijk op helpwanted.nl

Qpido

Wanneer je aanklopt bij Qpido kun je daar ambulante hulp krijgen. Dat houdt in dat je een korte behandelsessie krijgt van ongeveer twaalf weken. Je wordt gekoppeld aan een hulpverlener die één op één met jou werkt. Op de site kun je ervaringsverhalen lezen en je aanmelden als je te maken hebt gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik.

Ga naar qpido.nl of start een chatgesprek.

Verbreek de Stilte

Dit is de hulplijn van Slachtofferhulp Nederland. Het maakt niet uit of de seksuele intimidatie, het misbruik, het geweld of de aanranding net is gebeurd, of jaren geleden. Ze willen je graag verder helpen en emotionele, juridische en praktische ondersteuning bieden.

Bel: 0900–9999–001 of mail.

Lotgenoten Seksueel Geweld

Wil je liever je verhaal kwijt bij lotgenoten? Dan kun je terecht bij Lotgenoten Seksueel Geweld. Hier kun je via chatrooms en een forum herkenning, begrip en steun krijgen door ervaringen, tips en informatie uit te wisselen met mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Het is geen professionele hulp, maar vooral een plek om elkaar te bemoedigen.

Bekijk het forum of meld je aan om te chatten

Rieke’s (24) verkrachting had niet het laatste woord: “Ik haat mezelf niet meer”

Lees ook over:

Rieke’s (24) verkrachting had niet het laatste woord: “Ik haat mezelf niet meer”

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡